Læsetid: 2 min.

Fagforening klarer hjemmehjælpen

4. februar 1999

Skive Kommune tog hjælpen fra 500 ældre og fyrede hjemmehjælperne. Nu har fagforeningen startet hjemmeservice-firma

Nedskæringen i de kommunale hjemmeplejer har fået en usædvanlig udløber i Skive. Den har gjort hjemmehjælpernes lokale fagforening til deres nye arbejdsgiver.
Byrådet skar hjemmehjælpen væk for over 500 ældre og fyrede 24 hjemmehjælpere, og det har fået Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) i Skive til at oprette et privat hjemmeservicefirma.
"Man kan godt kalde vores firma for en nødløsning, for vi havde helst set, at kommunen ydede de ældre en ordentlig hjælp," siger Jette Praus, næstformand i den lokale afdeling af FOA, der har brugt 125.000 kr. på at oprette firmaet Ældre-Service Aps.
Siden starten den 11. januar i år har næsten 100 ældre meldt sig som kunder hos det private hjemmeservicefirma.
"De ældre er nok mere trygge ved at bruge os end et tilfældigt privat firma, men at vi allerede nu er kommet op på så mange klienter, havde vi ikke regnet med," siger Jette Praus til Information.
Og hurtigt retter hun sig selv med en stor latter: "Nå nej, det hedder jo kunder. Det skal jeg lige vænne mig til."

Elendig ældrepolitik
Firma-konstruktionen er godkendt af afdelingens medlemmer og Erhvervsministeriet.
"Når ældrepolitikken nu engang er blevet så elendig, så kan de fleste se, at vores firma trods alt er et bedre alternativ end tilfældige private hjemmeservicefirmaer, hvor de ældre ikke altid ved, hvad de får," siger Jette Praus. Ældre-Service Aps
Firmaet er lagt an på at ansætte nogle af de 24 fyrede hjemmehjælpere, men de fleste er bundet af lange opsigelsesvarsler i kommunen, så 56-årige Grethe Hjortsø er den eneste af de foreløbig tre ansatte, der kommer fra den kommunale hjemmepleje.
"Da jeg fik fyresedlen i december, valgte jeg at stoppe med det samme," siger Grethe Hjortsø, der efter ti år i den kommunale hjemmepleje var meget skuffet over fyringen. Men også over at skulle overlade de ældre til sig selv.
"Heldigvis fik jeg hurtigt tilbud om job i fagforeningens nye firma, og nu kommer jeg ud til flere af de samme ældre, som jeg havde tidligere," fortæller hun, der er ansat efter samme overenskomst som den kommunale.
Når det skal være privat, så synes hun, at fagforeningens firma er en god service til de ældre, selvom hun klart foretrækker, at kommunen løser opgaven.
"Det er da et problem, at de ældre skal betale for hjælpen, og jeg frygter, at flere ikke har råd og derfor gror til i skidt og ensomhed," siger Grethe Hjortsø.
Med sin kommunale baggrund er hun vant til, at hjælpen ikke stopper ved nullermændene. Hun observerer stadig de ældres tilstand, men ved ikke hvor hun skal slå alarm, hvis nogle for eksempel dehydrerer.
"Ældre bliver jo dårligere, og som privathjælp har vi ingen formel kontakt til kommunen," siger hun.
Ældre-Service skal hvile i sig selv økonomisk, og med den store tilstrømning af kunder ved næstformand Jette Praus ikke, hvordan det hele ender. Men hun tror dog ikke på, at firmaet bliver i stand til at ansætte alle 24 fyrede hjemmehjælpere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her