Læsetid: 3 min.

IMF frosset ud af det russiske hus

10. februar 1999

En top-delegation fra IMF har nok engang forladt Moskva uden enighed om reformer som modydelse for flere lån. En gælds-krise af dimensioner truer i Rusland

Mens økonomisk krise nok har ramt lande som Thailand og Brasilien hårdt, har begge lande vedtaget økonomiske kriseprogrammer i samarbejde med Den Internationale Valutafond (IMF) - og får tilsvarende IMF-lån som belønning.
I Rusland er situationen markant anderledes. Her har en topdelegation fra IMF i weekenden forladt Moskva efter en ny runde tilsyneladende resultatløse forhandlinger med den russiske regering, ledet af første vice-ministerpræsident Jurij Masljukov.
Dagbladet Nesavisimaja Gaseta, der er i opposition til Primakovs regering, taler om, at IMF vil trække sin mission tilbage fra Moskva og "ikke kan ventes tilbage i de første to måneder".
Og den russiske vice-finansminister, Oleg Vjugin, bekræfter i et interview til nyhedsbureauet Reuter, at IMF har forladt Moskva og ikke vil komme tilbage, før den russiske regering har foretaget betydelige stramninger af det budget, der fredag - efter en langvarig proces - blev endegyldigt vedtaget i parlamentet, Dumaen.
Ifølge Vjugin har IMF krævet et budgetoverskud på 3,5 pct. af bruttonationalproduktet. Det vedtagne budget indebærer indtægter på 20 mia. dollar og udgifter på 28 mia. dollar - et budgetunderskud, der skal dækkes ved yderligere låntagning.
Men budgettet er ikke det eneste konfliktpunkt. IMF er stærkt utilfreds med, at den russiske regering vil skære ned på momsen, samtidig med at skatteopkrævningen fortsat er mangelfuld.
IMF kræver en gennemgående udrensning i Ruslands mange mer eller mindre fallerede banker, vedtagelse af en konkurslovgivning, afvikling af statssubsidier til energi- og boligudgifter samt aftaler om tilbagebetaling af Ruslands gæld til dets mange kreditorer - indenlandske og udenlandske.
Men foreløbig meldes parterne at være meget langt fra en aftale. Som en vestlig diplomat, tæt på forhandlingerne, udtrykker det til nyhedsbureauet Reuter:
"IMF's betingelser var langt fra at blive opfyldt, og der er ikke tegn på, at de vil blive det foreløbig. I den situation vil nye kreditter formentlig forsvinde lige så hurtigt som den forrige portion".

Hellere æde atomaffald
Situationen er altså alvorlig, både for den russiske regering og de vestlige kreditorer. Alene 17,5 mia. dollar i renter og afdrag på Ruslands samlede udlandsgæld på 145 mia. dollar forfalder til betaling i løbet af 1999.
Hertil kommer de ca. syv mia. dollar, der mangler i det russiske budget for 1999, og som Primakov-regeringen håber at kunne dække ind ved nye kreditter fra vestlige banker.
En tvivlsom strategi. Med ugetidsskriftet Economist's formulering vil vestlige bankdirektør "hellere spise atomaffald" end yde flere lån til Rusland. Og uden en aftale med IMF vil lån fra vestlige banker være helt uden for rækkevidde.
Fra at inspirere til medlemskab af G7-gruppen, gruppen af de førende industrilande, står Rusland på nippet til optagelse i P7-gruppen, gruppen af lande, der har forsømt at betale afdrag på IMF-lån. I fornemt selskab med lande som Afghanistan, Liberia, Sudan, Irak, Congo, Somalia og Jugoslavien.
IMF står - dikteret af det mest indflydelsesrige medlemsland: USA - urokkelig fast: Uden dybtgående reformer gør flere kreditter til Rusland mere skade end gavn.
Pokerspillet vil fortsætte i de kommende måneder. Primakov-regeringen bruger åbenlyst Ruslands svaghed som våben: Et fuldkomment stop for gældsbetaling vil ramme vestlige banker hårdt. Og IMF ved, at Ruslands eneste chance for at undgå pariastatus er en aftale med de internationale kreditinstitutioner om en genforhandling af gælden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu