Læsetid: 2 min.

Blå himmel i København

8. februar 1999

John Abercrombie og Lars Møller satte prikkerne over u'et i Klüvers Big Band

KONCERT
Tre år er på vej til at gå, efter at København var kulturby. Mange af begivenhederne i det begivenhedsrige kulturår huskes stadig, mens andre knap nåede at gøre sig gældende i den almindelige embarras de richesse, og de færreste fik længerevarende effekt i det hjemlige kulturliv.
Til dem må man imidlertid regne initiativet 12 JazzVisits, som kulturbyåret igennem bragte udenlandske jazzgæster hertil på ophold af indtil en måneds varighed. Resultaterne var så givende, at projektet har kunnet fortsætte, og senest har vi hørt Phil Woods som januars JazzVisit, midt i denne måned fulgt af den unge spanske pianist Chano Dominguez.
I et par tilfælde var alliancerne mellem udenlandske solister og danske musikere tilmed så fængende, at samarbejderne er blevet genoptaget flere gange på de impliceredes egne initiativer. Det gælder den engelske saxofonist Andy Sheppard med Mai-Britt Kramers trio, og det gælder den amerikanske guitarist John Abercrombie med Lars Møllers kvartet.
Ved Abercrombies og Møllers tredie møde var recepten dog en lidt anden. De var begge gæstesolister med Klüvers århusianske big band på en kort Danmarksturné, som fredag aften passerede København.

Gensidige fordele
Denne kombination var givende begge veje. Mest for orkestret, som rummer gode musikere - endog så gode som bassisten Jens Jefsen - men ikke har sin styrke i det solistiske. Med Møllers nuancerede tenor, især i hans egen, let orientalske "Blue Skies In Kamchatka" (tidligere indspillet med Abercrombie på kvintetpladen Colours), og med Abercrombies blidt intense guitar, f.eks. i hans egen Spring Song, var der hele tiden solistisk dækning, og mere end det, for orkestrets spil.
Møller var desuden en gevinst, både som komponist for stor besætning (også i Christmas Quarrels(!), tilegnet hans kompositionslærer, Bob Brookmeyer) og som leder af orkestret i sine egne stykker - omend han, ligesom Jens Klüver selv, er tilbøjelig til at over-dirigere.
De to gæstesolister fik på deres side tilføjet nye facetter gennem samarbejdet med orkestret, som f.eks. gav Abercrombies kompositioner udmærkede indfatninger ved en af sine faste arrangører, David Springfield. Men alt i alt kommer gæsternes intime, fint nuancerede spil dog bedst til udfoldelse i en kammermusikalsk ramme som den Møllers kvintet kan byde.
Det bliver der bare ikke mulighed for at opleve i denne omgang, heller ikke på plade.

*John Abercrombie og Lars Møller som gæster med Klüvers Big Band i Copenhagen JazzHouse fredag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her