Læsetid: 2 min.

Hallers halte helt

24. februar 1999

Endnu en skæv, lysende og forunderlig børneroman fra Bent Haller

NY BOG
Halte Idla hedder den, hoved- og titelpersonen i Hallers nye børneroman, som endnu en gang demonstrerer, hvor tvangfrit Haller kan skrive sig ind til den eksistentielle kerne i noget, der efter omslagsillustrationen at dømme kunne være et Morten Korch inspireret landbobillede fra efterkrigstiden. Men skinnet bedrager. Haller jagter ikke stokroseidyller og vasketøjsduftende drømmebilleder.
Romanen har undertitlen: en fortælling om tro, håb og kærlighed. Det kunne blive en hul omgang i den forkerte forfatters hænder, men Haller evner at få historien om den særlige kontakt mellem ledvogterdatteren Ane og godsejersønnen Axel til at lyse med ganske enkle virkemidler. Det symbolske bindeled mellem de to bliver den lille, skævbenede og helt uforudsigelige hest Indus Dina Labis Arabis, som burde være blevet det helt ideelle afkom fra to racerene fuldblodsforældre, men i stedet bliver den uglesete særling, halte Idla, som forældrene straks mister interessen for.
Den hest vælger Ane som belønning for at have reddet Axel fra druknedøden. Og selv om de andre betragter den som komplet nytteløs, passer og plejer hun den, selv da den varme sommer går på hæld og den bidende frost giver hesten betændelse i hovene. Hesten bliver så syg, at en aflivning kommer på tale. Hallers fortjeneste er, at han uden at ryste det mindste på hånden holder historien fri for føleri. Foruden at indkredse to forskellige slags børneliv i et landbomiljø fra begyndelsen af dette århundrede sættes historien yderligere i perspektiv ved at give den realistiske beskrivelse et par diskrete drejninger undervejs.

Idlas evner
Idla har særlige ekstrasensoriske evner og finder bl.a. danefæ og helbredende urter i engen, hvilket medfører at den bliver et lokalt tilløbsstykke for folk, der har behov for hjælp. Hestepærer og manehår synes at have en helbredende virkning, og ved nytårstide samler en mindre gruppe udstødte sig med håbet om at blive raske på årets sidste dag.
Missionspræsten påstår, at det er djævelen selv, der er på spil. Idla kommer således til at inkarnere det mulige mirakel, og Haller vælger at lade historien slutte på grænsen mellem myte og magi.
Troen, håbet og kærligheden finder et udtryk, der forløser handlingen som en stor lysende stjerne på himlen. En stjerne som forfatteren - ifølge efterordet - selv som barn så sammen med sin bedstemoder i forbindelse med, at han fik fortalt historien om halte Idla. Som en historie om det store i det små flyder fortællingen som klart kildevand og vil som sådan også være passende sidelæsning i den kommende tid, hvor TV 2 søsætter en række nytolkninger af Morten Korch efter idé fra Lars von Trier, som prøver at komme på sporet af 'en ny inderlighed'. Han sku' læse Halte Idla, sku' han!

*Bent Haller: Halte Idla. 160 s., 198 kr. Høst & Søn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu