Læsetid: 3 min.

Fredsforslag splitter Kosovo-albanere

25. februar 1999

Der er mange meninger i Kosovo om et fredsforslag, som nu skal drøftes i området i de næste par uger

Pristina, Kosovo - En albansk talemåde siger, at hvis man spørger 10 albanere får man 30 forskellige svar, og det synes også at gælde kosovo-albanernes opfattelse af fredsforhandlingerne i Rambouillet i Frankrig, der sluttede tirsdag.
Kosovo-albanerne er både uenige om, hvorvidt de albanske forhandlere klarede sig godt og om fredsforslaget, som nu skal drøftes i de næste par uger blandt albanerne i den serbiske provins Kosovo.
Den 15. marts skal albanere og serbere mødes igen til en ny konference i Frankrig.
Fredsforslagets mest afgørende punkt er en tåget beskrivelse af situationen efter de planlagte tre år med selvstyre under Serbien. Forslaget lover ikke kosovo-albanerne en folkeafstemning om selvstændighed, som mange gerne vil have.

Anstrengt sammenhold
"Vi har hele tiden sagt frihed eller død," mener en 44-årig mand på markedet i Kosovos hovedby Pristina. Så han kræver selvstændighed efter tre år med selvstyre.
"For mig er det nok med selvstyre," siger derimod en 23-årig kvindelig studerende. "Bare jeg har mine rettigheder og kan gå i fred på gaden, og vi ikke har krig," mener hun.
Men redaktør Agron Bajrami på Kosovos største albansk-sprogede dagblad Koha Ditore tror, at kosovo-albanerne godkender fredsforslaget uden ordet folkeafstemning. "Det er tilstrækkeligt med en ordlyd som: befolkningen kan udtrykke sin vilje efter de tre år med selvstyre," mener han.
Redaktør Agron Bajrami mener, at albanerne har haft succes under forhandlingerne i Rambouillet alene af den grund, at de kunne optræde med én stemme. Men forløbet af forhandlingerne kritiseres af andre kosovo-albanere.
"Jeg er skuffet over, at albanerne ikke skrev under i Rambouillet," mener en 20-årig kvindelig studerende. Hvis albanerne var gået med til forslaget i Rambouillet, havde det nemlig stillet serberne over for de bombeangreb, som NATO havde truet med. Mange albanerne havde gerne set NATO angribe serbiske mål.
Diplomater og iagttagere, der fulgte forhandlingerne i Rambouillet, afviser påstanden om, at albanerne var enige. De siger tværtimod, at den 16 mand store kosovo-albanske delegation var stærkt splittet i en moderat fløj omkring præsident Ibrahim Rugova og en yderligtgående fløj under ledelse af Hashim Thaqi fra kosovo-albanernes oprørshær UCK.
At optræde med én stemme betyder meget i den albanske kultur, selv om - eller måske netop fordi - den er så præget af splittelse. Derfor blev albanerne i går ifølge UCK's nyhedsbureau enige om en fælles regering, hvor UCK udpeger regeringschefen. Oplysningen om den nye fælles regering er dog ikke blevet bekræftet af Ibrahim Rugova eller hans parti.
Formålet med den nye regering synes blandt andet at være at kunne optræde som enige om fredsforslaget.
Men enigheden blev allerede i går truet fra anden side, fra den garvede politiker Adem Demaci, der er UCK's talerør, og som advarede UCK mod at tage til fredsforhandlingerne Rambouillet. Adem Demaci afviser fredsforslaget.
"Vi bør i stedet sætte lid til vores hær og ikke vente på, at nogen skal give os vores frihed," siger han.
Foruden striden mellem UCK og dens talsmand, Adem Demaci, taler iagttagere om splittelse inden for UCK med to fløje og grupper, der er uden for kontrol.

Frygt for nye kampe
Redaktør Agron Bajrami mener i øvrigt ikke, at der er udsigt til fred i Kosovo i forbindelse med den planlagte fredskonference i Frankrig den 15. marts.
"Der er tale om en langsigtet proces, som først er ved at begynde," mener han.
"Vi er to samfund med stor afstand til hinanden. Vi kan ikke nå hinanden nu. En af os må bakke ud af konfrontationen, og det må blive serberne," siger han.
Redaktør Bajrami mener, at kosovo-albanerne vil samle den politiske og den militære del af fredsaftalen til én pakke og på den måde kræve, at serberne siger ja til begge dele af aftalen, som de hidtil har afvist.
Den politiske del handler om selvstyre, mens den militære drejer sig om udenlandske tropper, der skal overvåge en fredsaftale.
Ligesom serbiske iagttagere er Agron Bajrami og andre kosovo-albanere bekymret for, at kampene i Kosovo trappes op i det vakuum, der er indtil fredskonferencen den 15. marts.
"Vi har set betydelige troppebevægelser fra Serbien til Kosovo i den seneste tid," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her