Læsetid: 3 min.

Fra hverdagens sluser

26. februar 1999

Den aldrede amerikanske beatforfatter Lawrence Ferlinghetti er tilbage i fin form

DIGTE
Roskilde Bogcafé brillierer atter med en fin lille digtbog i inderlommeformat. Sidste år genudgav forlaget både Uffe Harders længe savnede Rimbaud-oversættelse, En årstid i helvede, og William Blakes Syner og Fakta ved Jørgen Sonne. Senest er Leonard Cohens interessante poetiske bønneskrift, Barmhjertighedens bog blevet nyudsendt.
Og nu er turen kommet til Lawrence Ferlinghetti, den sidste overlevende af de store beatforfattere, der sidste år blev udnævnt til den første stadspoet i San Francisco, og som yderligere blev hædret under en stor beatfestival i Prag. Beat Generationen har fået en kærkommen renæssance. Men Ferlinghetti behøver man ikke læse med beatbriller på. Han har alle dage sagtens kunne selv uden krykker fra sjælsbrødrene - Kerouac, Ginsberg og Burroughs.
Det er Ferlinghetti, der har skrevet en af de mest solgte digtsamlinger i nyere amerikansk litteratur - Coney Island of The Mind (1958), som holder endnu. Den blev beslaglagt for at være pornografisk og Ferlinghetti blev anklaget, men hurtigt frikendt.
Takket være Erik Thygesen blev Ginsbergs digte sidste år genudsendt i en opdateret, revideret udgave, tilsat et fint udvalg gamle og nye Ginsberg-digte med titlen Amerika jeg har givet dig alt og nu er jeg intet. Han gør med Ferlinghetti-udvalget atter et prisværdigt arbejde for at bringe en beatdigters skrifter og bedrifter tydeligt frem i lyset for et dansk publikum. Og det på en måde, så man undgår den indforståethed, som ofte omgærder beat generationen. Tak for det.
Iført Apollinaires filthat og andre udvalgte digte består af en intens buket digte, der bibeholder Ferlinghettis talenære og rytmiske syntaks.

Puls og ord
Hans strømmende bekendelser har undertiden en sådan puls og intensitet, at man ind imellem glemmer, at der ikke altid er lige meget dybde i digtene. En vigtig del af Ferlinghettis poesi er netop rytmen - at holde den gående i form af både korte, hektiske og lange poetiske vejtrækninger.
Præcist som han understreger her: "Nu'et er en event i tilfældigheden / Som fortsætter og kører videre/ ud i fremtiden (...)". Eller når han i 'Selvbiografi' kommer rigtig godt i gang med at iscenesætte sit poetiske jeg og definere sit visionære felt:
(...)
Jeg opfandt alfabetet
efter at have set tranerne flyve forbi
og gøre tegn med tæerne.
Jeg er en sø på en slette
Jeg er et ord
I et træ.
Jeg er et bjerg af poesi.
Jeg er et bombetogt
mod det uartikulerede.
Jeg har drømt
at alle mine tænder faldt ud
men min tunge levede videre
for at fortælle sandheden.
(...)

Lawrence Ferlinghetti har haft et splittet, turbolent liv. Han blev født i New York i 1919. Da var var faderen allerede død, og kort efter blev moderen indlagt på et psykiatrisk hospital. Han blev derefter opdraget af en grandtante - i Strasbourg - med fransk som førstesprog. Grandtanten vendte senere tilbage til USA, hvor hun fik ham anbragt på et børnehjem. Hun tog ham siden til sig og rejste så endegyldigt fra ham. Han blev som 6-årig adopteret af grandtantens arbejdsgivere og fik derefter en tryg opvækst.
Han deltog i militæret og valgte i 1951 at slå sig ned i San Francisco. Der blev han som digter og organisator med det samme en central person, der samlede folk omkring sig på den lokale kunstscene. Han åbnede snart den legendariske boghandel City Light Book Store, der eksisterer i bedste velgående den dag i dag, og som bl.a. udsendte Allen Ginsbergs svendestykke, det overordentligt indflydelsesrige digt Howl fra 1955-56.
Ferlinghetti var med lige fra begyndelsen til at organisere de første jazz-og -poesi-arrangementer, og hans egen rytmiske og talesprogsnære stil viste sig snart at være født til denne blandingsform. Han lå i øvrigt ikke på den lade side. Udover at passe sin boghandel, vedblev han at organisere og arrangere politiske arrangementer og udsende digtsamlinger og prosatekster - og som billedkunstner at udsende egne værker.
Ligesom i Allen Ginsbergs tilfælde, har Thygesen udstyret denne bog med et kort, informativt forord og et perspektiverende efterskrift. Det gør, at hvem som helst kan være med her. Kender man intet til Ferlinghetti i forvejen, kommer man lynhurtigt til det, og oplever en poesi, der "synger gennem hverdagens/ sluseporte."
Iført Apollinaires hat... er et afvekslende og på alle måder livsbekræftende udvalg.

*Lawrence Ferlinghetti: Iført Apollinaires filthat og andre udvalgte digte. Overs. Erik Thygesen. 80 s., 168 kr. Roskilde Bogcafé

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her