Læsetid: 3 min.

Frugtbare konflikter

5. februar 1999

Teorier, funktioner og gode råd ved konflikter

PSYKOLOGI
Man kan ved en grov opdeling skelne mellem to slags psykologibøger. Der er for det første de populære bøger, der giver folk noget, de direkte kan oversætte til deres eget liv og bruge, når de har behov for det. Disse bøger er som regel ret flade i deres teoretiske baggrund og billige i deres forslag til løsninger.
For det andet er der grundige, teoretisk funderede bøger, der giver god valuta for de, der i forvejen ved meget. Men de er til gengæld svære at 'identificere sig med', som man siger med et moderne slagord.
Barbro Lennéer-Axelson og Ingela Thylefors' bog Om konflikter er noget så sjældent som en forening af det bedste fra de to typer bøger.
Forfatterne har studeret stort set al den relevante faglitteratur om konflikter og konfliktløsning, og de har begge som lærere i anvendt psykologi ved Göteborgs Universitet arbejdet praktisk med konflikter i organisationer.
Bogen bringer den relevante teori, eller rettere de relevante perspektiver på emneområdet, og bogen er propfuld af nyttige håndgreb, råd og vejledninger i konfliktløsning for forældre til småbørn, for samlevende, for medarbejdere og ledere i større virksomheder, og for professionelle der som tredjepart tilkaldes, når konflikterne spidser til.
Vi støder alle på konflikter i hverdagen, fra småskænderier til direkte kamp og fjendtlighed.
Forfatterne har et nuanceret syn på konflikter. Der er hverken tale om en stridbar eller en konfliktfornægtende holdning, der siger, at alt kan løse sig hvis bare man 'taler ud om det'.

Træn selvindsigt
Grundindstillingen er, at den bedste måde at tackle konflikter på, er at træne sin åbne og ærlige selvindsigt. Forfatterne peger et sted på det interessante faktum, at den måde, vi løser konflikter med andre mennesker på, svarer ganske nøje til den måde, vi løser konflikter på i vort eget sind, f.eks. mellem lysten og pligten. Undgår vi helst konflikter på det indre plan, undgår vi det også i forholdet til andre mennesker. Og sætter vi tingene på spidsen det ene sted, gør vi det også det andet sted.
Forfatterne er svenske og henviser til svenske forhold, men disse kan umiddelbart oversættes til danske forhold, f.eks. hvor det hedder, at svensk mentalitet er karakteriseret ved konfliktundvigelse og generthed.
Konflikter er - ifølge forfatternes eksistentialistiske grundsyn - naturnødvendige og naturlige.
For, som de siger: "I samme øjeblik vi tilslutter os det humanistiske menneskesyn, at hvert enkelt menneske er enestående, anerkender vi samtidig en hel skala af forskelle mellem mennesker. Listen over forskelle, der kan udvikle sig til konflikter, er lang."
Den viser sig i den ofte svære balancegang mellem at være et selvstændigt individ og at indordne sig flokken; mellem autonomi og afhængighed; mellem krav og hensyntagen; mellem
jeg og vi.
Jeg kan ikke nå at komme ind på særlig mange af forfatternes konkrete råd, men et par smagsprøver kan give et fingerpeg.
"Identificer konflikten som et fælles problem, ikke en kamp. Giv åbent udtryk for din opfattelse, dine spørgsmål og følelser i forhold til konflikten. Afgræns konflikten og gør den så lille og specifik som muligt. Fokuser på sagen, og ikke på den anden personligt. Tilskriv ikke nogen skjulte motiver."

Nødvendig for succes
"En rigtig konfrontation er til, for at vi kan få løst problemerne", som Barbro Lennéer-Axelson og Ingela Thylefors siger.
Det hedder derfor om konflikter i arbejdslivet, at det store spørgsmål ikke er, om konflikter kan fjernes, men om hvordan de skal bruges. Det er ofte sådan, at konflikter er nødvendige og sammenhængende med succes, ekspansion, konkurrencedygtighed og kreativitet.
Konflikter er tæt forbundet med kommunikation. Kommunikation kan forebygge konflikter, kommunikation afslører at der er en konflikt, og kommunikation kan skabe konflikter. Kommunikation er frem for alt det bedste redskab til at håndtere og løse konflikter på. Den bedste form for kommunikation ved løsning af konflikter er forhandling. Og målet er ofte en form for kompromis, hvor parterne indstiller sig på hinanden og finder delmål, der kan samarbejdes om.
Som sagt i indledningen så er der så mange fine analyser, klare begreber og så mange praktiske råd i denne bog, der tilmed handler om et af vores største problemer, at bogen må siges at være en gave til alle os, der har konflikter, og det vil i sidste ende sige alle os, der lever, ændrer os, mødes med andre og søger en vej videre, når det hele ser ud til at være kørt fast og i hårdknude.

*Barbro Lennéer-Axelson og Ingela Thylefors: Om konflikter - hjemme og på arbejdet. Oversat af Ole Thornye. 316 s. 298 kr. Hans Reitzel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her