Læsetid: 5 min.

Jackpot i Ludomanien

8. februar 1999

En formodet arbejdsløs vandt 342 millioner kroner i lotto, og romerklubben Lazio lagde
i puljen til fodboldens store gevinst med sikker hjemmesejr

ROM - En ældgammel sammenkroget kvinde i sort huggede albuerne ind flankerne på de foranstående, og der nede i hoftehøjde fik hun møvet sig frem til kassen og rakt sin lottokupon op til stempling.
Det var lørdag eftermiddag på en bar i det indre Rom, og køkulturens vugge har i hvert fald ikke stået på disse kanter. De gamle kællinger er de værste til at springe over, og i disse dage hvor spillefeberen konkurrerer med influenzaen om at gøre folk syge, er der meget, der skal springes over. I 12 uger har ingen ramt de seks vindertal i det, der her hedder Superenalotto, og puljen er vokset til fantasilioner - helt nøjagtigt til 85,7 millarder lire til den med de seks udtrukne tal på sin kupon. 342 millioner danske kroner!
I de sidste timer inden kuponstemplingen lukkede lørdag klokken 17 var der panik i barerne med lottomaskiner og ikke til at få en kop kaffe. På de sidste timer steg vinderpuljen med 24 millioner kroner, fordi også sådan nogle som jeg blev grebet af angsten for ikke at have spillet og køber rækker for 40 kroner.
En bar ved navn Odeon i San Benedetto del Tronto på Adriaterhavskysten har været meget i aviserne, fordi kunderne der igennem flere uger har slået sig sammen om at spille maxi-systemer til voldsomme beløb, uden at vinde, og i lørdags havde Odeons gæster spillet et system, der kostede 1,24 mio. danske kroner! Stadig uden at vinde. Fjernsynets telesalgskanaler faldbyder stensikre lottosystemer, og det undrer, at ingen undrer sig over, hvorfor systemskaberne ikke holder deres sikre vej til penge for sig selv i stedet for at købe sendetid og bruge snakketøj for at faldbyde den.
De vellønnede behandlere og beslutningstagere i det slet fungerende sociale system er bekymrede. Ågerkarlene lever fedt på at låne penge til dem, der bruger alt, hvad de ikke har, på at spille, og der er fluks blevet lavet en undersøgelse, der viser, at de ubemidlede spiller mest og højst, og at pensionisterne er den mest spilleliderlige socialgruppe. Lægekonsultationer og krisecentre melder om lodret stigning i antallet af ludomaniske tilfælde, og psykologer med uvante rynker i de solariebrune og foryngelsescremede pander fortæller i tv, at det største problem er, at de, der vinder så mange penge, oftest bliver syge af ikke at vide, hvad de skal bruge dem til. Et problem de - eller jeg - selvfølgelig ikke ville have.
Og så udløstes det. Med rekordhøje seertal for den tv-kanal, der sendte trækningen. De 85,7 millarder lire blev vundet af en fortsat anonym - men ikke ret længe - stamgæst på en bar i en landsby i Puglien. På en indsats af 11.200 lire. Små 45 kroner. En arbejdsløs, forlød det i søndagens aviser på trods af, at mandens identitet ikke er kendt, men et meget godt bud, eftersom de fleste i Puglien - den syditalienske støvlehæl - er arbejdsløse. Det er her, at jobkøer og fattigdommens andre køer skal springes over, og det er her, at maxi-systemerne florerer.

Japansk stjerne
Foran den luge uden for det Olympiske Stadion, hvor den akkrediterede presse skal hente deres billetter, prøvede en flok japanske tv-journalister at gøre de gamle italienske koners overspringningskunst efter. Til romerholdet Lazio's kamp mod Perugia skulle de - og i hundredevis af andre japanere - se deres hjemlands stjerne Nakata optræde for det umbriske provinshold. Som de gør søndag efter søndag. Nakata er vitterligt stjernen både i Japan og i Perugia, men det er og bliver provinser, når man kommer til Rom, og så bliver provinsboerne ikke lukket ind, hvis ikke de står på akkrediteringslisten.
Nakata, som har scoret spektakulære mål for den umbriske by har på det seneste fået internationalt følgeskab af finnen Lehkosuo og ecuadorianeren Kaviedes. Perugias hold er Serie A's mest multinaltionale.
Perugias hold spiller efter et sært 4-4-1-1 system, hvor Nakata ligger alene bag den fremskudte mand fra Ecuador og foran to kompakte kæder på hver fire. Træneren Ilario Castagner var manden bag det Perugia-hold, som i sæsonen 1978/79 blev nummer to i den bedste række - efter Milan men uden et eneste nederlag - og han har i år gjort Perugia til et hold, der kan slå de fleste, men trods alt stadig er et provinshold, der lever under den excentriske ejers og præsident Gauccis luner.
Perugia havde ikke noget at komme til Rom efter. Skulle det vise sig. Lazio kunne med sin niende sejr i træk hale ind på topholdet Fiorentina, som i Firenze skulle spille mod Milan, og for første gang ane duften af lo scudetto - det italienske mesterskab - som Lazio kun har vundet en enkelt gang og så langt tilbage som i 1974.
Lazios præsident og hovedaktionær, Cragnotti, er også hovedaktionær i levnedsmiddelfirmaet Cirio, som han for få år siden købte af staten, og i den forløbne uge solgte han alle firmaets mejeriaktiviteter til konkurrenten Parmalat - hvis ejer er boldklubben Parmas Tanzi - for et beløb, som kunne gøre en lottovinder misundelig. Cragnotti vil, som alle pengemænd, der lejer med en fodboldklub, gerne købe spillere og sætte hold, men Sven Göran Eriksson har fået en effektiv maskine ud af sine egne idéer og Cragnottis luner: Han lader millionindkøbene spille, som han gjorde med det Göteborg, han kom fra. Britisk-svensk 4-4-2 med mindst to mands pres på modstanderens boldholder overalt på banen. Begyndende med, at to af verdens bedste angribere, bologneseren Christian Vieri og chileneren Salas, lægger pres helt oppe ved modstanderens mål, når de andre har bolden - samtidig med, at de er Serie A's mest målscorende tandem.
Perugia blev sendt hjem med 0-3. Et af Vieri. To af Salas. Efter bold, hvor de Perugia søgte at spille deres chance, men sjældent havde bolden ret længe.
Oppe i Bologna scorede Peter Knudsen sit tredie sæsonmål for Bari, som alligevel tabte 1-2, og Lazios to nærmeste konkurrenter, Fiorentina og Milan, spillede 0-0.
Det ligger til en jackpot for romerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu