Læsetid: 2 min.

Guldstof, gråhatte og griskhed

23. februar 1999

Billederne strømmer kåde ind over hinanden hos Jytte Abildstrøm

BØRNETEATER
Et stykke skinnende guldstof pibler op og bliver større og større - og større endnu... Og pludselig forvandler stoffet sig til den magiske gyldne flod, som hele eventyret handler om.
Og så vil trylleriet ingen ende tage. Det mærkelige guldkrus bliver levende, den grå stormhat får døren til at brase sammen, den farlige gletscher er lige ved at styrte ned, de store klippeblokke bliver dødsbebudere...
Billederne strømmer kåde afsted og ind over hinanden, det ene flottere end det andet, for på Jytte Abildstrøms Teater leger de som altid med forvandlingen. Men i Kongen af Den Gyldne Flod er billederne blevet særligt betagende. Måske fordi scenografi og kostumer ofte går i ét, netop med enorme stofbaner, der oven i købet skaber uendelige højder på den lille scene. Og måske fordi fortællingens mange oplagte rekvisitter i stedet er blevet reduceret til ganske få, udvalgte ting, der til gengæld prenter sig på nethinden; den lille tørstige hundehvalp må i hvert fald være selvskreven til prisen som 'sæsonens mest nuttede rekvisit'.

Det dybere budskab
Men Jytte Abildstrøm viser selvfølgelig ikke bare smukke billeder. Hendes forestilling er som forventeligt båret af et dybere etisk budskab, denne gang om næstekærlighed. Eller som flodkongen siger det: "Der findes en anden rigdom end guld."
Abildstrøm har selv taget rollen som den værste af eventyrets tre brødre - ham, der hader og tryner alle omkring sig af lutter egoistisk griskhed. Så når Erik Olsens Bror Hans forsøger at frempippe, at "det har været en våd sommer i år", svarer Abildstrøms tyran-bror bare tilbage: "Så er det da godt, at vi har vores på det tørre." Og Abildstrøm holder masken med imponerende Pia Kjærsgaard-standhaftighed, mens hun jager alle sultende, fattige og syge væk fra sit eget overflod.
Men selvfølgelig er der også en godhjertet lillebror, som bag Morten Nielsens betuttede og varme ansigt netop forstår at gebærde sig igennem ondskaben - og redde alle de svage. Og bagved ser Daimi & Co. til i deres sydvestenvind-kjortler og kongekåber, at alt går rigtigt til.
Børnene hvinede, både af fryd og af spænding - og nogle enkelte græd, når det så allersortest ud. Imens kunne de voksne bare nyde de grove Abildstrøm-guldkorn, for eksempel: "Man er vel aldrig helt alene, når man er i selskab med sit dårlige humør."

*Kongen af Den Gyldne Flod'. Tekst: Signe Birkbøll frit efter John Ruskin. Musik: Lars Iver Shiller. Instruktion: Geir Sveaass. Scenografi: Dan Voigt Lønholdt. Kostumer: Thomas Winkler. Jytte Abildstrøms Teater på Riddersalen. Fra 6 år og opefter. Til 28. feb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her