Læsetid: 3 min.

Bank til bingo-pressen

27. februar 1999

Det daglige oplag på B.T. og Ekstra Bladet er det seneste år faldet med 24.000 aviser - Og efter ti års nedtur er der ingen udsigt til bedre tider, siger presseforsker

På kun et år har Danmarks to formiddagsaviser oplevet et fald i det daglige oplag på 24.000 .
Nye tal fra Dansk Oplagskontrol viser, at B.T.'s oplag det seneste år er gået ned fra 133.287 til 121.793, mens Ekstra Bladets oplag er faldet fra 160.527 til 148.201.
Dermed er oplaget for de to formiddagsblade næsten blevet halveret igennem 90'erne.
Og det fortsætter nedad, siger presseforskeren Niels Thomsen, der er professor i historie på Københavns Universitet.
"Jeg tror, at begge aviser har det endnu dårligere om fem år, og kan ikke se, at oplagsfaldet stopper. Hvis man er i en defensiv situation og forsøger at ændre sig, så er risikoen for, at man taber, det man har, større end chancen for, at man får noget nyt," siger Niels Thomsen til Information.

Økonomisk problem
Han peger på, at tv fortsat vil tage en stor del af B.T.'s og Ekstra Bladets læsere, mens de tilbageværende avislæsere ikke gider at læse formiddagsbladene.
"Morgenaviserne har hugget ind i formiddagsbladenes markedsandel i takt med, at den uddannede del af befolkningen er vokset," vurderer Niels Thomsen.
Han mener, at de to formiddagsblade står med et konkret økonomisk problem, efter at de begge har mistet tre-cifrede millionbeløb på avissalget igennem 90'erne
"Formiddagsbladene er i den vanskelige situation, at de er løntunge. Det giver dem et problem på længere sigt. Og samtidig har de et problem på distributionssiden. Begge bladene vil dække hele landet. Og det er dyrt."

Forskellige svar
De to blades svar på nedturen har været vidt forskellige. Mens B.T. hyppigt har skiftet chefredaktør og redaktionel linie, har chefredaktionen på Ekstra Bladet siddet urokkeligt fast under hele nedturen.
Ingen af strategierne har hjulpet.
Men det bør ikke få bestyrelserne på de to blade til at undvige det ømtålige ledelsesproblem, siger Lars Thøger Christensen, der er lektor i afsætningsøkonomi på Odense Universitet.
"Det er klart, at der er en meget stor sammenhæng mellem salget og ledelsen. Derfor kan ledelsen ikke sige sig fri for ansvar."
Det mener de to avisers chefredaktører til gengæld ikke. De afviser, at der er noget galt med deres aviser. Det er samfundsudviklingens skyld, at oplaget falder.
Chefredaktør Sven Ove Gade fra Ekstra Bladet kalder det fortsatte oplagsfald et strukturelt problem.
"Jeg mener grundlæggende, at det ikke er avisens indhold, der har noget problem. Vi slås med nogle grundlæggende ændringer i indkøbsvaner og forbrugsmønstre, der foregår internationalt," siger han til Information.
Men selvom han kalder Ekstra Bladets nuværende oplag for "uacceptabelt lavt", får det ham ikke til at overveje sin stilling eller redaktionelle nedskæringer.
Det er der heller grund til, mener direktør Lars Henrik Munch fra Politikens Hus, som Ekstra Bladet er en del af.
"Vi er meget glade for det hold, vi har på Ekstra Bladet, og det faldende oplag anser jeg selv for at være et strukturelt problem snarere end et indholdsproblem," siger Lars Henrik Munch.
Det er derfor ikke det redaktionelle indhold, de to formiddagsblade vil ændre. Ekstra Bladet vil blot lægge endnu mere vægt på at lave "opsøgende og revsende journalistik", mens B.T. fortsat satser på at være "en populær nyhedsavis for familien Danmark".

Mindre end Information
I stedet vil bladene forsøge at erobre læserne tilbage med nye distributionsformer. Blandt andet vil de i fællesskab opstille nye bladautomater.
Og så håber de indædt på, at danskerne bliver trætte af at glo på tv, fortæller chefredaktør Bent Sørensen fra B.T.
"Vi håber, at folk igen på et tidspunkt vil have aviser i hænderne, når de bliver trætte af tv. Det bliver svært, men vi tror stadig på, at vi kan få stoppet tilbagegangen."
B.T. har derfor lagt et budget for i år, hvor oplagsnedturen stopper.
Fortsætter nedturen til gengæld i samme takt som i 1998, hvor B.T.'s oplag faldt med ni procent, vil B.T. blive mindre end Information i løbet af år 2016.
Og fortsætter Ekstra Bladets nedtur i samme fart som i 1998, vil bladet blive overhalet af Information i år 2020.
Altså forudsat, at Informations oplag fortsætter med at vokse med knap en procent om året, som det var tilfældet i 1998, hvor Informations oplag steg til 22.192.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her