Læsetid: 3 min.

Det hav hvor floden ender

25. februar 1999

Nigerias 'Brasilia' trækker penge til fra hele landet, men den er aldrig blevet bygget færdig

REGERINGSBYEN
ABUJA - Jorden er rød her midt i Nigeria, men på savannen vokser der grønne træer mellem de vældige bjergsider. For foden af Aso Rock finder man præsidentens bolig, Nationalforsamlingen og Højesteret.
Retsbygningens to grå firkanter er endnu ikke færdige. Parlamentet med den grønne kuppel øverst er stadig en byggeplads, og vil efter al sandsynlighed stadig være det når landet vender tilbage til civil styreform, hvilket er fastsat til den 29. maj.
Til gengæld har præsidentboligen været færdig i flere år. Ifølge den officielle version af sagen blev den 54-årige general Sabi Abacha her ramt af et hjertetilfælde, mens han befandt sig i selskab med tre prostituerede.

Valgfarce
Næste dag regnede han med at stille op til præsidentvalget, som omfattede fem lovlige partier, der alle havde været så venlige at udnævne ham til deres stridshest.
Bag det præsidentielle område ligger militærlejrene, der er opkaldt efter statschefer: Yakubu Gowon, Murtala Muhammed, Olusegun Obasanjo, Muhammadu Buhari, Ibrahim Babangida, Sani Abacha, og siden Abachas død, general Abdulsalami Abubakar, der er engageret i overgangen til demokrati, som denne lørdag ville nå et højdepunkt: valget af den fremtidige præsident. Det første civile statsoverhoved i femten år. Siden Union Jack blev taget ned i 1960, er Nigeria blevet regeret af generaler i 29 år.

Hr. 50 procent
Det var militærfolk der i 1975 fik ideen om at bygge en ny hovedstad op fra grunden midt inde i landet, langt fra den stridbare heksekedel Lagos. De havde alle fordele ved at skabe et nigeriansk Brasilia ude på savannen. Det satte en stopper for den magtposition som Yoruba'erne havde i de væbnede styrker, hvor de i øvrigt var underrepræsenterede.
Det tilførte nationen den sammenhængskraft, som blev spoleret af Biafra-krigen mellem 1967 og 1970.
"Fra år til år, blev der afsat flere hundrede millioner dollars til opførelsen af hovedstaden," fortæller en embedsmand fra Føderationskontoret, en bureaukratisk fæstning bygget af røde sandsten. "Men jeg kan ikke sige Dem, hvor mange penge der egentlig er blevet brugt på Abuja. I forbindelse med offentlige byggeprojekter er det ikke ualmindeligt med kommisioner på tredive procent."
- Men hvorfor er general Abacha blevet kaldt "Hr. 50 Procent?.
Embedsmanden ler. "Fordi han var den største skurk!".
Ifølge kilder i bankverdenen skulle Abachas aktiebeholdning være vokset med over tre milliarder dollars i løbet af fem år.
Da han kom til magten i slutningen af 1993, bad han ganske vist en velanskreven økonom, Pius Okigbo, om at finde ud af, hvor mange penge der var forsvundet i løbet af de sidste fire år. Okigbo kom til det resultat, at der manglede 12,2 milliarder dollar i Centralbanken.

Femten års arbejde
"Abuja er det hav som floden munder ud i," bemærker direktøren for et stort entreprenørfirma.
Den råder over 80 procent af olieindtægterne, som længe har ligget på omkring 20 milliarder dollar årligt. Hvordan kunne man nu bedst bortøde de mange penge?
I Abuja opfandt man den dobbelte vekselkurs, som man gik væk fra for blot få uger siden. Før i tiden kunne generalerne og deres medsammensvorne købe dollar til en fjerdedel af markedsprisen. Sådan blev import-eksport en sikker guldåre.
Abuja har tilmed fået landets største byggeprojekter, men efter femten års arbejde er hovedstaden endnu ikke færdig. De tomme firsporede motorveje omslutter en bymidte, hvor bankers hovedkvarterer og statslige virksomheder kappes med administrationsbygningerne om at nå højst til vejrs.
Ingen kender Abujas indbyggertal, selv om alle forbundsministrene har boet her fast i to år. Hovedparten af 'indbyggerne' bor nemlig ikke her, men i en række småbyer der undertiden ligger i fyrre eller halvtreds kilometers afstand fra byen.
I Abujas udkant strækker forstæderne sig så langt øjet rækker. Mange af husene er ikke engang sluppet af med deres forskalling, og står i skjul bag brædder og sjuskede bambusstilladser. Små etplansboliger af beton ligger på rad og række midt i øde områder, der endnu ikke er byggemodne. "Her har generalerne opbygget formuer til sig selv", siger en gammel mand, som bor lidt længere henne i et lille skur af bølgeblik.

FAKTA
Nigeria

*Areal: 910.770 kvadratkilometer
*Indbyggere: 110 mio.
*Stammeland: 250 etniske grupper, 500 stammesprog
*Hovedstad: Abuja
*Statsform: Republik

Oversat af P. C. Mollerup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her