Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

5. februar 1999

Serbien vil forhandle om fred
*Det serbiske parlament vedtog torsdag at sende repræsentanter til fredsforhandlingerne om Kosovo som begynder i Frankrig i weekenden. Parlamentet har tilsluttet sig forhandlingerne efter massivt diplomatisk pres fra den internationale kontaktgruppe for eks-Jugoslavien, som består af Rusland, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og USA.
NATO har også presset serberne ved at true med angreb, hvis ikke de tilsluttede sig fredsforhandlingerne som begynder i Frankrig lørdag..
Tema side 6 og artikel på forsiden

Den ny efterlønsordning er klar
*Fredag fremlægger regeringen omsider lovforslaget om den ny efterlønsordning. Det sker, efter at forligspartiernes folketingsgrupper torsdag godkendte det endelige resultat, som de politiske forhandlere var kommet frem til under lange forhandlinger onsdag aften og natten til torsdag.
Arbejdsminister Ove Hygum (S) mente, at reglerne var blevet så gode og klare, at den almindelige dansker nu har "et ganske godt grundlag" for at beslutte - "i en ramme af tryghed", om han eller hun vil betale til efterlønnen eller ej. Her henviste han også til det nye notat fra Justitsministeriet, som godtgør, at folk skal have de indbetalte efterløns-kontingenter tilbage, hvis fremtidens politikere måtte beslutte helt at nedlægge efterlønsordningen.
Artikel side 4 og på forsiden og leder på forsiden

Karen Jespersen afviser pres
*Socialminister Karen Jespersen (S) vil ikke bøje sig for det pres, som en række politiske partier har lagt for at få strammet reglerne om hjemmehjælp. Efter et samråd i Folketingets socialudvalg torsdag fastholdt socialministeren, at hun ikke vil medvirke til en lovændring, og at hun i hvert fald vil afvente udfaldet af de mange klagesager. Karen Jespersen sagde, at hjemmehjælpen efter hendes opfattelse fungerer godt i langt størstedelen af landets kommuner og sikrer de ældre den hjælp, som de skal have.
Socialministeren sagde, at hun følger sig tryg ved det nuværende lovgrundlag, og at kommunerne har meget bedre muligheder end Folketinget for at finde ud af, hvad de enkelte ældre har behov for.
Ministeren oplyste på samrådet, at der ligger omkring 100 klagesager om hjemmehjælp i de sociale nævn over hele landet.
Artikel på forsiden

Kritik af 'lykkepiller' afvises
*Direktør i Lægemiddelstyrelsen Bo Lomholtz mener ikke der er grund til en ny vurdering af de såkaldte lykkepiller.
"Jeg har ingen grund til at betvivle, at disse stoffer virker og har en plads i behandlingen," siger Bo Lomholtz til Politiken.
Udtalelsen falder på baggrund af en radioudsendelse i Danmarks Radio, der har sat spørgsmålstegn ved proceduren omkring Sundhedsstyrelsens godkendelse af to SSRI-midler - de såkaldte lykkepiller - Cipramil og Fontex. To eksperter var i udsendelsen stærkt kritiske over for den videnskabelige dokumentation, der ligger til grund for godkendelserne.
Lægemiddelstyrelsen har afleveret en redegørelse for sagen til Sundhedsministeriet, men er blevet bedt om at uddybe den og overveje om der er grundlag for en ny vurdering af hele gruppen af SSRI-midler.

Al Gore får et solidt forspring
*USA's vicepræsident Al Gore har fået et solidt forspring i kampen om præsidentposten. Det skete, da demokraternes mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Richard Gephardt meddelte, at han ikke stiller op ved præsidentvalget, skriver Jyllands-Posten. Gephardt ville udgøre en trussel mod Al Gore, fordi han har stor opbakning på demokraternes traditionelle venstrefløj - herunder fagbevægelsen - der ikke er begejstrede for den midtsøgende vicepræsident.
Al Gore og Richard Gephardt har stået på hver sin side i politiske spørgsmål som frihandel og velfærdsreform.

Minister ser på bryst-undersøgelse
*En undersøgelse, der viser at mange undersøgelser for brystkræft er unødvendige og derfor blot forlænger andre kvinders ventetid urimeligt, fører nu til et politisk krav om at der kommer mere styr på, hvem sundhedsvæsenet tilbyder den såkaldte mammografi.
Undersøgelsen på Århus Amtssygehus viser, at halvdelen af mammografierne er overflødige. De gennemføres på kvinder, er ikke har symptomer og ikke er i risikogruppen, men blot ønsker at blive undersøgt. Den stigende interesse for mammografier har fået antallet af undersøgelser til at vokse med 15 pct. det sidste år, og ventetiden i f.eks. Århus er vokset til syv måneder.
Sundhedsminister Carsten Koch (S) siger, at han på baggrund af Århus-undersøgelsen vil bede om at få en orientering af Sundhedsstyrelsen.

Kong Hussein skranter
*Jordans skrantende kong Husseins helbredstilstand er atter forværret, og han forlod torsdag det hospital i USA, hvor han har gennemgået behandlinger for sin kræftsygdom, for at vende tilbage til Jordan.
Det oplyste embedsmænd i Jordans hovedstad, Amman.
En højtstående jordansk embedsmand siger således til det franske nyhedsbureau, at kong Husseins tilstand er "kritisk".

Nye karriereveje for forskere
*Det skal nu være nemmere for universitetsforskere at gøre karriere i systemet. Det fremgår af en rapport, som en arbejdsgruppe netop har afleveret til forskningsminister Jan Trøjborg (S).
Arbejdsgruppens hovedforslag går ud på, at der ud over de almindelige, åbne opslag af stillinger indføres en såkaldt meriteringsmodel. Det betyder, at hvis et fagkyndigt udvalg vurderer en adjunkt til at have lektor-niveau, kan vedkommende automatisk rykkes op som lektor i den samme stilling. Hvis adjunkten derimod får en negativ bedømmelse, ophører ansættelsen.
En lignende ordning foreslås indført ved overgangen fra lektor til professor. Lektorer, der ikke menes at være på professor-niveau, kan dog fortsætte som lektorer, hedder det i rapporten

Nye toner fra New Labour
*Det britiske arbejderparti gør op med en af arbejderbevægelsens helt centrale trossætninger, skriver Politiken. Det handler om omfordeling af velstanden. New Labour-regeringen mener, at det er vigtigere at øge velstanden og give gode arbejdsbetingelser til erhvervslivet. Meldingen kom i en politisk erklæring fra den nye handels- og industriminister Stephen Byers.
New Labours venstrefløj rasede og fastslog, at det var "uklogt" at hævde, at omfordeling ikke længere er aktuelt. Alan Simpson fra venstrefløjens Kampagnegruppe i Labour sagde til BBC's Radio 4, at det efterhånden var umuligt at se forskel på de konservative og New Labour.

Børnechecken bliver ikke rørt
*Lige så hurtigt som formanden for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, i Berlingske Tidende havde fremsat forslag om at tage børnechecken fra børnefamilierne og i stedet bruge pengene til direkte forbedringer af børnenes hverdag, bliver ideen skudt ned af Socialdemokratiets politiske ordfører, Jacob Buksti.
"Børnechecken er en skattepolitisk foranstaltning, som i en eller anden form har eksisteret siden 1903 ud fra en bred erkendelse af, at skatteevnen er mindre, når man har børn. Derfor har der altid været en kompensation til børnefamilierne. Det andet må man klare over de almindelige bevillinger," siger Jacob Buksti.

Sidste IRA-fange i UK løsladt
*Den sidste IRA-fange i et britisk fængsel blev torsdag løsladt, fordi han ifølge en appeldomstol i London i 1989 blev ulovligt anholdt i Zimbabwes hovedstad Harare.
Den 50-årige elektronik-ingeniør Nicholas Mullen blev i juni 1990 idømt 30 års fængsel for medvirken til en sammensværgelse om at sprænge bomber fra en IRA-'bombefabrik' i Clapham i det sydlige London. Hans sagfører Colin Mackay overbeviste torsdag appeldomstolen om, at hans klient både blev ulovligt tilbageholdt i Zimbabwe og udleveret til Storbritannien.

Italiens økonomi skal strammes op
*EU-Kommissionen formaner Italien om, at landet skal stramme økonomien op, hvis Den Europæiske Centralbank skal have sikkerhed for at kunne styre udviklingen med en fælles rentepolitik i EU, skriver Jyllands-Posten. Forleden vurderede EU-Kommissionen det såkaldte stabilitetsprogram for Italien, der skal sikre at landet holder sin inden for de nedfældede økonomiske rammer.
"Det italienske vækstskøn er overoptimistisk," sagde EU-kommissær Yves-Thibault de Silguy, som "opfordrede" Italien til at udarbejde et revideret program, hvor også de økonomiske skøn for 2002 bliver indarbejdet.

Reaktor på Ringhals standset
*En reaktor på det svenske a-kraftværk i Ringhals blev standset torsdag morgen. Svag radioaktiv damp strømmede ud, men det har ikke ført til unormale radioaktive stråledoser for personalet, skrev Vattenfall i en pressemeddelelse. Det var i forbindelse med en rutinemæssig test af standsningsystemet på Ringhals, at lækagen opstod. Inden personalet havde lukket reaktoren, spredtes der svag radioaktiv damp i flere rum, men det førte ikke til unormale stråledoser.

Fald i antallet af langtidsledige
*Sidste år faldt ledigheden med 17 procent i forhold til 1997. I 1998 var det gennemsnitlige ledighed på 6,6 procent af arbejdsstyrken, hvilket svarer til, at 182.700 i 1998 var uden arbejde. Det er 37.400 færre ledige end året før, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er især langtidsledigheden, der i løbet af 1998 blev kortet. I 1998 var 26.600 færre langtidsledige. Sidste år var 657.400 personer berørt af ledighed, hvilket er 40.100 færre end i 1997.

Doping-aftale med gummiparagraf
*To års karantæne for misbrug af hårde dopingstoffer som væksthormon, EPO og anabolske steroider.
Det var konklusionen, da Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som varslet i torsdagens udgave af Information, i går vedtog Lausanne-deklarationen mod doping. Og det var det så alligevel ikke.
I deklarationen slås det ganske vist fast, at "to års karantæne er en selvfølge i international sport". Men i den efterfølgende gummiparagraf lyder det: "med mindre der er specielle og enestående omstændigheder".
Det er denne sætning, der åbner for, at de relevante internationale specialforbund kan tage stilling til en eventuel nedsættelse af straffen.
Således kan Den Internationale Cykelunion (UCI) og Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) fortsætte med at give meget kortere udelukkelser end resten af sportsverdenen.
IOC afviste efter konferencen, at det var hensynet til UCI's og FIFA's interesser, der var grunden til undtagelsesbestemmelsen, men konferencen var næppe slut, før en glædestrålende FIFA-formand, Sepp Blatter, erklærede, at hans forbund ikke har tænkt sig at skrive vedtagelserne i deklarationen ind i sine love.
"Modet til at lægge sig ud med fodbold og cykling manglede," lød det fra et højtstående, anonymt IOC-medlem.
Ministre fra Europa, Amerika og Canada udtrykker alle vrede over undtagelsen. Blandt andre den britiske sportsminister, Tony Banks, der er "uenig" i deklarationens undtagelser.
Konferencen vedtog også at nedsætte et internationalt dopingagentur, der skal varetage opgaven med at teste sportsfolk under træning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her