Læsetid: 3 min.

Identitet forklædt som erotisk thriller

5. februar 1999

Et nyt tidsskrift fra Aalborg Universitets danskstudie blander det faglige og fiktionen - og den opskrift kan de studerende identificere sig med

UNI-BLADE
Lysten til at skrive noveller, anmelde yndlingsbøgerne og præsentere det seneste forskningsprojekt på en anderledes måde har fået tre danskstuderende fra Aalborg Universitet til at starte et nyt tidsskrift, som de kalder Apokryf. Og det kommer der en spændende og velskrevet første udgave ud af, hvor man bl.a. kan læse en sammenlignende analyse af MC Einars legendariske nummer "Provokerer, onanerer" fra '88 og gruppen Malk de koijns "Ørkenstorm" fra '98.
Debutnummeret indeholder også to boganmeldelser og en brevkasse, som er forbeholdt lærerne, der kan forklare, hvad nogle af de smarte fagudtryk, de bruger i undervisningen, egentligt betyder.
Men Apokryf er ikke kun et fagblad fyldt med videnskabelige artikler. Omkring halvdelen af det første nummer er reserveret til fiktive tekster. Bl.a. kan man læse de to erotiske noveller "Hermafrodite" og "Stille dage på frugtfarmen" skrevet af hhv. Henrik Dalgaard og Tomas Nielsen, der er to af tidsskriftets tre redaktører. Eller man kan slå om på sidste side til 'Digtpausen', og læse specialestuderende Søren Gehlert Schmidts digt: smoke

Unikt for vinteren
er røgsignalerne,
som langsommere går i ét
med tavlen og
opgiver betydning.
Sent om natten ville jeg ryge
Gauloises
for at mindske sigtbarheden

- Men hvorfor har I valgt at bringe tekster, der emne- og stilmæssigt ligger uden for danskstudiet?
Redaktør Tomas Nielsen: "Vi har et andet tidsskrift på Aalborg Universitet, som hedder Alebu, og det er udelukkende et fagligt tidsskrift. Vi vil gerne være en modpol eller i hvert fald et alternativ til det tidsskrift. Vi er en gruppe, som ved siden af det store arbejde, det er at studere, gerne vil udfolde os mere kreativt, men vi erkender, at vi ikke har tid til at sidde og lave ægte videnskabeligt arbejde. Men ideen er også, at der skal være plads til fiktive tekster og ikke-videnskabelige anmeldelser, så vores medstuderende får mulighed for at få trykt nogle af de ting, de ligger inde med, som f.eks. noveller og digte. For selvom indlæggene ikke er videnskabelige, kan de godt have relevans for danskstudiet."

Navnet
- Hvorfor har I kaldt bladet 'Apokryf'?
"Vi fik ideen til Apokryf, fordi de apokryfe skrifter står i modsætning til de kanoniske. Og på danskstudiet har vi talt meget om den her kanon, der altså er 50 guldrandede værker som bl.a. Tom Kristensens Hærværk eller Oehlenschlägers Aladdin. Men der vil altid være nogle skrifter, som ikke rigtigt passer ind, og det er der, vi føler, at vi er."
- Hvorfor tog I initiativ til 'Apokryf'?
"Ideen udsprang af, at jeg selv har undervist i kreativ skrivning og har lyst til at skrive på en anden måde, end vi gør på studiet. Jeg har den erfaring, at utrolig mange ikke har følt en glæde ved at skrive, fordi de kun bliver undervist i skrivning efter en grammatisk model, som begrænser sig til at sætte røde streger under kommaer og stavefejl. Og så har alle danskere undtagen journalister og præster en præstationsangst over for det at skrive. Men vi tog initiativ til Apokryf, for at skabe et sted, hvor folk kan få lov til at prøve nogle forskellige ting af, uden at de bliver fejet af banen, fordi de ikke starter med at skrive som J.P. Jacobsen."

Skaber sammenhold
- Hvad betyder det for danskstudiet at have et fælles fora som 'Apokryf'?
"Det handler simpelt hen om studiemiljø. Det stærkeste ved Apokryf er nok, at det skaber et sammenhold, som spreder sig som ringe i vandet. Jeg tror primært, at det bliver et fælles samtaleemne i fredagsbaren, og det kan være med til at sætte ansigter på nogle folk. Men samtidig har vi opdaget, at det er blevet lettere at få indflydelse. Allerede det første nummer har udløst en check på 3.300 kr. fra Studienævnet, som gør, at vi har en trykningsgaranti og ikke behøver at lave bestillingssedler. Samtidig er tidsskriftet et slags tidsdokument for os, der deltager i bladet, fordi teksterne afspejler vores studenteridentitet, som den er lige nu. Og det har vist sig også at være interessant for vores medstuderende for første oplag blev totalt udsolgt."

*Apokryf, red. Tomas Nielsen, Henrik Dalgaard Jensen og Niels Andersen, Aalborg Universitet. Oplag: 150 stk., sælges i forbindelse med danskstudiets fredagsbar, pris: 20 kr., næste nr. udkommer d. 12. februar

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu