Læsetid: 4 min.

Flyttedage på godt og ondt

3. februar 1999

Ændrede strukturforhold i den danske (jazz)pladeverden: Slut med Polygram - Dansk jazz som eksportartikel

RIFFS
Den 31. marts lukker en af landets mest kendte pladeforretninger, Music Mecca på Købmagergade i København. Årsag: en huslejestigning på 150 procent, som selv denne veldrevne forretning ikke kan bære.
Det er især jazzafdelingen i bageste, øverste del af den lange tarm af en butik, der vil blive savnet. Den har, ligesom resten af Music Mecca, eksisteret i 22 år, og lige så længe har Bent Kauling været manden bag disken, manden med ekspertisen.
Han havde tidligere den samme funktion i det hedengangne Bristol Music Center på Frederiksberggade, hvor han delte opgaven med Lars Rich. Rich råder nu over plademærker som Pablo, ECM og Origin Jazz Classics hos importfirmaet Amigo Music, mens Kauling forblev detaillist og medbragte størstedelen af kundekredsen fra den nedlagte jazzafdeling på Strøget.
Når detailforretningen Music Mecca ophører, vil ejeren, Henning Schädler, der også har været jazzen en god mand, fortsætte med en postordre-forretning med speciale i jazz, ligesom han åbner en internet-butik med jazz-speciale på adressen www.cdjazz.com og fortsætter med ny- og genudgivelser af dansk jazz på plademærket Music Mecca. Det henhører, ligesom diverse importmærker, f.eks. det franske Dreyfus, under firmanavnet Ambia Music ApS, der fortsat vil blive distribueret via GDC. De hidtidige telefon- og fax-numre vil være uændrede.
Rygter vil vide at Bent Kauling kommer til at fortsætte med foden under egen disk fra engang til efteråret. Alt i alt kan lukningen i Købmagergade altså medføre en udvidelse af tilgængeligheden af jazzplader herhjemme.
I København findes fortsat specialforretninger som Jazzkælderen på Gråbrødretorv og Steve's Books and Records, der efter 22 år under ledelse af Steve Schein i kælderen, Ved Stranden 10, skifter navn til Paul (Broadbery)'s Books and Records og flytter til Frederiksborggade ved Søtorvet. Og der er medlems-postordre-forretningen Jazzklubben, hvis lager og medlemsregler kan ses som fast indstik i tidsskriftet Jazz Special.

Exit Polygram
Mens det foregående vedrører ændringer i detailhandelen med jazzplader, sker der også forandringer i engros-ledet. Jeg har tidligere omtalt Philips-koncernens salg af grammofon-enheden Polygram og fusionen af Polygram med pladeselskabet Universal, som også ejes af den canadiske whisky-koncern Seagram.
Efter godkendelse af fusionen hos konkurrencemyndighederne i USA og EU er den blevet endeligt vedtaget den 10. december, og sammenslutningen er nu i fuld gang også i Danmark. Pr. 1. februar er navnet Polygram helt væk, og det kombinerede selskab bærer navnet Universal Music Group. Siden 1. januar har Polygrams salgsorganisation stået for begge de hidtidige selskabers produkter, mens distributionen indtil videre varetages af GDC (Universal) og
Polygram i Hannover.
For jazzrepertoirets vedkommende mærkes endnu ingen forandring, og Polygrams Verve-afdeling har forleden udsendt en repertoireplan frem til august. Her bemærker man bl.a. nyudgivelser med vibrafonisten Bobby Hutcherson, guitaristen John McLaughlin og tilsyneladende en trio med Dewey Redman, Cecil Taylor og Elvin Jones. Dertil kommer fortsatte genudgivelser i serierne Master Edition, Elite Edition og By Request. I den første fejres Duke Ellingtons kommende 100 årsdag med marts-udgivelser af Soul Call og Side by Side og Ella Fitzgeralds og Oscar Petersons Ellington Songbooks (den første på tre cd'er).
Pierre Dørge og hans New Jungle Orchestra har netop afsluttet 14 dages turné i Australien, hvor man bl.a. har givet koncert i Sydneys noksom bekendte Opera House og deltaget i Melbourne International Jazz Festival. Turneen var arrangeret af Dansk Jazzforbund i samarbejde med den australske kulturorganisation Australian Northern Europe Liasons.

Dansk jazz-eksport
Orkestret bestod ved denne lejlighed af 10 musikere, de sædvanlige rytmefolk og fem blæsere, trompetisten Kasper Tranberg, basunisterne Kenneth Agerholm og Mads Hyhne og saxofonisterne Morten Carlsen og Achille Succi. I forbindelse med turneen udkom orkestrets fjortende cd, Giraf, i Australien; den forventes udsendt herhjemme i denne måned.
Under et tilsvarende arrangement turnerede saxofonisten Hans Ulrik i august '98 i Australien, og i oktober '98 formidlede pladeselskabet Naxos en anden dansk saxofonist, Lars Møllers deltagelse i en stor kinesisk musikfestival, som hans kvartet afsluttede med en koncert i Beijing Concert Hall.
I september i år følger et nyt dansk fremstød, igen arrangeret af Dansk Jazzforbund, nu i samarbejde med det danske generalkonsulat i New York. The Danish Wave '99 kommer til at omfatte Mads Vindings trio, Thomas Clausens kvartet, Jan Kaspersens kvintet, Lars Møllers og Jens Winthers grupper, Dørges jungleorkester, When Granny Sleeps og Nikolaj Bentzon Brotherhood.
Ironisk nok er ingen af disse ensembler, måske med undtagelse af Kaspersens kvintet (men er det samme besætning?), repræsenterede på den netop udgivne All That Jazz From Denmark '99 (MXPCD 0399), en promotion-cd (ikke i handelen) udgivet af institutionen Danish Music Export & Promotion. Det skyldes jo, at nogle af dem er med på tidligere års MXP-plader, men måske også at den ny plades udvalg er mere jazz-liberalt end det der præsenteres i New York til september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her