Læsetid: 3 min.

Banker bag Schlüters farvel til Thorsen

10. februar 1999

Poul Schlüter gik ikke selv fra Thorsen. Unibank og en stor amerikansk bank bad ham om at gå, hvis han ville beholde lukrative poster, siger en central kilde

Det var ikke Poul Schlüters egen beslutning at forlade Kurt Thorsen og takke nej til posten som bestyrelsesformand i selskabet Gefion.
Den tidligere konservative statsminister blev bedt om at gå af Unibank og den amerikanske Republic National Bank of New York. Det siger en helt central kilde, som var tæt på forløbet, til Information.
Dermed fortalte Schlüter ifølge Informations kilde ikke den sande historie om sin rolle i Thorsen-sagen, da han den 28. januar lod sig interviewe af både TV-Avisen og TV 2 Nyhederne.
Begge steder fortalte Schlüter, at han trak sig som formandskandidat i Gefion, fordi Thorsen ville holde sine PFA-garantier hemmelige.
Det passer ikke, siger en kilde, der var helt tæt på Thorsens forhandlinger i dagene op til den 12. januar, hvor Schlüter meddelte, at han trak sig som formandskandidat.

Schlüter måtte vælge
"Grunden til, at han trak sig som formandskandidat, det var jo ikke, at han fik dårlig samvittighed over PFA-garantierne. Det skyldtes ganske enkelt, at han blev tvunget til det af Republic National Bank og Unibank, der var meget imod Thorsens projekt. Det vil sige, at Schlüter stod til at blive smidt ud af en række bestyrelser, hvis han fortsatte som formandskandidat," fortæller kilden, der ønsker at være anonym.
Kilden påpeger, at Schlüters forbindelser for de to banker indebar en risiko, som de ville undgå. Unibank havde problemer med Poul Schlüters bestyrelsesposter i ISS, hvor Unibank er storaktionær og hovedbankforbindelse, mens den tidligere statsminister har været rådgiver for Republic National Bank siden 1994.
Ingen af de to banker ønskede at blive viklet ind Thorsens risikable projekter. Unibank ville holde sig væk på grund af sine store tab på byggematadoren i begyndelsen af 90'erne, mens den amerikanske bank værnede om sit ry.
Poul Schlüter blev derfor stillet over for et valg.
Enten kunne han sige nej til Thorsen og beholde en betragtelig indtjening som rådgiver for den amerikanske bank og bestyrelsesmedlem i ISS-selskaberne, eller også kunne han sige ja til Thorsens formandstilbud og vinke farvel til en række lukrative opgaver.

Seriøs bank
De to banker vil hverken be- eller afkræfte deres roller i Thorsen-sagen. "Det er vores politik," lyder det fra direktionerne begge steder.
Især Republic National Bank of New York er kendt for at være forsigtig. Banken betjener først og fremmest storkunder som pensions- og forsikringsselskaber og kan derfor ikke tåle at blive viklet ind i noget, der kan sætte en plet på bankens rygte.
Lederen af bankens kontor i København, Erik Svorin, betegner selv den amerikanske bank som en af de mest seriøse i branchen.

Schlüter som gallionsfigur
"Vi hører til i den meget, meget seriøse ende af spektret. Der skal aldrig kunne sættes en finger på noget af det, vi beskæftiger os med. Det er bankens grundfilosofi," siger Erik Svorin til Information.
Republic National Bank bruger Schlüter som gallionsfigur over for de danske pensionskasser og forsikringsselskaber, når bankens analytikere er i Danmark for at præsentere investeringsmuligheder i USA. Schlüters mange forbindelser i dansk erhvervsliv har samtidig været et vigtigt aktiv for banken, der kun har været få år i Danmark.
Netop sådan en bank skal være ekstrem forsigtig og har ekstra god grund til at værne om sit rygte, påpeger bankanalytiker Bjarne Jensen over for Information.
Han ville ikke være forbavset, hvis banken har bedt Schlüter om at holde sig væk fra Thorsen.
"Når du er så langt fra hjemmet, som Republic National Bank er, jo renere vil du være, og jo mindre vil du risikere. Det ville ikke overraske mig spor, hvis de sagde, at de ikke ville leve med risikoen for at kunne få problemer. De vil ikke kunne tåle ulykker på nogen som helst måde," understreger Bjarne Jensen.
Information har de seneste to dage forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Poul Schlüter, som er bortrejst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her