Læsetid: 5 min.

Diktatur er den uerfarnes styreform

4. februar 1999

Den seneste tids debat omkring splittelserne i Faklens redaktion har i høj grad haft forfatteren Erwin Neutzsky-Wulff som stridens æble. Men hvad siger han selv?

FAKLEN
Får redaktøren af Faklen, Rune Engelbreth Larsens kone Uta Kreie, åbenbaringer?
Vil hun redigere Faklen via disse?
Eller er det forfatteren Erwin Neutzsky-Wulff, der efter eget udsagn enevældigt har bestemt Faklens linje, som kommer med grundløse beskyldninger?
Påstandene tårner sig op, men endnu har man ikke hørt Erwin Netuzsky-Wulffs egen udlænging af historien i sammenhæng.
"Mens jeg styrede Faklen - som man gør, når man driver et blad - insisterede jeg på, at vi arbejdede sammen med venstrefløjen, som var vores eneste allierede mod det truende fascistiske diktatur. Og venstrefløjen forstår sig ikke på dæmoner," siger han, ef-ter at have udlagt Faklens fortid i det okkulte. (Se faktaboksen.)

Autoritative visioner
- Dæmoner? Så er vi ovre i satanismen. havde Johs. Aagaard fra Dialogcentret ret, da han hævdede at folkene omkring Faklen var satanister?
"Satanisme vil sige humanisme. Kirkens skældsord for al humanisme er satanisme."
"Men det ville gribe forstyrrende ind i arbejdet omkring Faklen, hvis det okkulte kom til at spille en rolle. Da folk begyndte at få visioner, gik det ad helvede til," siger Neutzsky-Wulff med henvisning til Uta Kreies angivelige åbenbaringer.
- Hvordan kan du have noget imod, at folk er spiritister?
"Man kan sagtens beskæftige sig med det underbevidste, drømme osv. Men det er noget andet at kæmpe politisk. Og den første vision, Uta fik, var at vi skulle nedlægge Faklen og bygge stormoské. Faklen skulle gøres til et serviceorgan for islam," siger Neutzsky-Wulff, der understreger, at han er lige stor modstander af kristen som af islamisk fundamentalisme og nazisme, men at han vil forsvare samtlige anskuelsers ret til at ytre sig.
Information spørger, om der er nogen dokumentation for de påståede visioner og får - mod ikke at citere, da det drejer sig om folks private liv - lov til at se to breve fra to forskellige redaktionsmedlemmer. Det ene er tydeligvis en - ganske detaljeret - vision med indtil flere sprituelle stemmer, og det er underskrevet af Rune Engelbreth og hans kone, men ligesom det andet brev er det ikke
underskrevet i hånden, og begge brevene er på sam-
me papir og med samme skrift. Dette skyldes imidlertid ifølge Neutzsky-Wulff, at der er tale udprintninger fra gruppens fælles mail-box. Som dokumentation er brevene imidlertid ikke meget værd.
- Men tror du selv på den slags visioner?
"Runes eneste forsvar er at sige, at det er mig, der er sindssyg, men jeg mener ikke, at man behøver at være sindssyg for at få en vision. Det er imidlertid problematisk, at folk uden erfaring tror, de får dem."
- Hvem skal afgøre, om en vision er ægte?
"Det forholder sig ikke sådan, at vi ikke kan skelne. Der er mennesker, hvor det er rimeligt at sige, at de er i kontakt med andre verdener."
- Men risikoen for at man afgør tingene efter sit eget hoved foreligger?
"Risikoen for, at Picasso kun blev berømt på grund af en lille kunstklike foreligger også," siger Neutzsky-Wulff med henvisning til den verserende anti-kunst-kampagne i Ekstra Bladet. "Men noget er bedre og mere overbevisende end andet. Det er sådan autoritet opstår."
"Og hvis folk ikke tidligere har været interesseret i politik, er det så så usandsynligt, at de falder tilbage til deres okkulte old ways?"

Romersk diktator
"Der er ikke to sider i denne sag! Rune var højreorienteret, såkaldt 'apolitisk' okkultist, før jeg skabte Faklen, mens jeg også var rød i 1992, da no one else was. Jeg er Faklen."
"Alle havde deres tanker fra mig og spurgte mig til råds om alt. På et tidspunkt var mit privatliv imidlertid ved at være overfyldt, og jeg måtte sige, at jeg stadig gerne ville være med til at lave Faklen, men jeg havde ikke tid til folks okkulte privatliv."
- Hvorfor styrer du rundt med folk på den måde?
"Ellers ville der ikke være noget Faklen. Der var mindst tre skænderier om dagen, men når jeg så havde talt - så blev der lavet blad."
- Det lyder ikke så sundt!
"Nej, men det var the only way."
- Kan du godt lide at holde hof?
"I hate it"!
- Hvorfor har du så gjort det?
Det var the only way to get the job done. Romerne valgt for eksempel også en diktator for tre måneder, når riget var truet, men bagefter gik han hjem til ploven."
- Men du gik ikke efter tre måneder?
"Synes du, krigen er overstået?"
- Det lyder ikke, som om du har forsøgt at nedbryde din autoritet?
"Det kan diskuteres. Du kan sidde på 100 kilometers afstand og sige, at det er bedre at lade folk tænke selv, men når huset brænder..."
- Gør det det?
"Jeg mener, huset brænder. Vi er blevet beskyldt for at være alarmistiske, og man kan beskylde mig for at have ofret demokratiet, men vi opnåede meget ved at ofre demokratiet. Selvom det også var a pain in the ass for mig selv, og selvom også jeg kan tage fejl. De fejl Faklen har begået, må jeg tage på min kappe."
"Diktatur er den uerfarnes styreform."
- Hvis Faklen var nødvendig på grund af højredrejningen og din autoritet er så stærk, som du siger, hvordan kan du så forlade den?
"Fordi jeg fra nu af ville komme til at dele min autoritet med Utas absolutte autoritet. En sådan kan man ikke diskutere med. Der skulle hele tiden holdes en balance, som nu er røget."
- Men hvis du er Faklen og det er den aktive redaktion, der er gået, hvorfor driver I den så ikke videre?
"Der er én nøgleperson tilbage. Redaktøren har en copyright på bladet. Vi kan først føre Faklen videre, hvis Rune kører den i sænk."

FAKTA
Faklens forhistorie
*I begyndelsen af 1990'erne dannede en kreds af mennesker med okkulte interesser tidsskiftet Elsebeth, inspireret af forfatteren Erwin Neutzsky-Wulffs forfatterskab og med ham selv som én af de førende bidragydere. Rune Engelbreth Larsen, nuværende redaktør af Faklen og redaktionsmedlem Jens-André Pedersen Herbener, der desuden er projektkoordinator på den alternative bibeloversættelse var med i denne kreds. Herbener er ligesom Rune Engelbreth Larsen gift med en kvinde, der ifølge Neutzsky-Wulff mener at få åbenbaringer.
På et tidspunkt foreslog Neutzsky-Wulff ifølge ham selv, at redaktionen "af taktiske grunde" skulle nedtone deres okkulte interesser og kaste sig ud i politisk kamp, fordi "den sædvanlige sløve højre-venstre-modsætning" nu var afløst af "en taktfast march mod højre." Dette var begyndelsen til Faklen, og denne linje har tidsskriftet siden fulgt. Linjen har efterhånden ogsås tiltrukket en række yngre kræfter - delvis som aktivister - fra det autonome miljø. ks.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her