Læsetid: 2 min.

Alt eller intet

19. februar 1999

Æstetikken på spid eller som runer

ARKITEKTUR
Man kan riste en minderune, eller man kan riste en misdæder over sagte ild. Men bygningerne står tilbage, når alt andet er glemt. Intentionerne, vilkårene, livet mellem væggene.
Derfor er det markant, at der en uge endnu er hele to udstillinger på Arkitekturcentret Gl. Dok., som lige ubeskedent promenerer monstrøs beskedenhed.

Glasruner
"Hvordan ville Verden se ud hvis arkitektens opgave var at materialisere den, sådan som den egentlig er?" - spørger UID, en gruppe af yngre arkitekter i underetagen. Og: "Rummet er ikke så vigtigt i sig selv. Det er konsekvensen af noget andet. Det vigtigste er lyset," - forklarer Dominique Perrault om sine 70 bygningsprojekter på overetagen.
Og netop lyset udnytter han udstillingsteknisk. Der er lagt hvide kvadrater ud på plankegulvet, med diasserier af færdige huse, modeller og terrænbilleder. Næsten uden materialitet, efter billederne at dømme - som glassteler eller tekniske helleristninger i landskabet.
Sådan som et olympisk nedgravet cykelstadion i Berlin. Eller Nationalbiblioteket i Paris, med fire vinkelformede bogtårne og nedgravede læsefaciliteter i et kæmpemæssigt atrium. Og bogtårnene er paradoksalt glashuse, så der må lodrette trægardiner til, bag glasfacaden, for at holde solen væk fra de kostbare hyldemetre. Fransk hul i hovedet, men markant som tegn betragtet.

Forvitring
Gruppen UID i Gl. Doks underetage, med arkitekten Henrik Valeur som stand-up'er, markerer en uventet drejning i Arkitekturgalleriets korte historie. Oftest har der været skitser eller modeller på banen fra yngre inviterede tegnestuer, mere eller mindre realistiske, men projektorienterede.
Dennegang er det radikale tilløb til en ny arkitektonisk praksis, men nærmest de-illumineret. For de løsrevne citater eller drilagtige annonceklip på væggene viser i første omgang kritisk væk fra emnet bygningskunst, og ikke umiddelbart ind mod en arkitektonisk kerne. Men den er dér! svævende et sted mellem tekststumper, fotos fra skøjtedromer, funktionsdiagrammer på lufthavne, og egne løsrevne projektdele, sammen med de fantasitegninger fra japanske samarbejdspartnere, hollandske kolleger eller arkitekter bosiddende i Zagreb, som tilsammen danner hovedkablet i den drilagtige rum-og rune-sampling.
Eller: "Hvorfor bygge huse, der er familievenlige, hvis familien ikke længere eksisterer?"

*Dominique Perrault og UID. Arkitekturcentret Gl. Dok, hver dag 10-17, til 28. feb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her