Læsetid: 0 min.

Fuld fart på vindenergi

6. februar 1999

Energiproduktionen fra vindmøller steg med over 50 procent i 1998 og bidrager nu med ni procent af den samlede strømforsyning

Landets mange tusinde vindmølleejere kunne gennem 1998 glæde sig over en elendig sommer og jævn god blæst gennem året.
Aldrig før har danske vindmøller leveret så megen strøm til nettet, og aldrig før er der opstillet så mange nye vindmøller på et år.
Det viser den dugfriske opgørelse over vindproduktionen i 1998.
Hele ni procent af al dansk strømforbrug blev hentet fra vinden, og det skal ses i forhold til, at vinden året før bidrog med under seks procent.
I rene tal brugte danskerne sidste år cirka 32.000 Gigawatt-timer strøm og heraf kom 2.821 fra vindmøller.
Og dem kom der cirka 500 flere af i 1998, så der nu står omkring 5.300 møller spredt over landet.
"Det er meget store vindmøller, som nu stilles op, så de nye møller har øget den samlede effekt betydeligt," siger Per Nielsen.
Han er direktør i firmaet Energi- og MiljøData, som hvert år opgør vindmølleproduktionen for Energistyrelsen.

Som to kraftværker
Typisk har de nye møller en effekt på mellem 600 og 750 kilowatt, hvilket er et tal for den mængde strøm, møllerne kan producere på en time i blæsevejr. For få år siden var den typiske mølle på 100 - 250 kw.
Den samlede effekt af landets vindmøller er i årets løb steget fra 1.148 MegaWatt til nu 1.447 MW, hvilket svarer til cirka to af de store centrale kraftvarmeværker, der er 11 af herhjemme.
Per Nielsen anslå den gennemsnitlige produktionspris for vindmøllestrøm til små 35 øre for en kilowatt-time. Akkurat samme pris som strøm fra et kulfyret kraftværk.
Mens statistikken for vindproduktionen nu er gjort op, så ligger den samlede energistatistik over de øvrige energiformer og CO2-udslippet for 1998 tidligst klar fra Energistyrelsen i april måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her