Læsetid: 4 min.

Jagten på et motiv

6. februar 1999

Hvilke motiver havde deltagerne i Thorsens teater for at spille med?
Der er mange muligheder, politiet satser på den mest banale

Penge, magt eller prestige. Vælg selv. Motiverne bag PFA-skandalen er fortsat uklare, selvom Københavns Politis bedrageriafdeling tilsyneladende ved, hvem der har fremstillet de forfalskede PFA-dokumenter.
Ifølge politianklager Merete Vestergaard har den fængslede direktør for PFA Byg, Rasmus Trads, erkendt, at han forfalskede en række dokumenter.
"Samtidig understreger Trads overfor os, at hans øverste chef, André Lublin, ikke kendte noget til det," siger Merete Vestergaard til Information.
Hun vil ikke afsløre, om Trads har erkendt sig skyldig i forfalskning af alle de garantier, som PFA-chef André Lublin nu afviser kendskabet til, ligesom hun ikke vil oplyse, nøjagtigt hvad, Lublin ikke kendte til.
- Kendte Lublin eksempelvis til Kurt Thorsens plan om at omgå Pinsepakken?
"Nej," svarer PFA's næstkommanderende, Andreas Kühle, på vegne af Lublin. Han mener, at Thorsen har brugt planen til at sikre tavshed om de mange PFA-garantier.
"Planen er brugt som illusion for at begrunde, hvorfor PFA-garantierne skulle holdes hemmelige af de 20-25 personer, der har kendt til deres eksistens. Men PFA havde ikke en hemmelig plan. Dette er Kurt Thorsens bluffnummer, ligesom som meget andet i denne sag," siger Andreas Kühle til Information.

Rasmus Trads
Men et er PFA, noget andet PFA Byg, hvor Rasmus Trads efter vedtagelsen af Pinsepakken kunne sidde på sin direktørstol og iagttage, at André Lublin erklærede et stop for PFA's boligbyggeri. Ikke de bedste fremtidsudsigter for en mand med store ambitioner.
"Han har haft al mulig grund til at finde en vej uden om Pinsepakken," påpeger en skatterevisor overfor Information.
Samtidig antyder medarbejdere i PFA, at Trads igennem længere tid havde følt sig stækket af den meget centralistiske Lublin. At Lublin samtidig er kendt for et fyrigt temperament, grænsende til det koleriske, gav Trads endnu flere grunde til at gå ind i Thorsens projekt om at skabe Danmarks største ejendomsselskab gennem en sammenlægning af Ejendomsselskabet Norden og Gefion. Hvis Trads kunne hjælpe Thorsen med at skaffe pengene til projektet, var der måske en direktørstilling i udsigt.
Hos Københavns Politis bedrageriafdeling vil kriminalinspektør Niels Jørgen Abildgaard ikke afvise tanken.
"Rasmus Trads kan have mange motiver. Men jeg tror, at man skal tænke meget mere banalt, og huske, at penge er et godt motiv," siger Niels Jørgen Abildgaard.
Ifølge Ekstra Bladet måtte Trads i 1997 låne 1,4 millioner kroner af Kurt Thorsen til et kuldsejlet ejendomsprojekt. Et lån, som kan have sat Trads i et skyldnerforhold overfor Thorsen, som han ikke kunne slippe ud af.

Robert Koch-Nielsen
Mens Trads' motiver er mange, er det sværere at finde motiverne for skatteadvokaten Robert Koch-Nielsen, der var strategen bag Thorsens come back planer. Koch-Nielsen havde en stor personlig formue og et partnerskab i det anerkendte advokatfirma Plesner & Grønborg.
Alligevel lod han sig lokke til at deltage i Thorsens projekt og skrive under på tilsyneladende falske garantier som vitterlighedsvidne.
En advokatkollega vurderer, at Koch-Nielsen på den ene side har ladet sig lokke af Thorsens formidable overtalelsesevner og udsigten til en plads i kredsen omkring byggematadoren, der er befolket af venner som Per Kirkeby, Poul Schlüter, Henning Dyremose og den nu afgåede formand for PFA, Jørgen Mølvang.
"Derudover har Robert Koch-Nielsen altid haft en evne til at lade sig imponere af egne evner. Var planen om at omgå Pinsepakken lykkedes, ville Koch-Nielsen have vundet endnu en sejr over Skatteministeriet," påpeger kollegaen, der ønsker at være anonym.
Han undrer sig samtidig over, at Koch-Nielsen gik så vidt som til at inddrage to af sine kolleger fra Plesner & Grønborg i Thorsens teater, Jens Jordahn og Christian Molde. De stod for arbejdet med at sælge det såkaldte Per Kirkeby monument på Tuborg Havn.
Koch-Nielsen venter nu på at blive afhørt af politiet, som sandsynligvis vil stævne ham for grov forsømmelse. Ventetiden bruger han på at pakke sit kontor hos Plesner & Grønborg, hvor hans partnere bad ham om at gå efter afsløringen af hans rolle i PFA-skandalen.

Kurt Thorsen
Det mest brugte forsvar hos de implicerede i PFA-skandalen er fortsat påstanden om uvidenhed. Trads er den eneste, der indtil nu har erklæret sig skyldig. Derfor er der ikke foreløbig udsigt til et svar på de mange oplagte spørgsmål, som politiet har valgt at holde sig fra, for at få sagen hurtigt afsluttet.
Især politianklageren Merete Vestergaard er på jagt efter en hurtig afgørelse. Hun husker alt for godt, at hendes sag mod Klaus Riskær Pedersen delvist smuldrede, fordi efterforskningen havde trukket ud.
Umiddelbart står Thorsen dårligt i forløbet omkring Per Kirkeby monumentet i Tuborg Havn. Hvorfor forsøgte han at sælge projektet til Topdanmark, når han havde en købskontrakt fra PFA Byg?
Omvendt taler det til fordel for Thorsens påstand om uvidenhed, at han satte både Koch-Nielsen og Jørgen Mølvang i bestyrelsen for CVI. Koch-Nielsen kendte til PFA-garantierne. Hvorfor skulle den snakkesalige advokat ikke nævne dem for Mølvang?
Dertil kommer, at både Koch-Nielsen, Mølvang og Poul Schlüter undlod at stille hinanden de helt åbenlyse spørgsmål om, hvem der stod bag Thorsen?
Spørgsmålene kunne blive ved. Måske vil nogle af svarene blive givet, når retssagerne mod Thorsen, Trads og Koch-Nielsen begynder at rulle.
Indtil da må vi nøjes med at konstatere, at Kurt Thorsens motiv er det eneste, vi kender. Danmarks byggekonge, Kong Kurt, ville genindtage sin trone.
Foreløbigt har ambitionerne givet ham en plads en Vestre Fængsel, hvor byggematadoren fortsat holder fast i sin uskyld i det eneste budskab, han har kunnet aflevere siden sin fængsling for to uger siden.
"Jeg har ikke gjort noget forkert," nåede Thorsen som det eneste at sige, før dørene blev lukket i onsdagens retsmøde, hvor fængslingen af Thorsen og Trads blev forlænget to uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her