Læsetid: 2 min.

Kærlighed og is

5. februar 1999

Stellan Skarsgård stjæler billedet i Hans Petter Molands intense drama om kærlighed og menneskelighed, 'Kærlighedens køtere'

NY FILM
Stellan Skarsgård er, sammen med Max von Sydow, en af de mest spændende og internationalt anerkendte skuespillere fra Skandinavien i de seneste år. Skarsgård er meget alsidig i sit repertoire og har en formidabel evne til at gå i ét med sine roller - man fristes til at kalde ham Sveriges svar på Robert De Niro.
Siden gennembruddet i Hans Alfredsons Den enfoldige morder er det både blevet til adskillige svenske film, bl.a. Slangebøssen, Kodenavn: Coq Rouge, danske film, Breaking the Waves, og en række gode roller i amerikanske film, bl.a. Jagten på Røde Oktober, Amistad, Good Will Hunting.
Nu er der mulighed for at opleve ham i norske Hans Petter Molands tre år gamle Kærlighedens køtere, hvor Skarsgård i et af de hamskifter, han er så god til, spiller et temmeligt dumt svin.

I krig og kærlighed
Gard B. Eidsvold er den unge, forelskede digter Henrik Larsen, der må se sin kærlighed og sit romantiske væsen udsat for store psykiske og fysiske prøvelser, da han under kontrakt med Grønlandskompagniet i 1925 efterlader sin kæreste i Oslo og drager af til den snedækkede ø i det høje nord.
Her skal han støde til stationslederen, Skarsgårds ondskabsfulde Randbek, og den fåmælte videnskabsmand Holm, og sammen skal de tre sørge for, at kompagniets årlige pelskvote opfyldes.
Randbek har ikke meget til overs for den følsomme ungersvend, og på sin egen brutale facon gør han, hvad han kan, for at afrette Larsen. Og selvom naturen uden for trekløverets lille, utætte hytte ihærdigt forsøger at få dem ned med nakken, så er det de tre temperamenter imellem, at det store slag kommer til at stå.

Kampen for overlevelse
Det er ikke så mærkeligt, at menneskeligheden har det svært under barske forhold. Afsondretheden og den daglige kamp for overlevelse gør hård, og man må se lag på lag af sin medfølelse og empati blive skrællet af.
Det følsomme gemyt vil have svært ved at overleve med alle idealerne i behold, mens det afstumpede og bitre menneske kun vil blive bekræftet i al verdens elendighed.
Derfor er det også kun på overfladen, at Kærlighedens køtere er en "iskold, psykologisk thriller," som pressematerialet praler med. I virkeligheden handler den mere om, hvorvidt kærligheden kan overleve de ekstreme forhold - om menneskeligheden kan overleve inde under den hårde skal.
Filmen tilhører helt og holdent Stellan Skarsgård, der maskeret til ukendelighed nuancerer sit dumme svin, så man aner, at der gemmer sig en stor smerte bag det usoignerede ydre.
Gard B. Eidsvold, der har fået den umulige opgave at spille over for Skarsgård, afstemmer fint sin karakter efter Skarsgårds, så de supplerer hinanden og mod slutningen af filmen ramler sammen med et brag. Det er i de to skuespilleres sam- og modspil, at filmen henter sin dramatiske fremdrift.
To vidt forskellige mennesker, som måske slet ikke er så forskellige, når det kommer til stykket - den ene har kun erindringen om mislykket kærlighed tilbage, mens den anden stadig lever i sikker forvisning om, at den store kærlighed eksisterer.

*Kærlighedens køtere. Instruktion: Hans Petter Moland. Manuskript: Lars Bill Lundholm og Hans Petter Moland. Norsk (Gloria i København og Café-Biografen i Odense)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu