Læsetid: 4 min.

Kaninens År

18. februar 1999

Det kinesiske folk indvarsler Kaninens År med glæde og tiltro.
Kinas præsident Jiang Zemin

HELE DET MÆGTIGE kinesiske rige fejrer i disse dage månenytåret og indgangen til Kaninens År. Mens Folkerepublikkens 1,24 milliarder mennesker og Sydøstasiens kinesiske mindretal har fulgt de århundreder gamle traditioner og bl.a. sendt knaldfyrværkeri til himmels for at skræmme de onde ånder væk, har Kinas spidser været samlet i Folkets Store Hal i hovedstaden Beijing, hvor præsident og leder af Kinas Kommunistiske Parti Jiang Zemin i en tale formulerede ovenstående citat om kinesernes glæde og tiltro til det nye år.
Kinas ministerpræsident Zhu Rongji valgte en lignende positiv vinkel på sin nytårstale, men samtidig så han tilbage på det netop overståede år - det turbulente Tigerens År: "Sammen lykkedes det os at afværge Asiens finansielle krise, og vi klarede også årtiers værste oversvømmelser. I denne usædvanligt komplicerede internationale situation holder vort fædreland fortsat stand," lød det fortrøstningsfuldt fra Zhu Rongji.

OM KINESERNES TILTRO til det nye år holder ved nærmere eftersyn, er - som Zhu Rongji forsigtigt antyder det - et åbent spørgsmål. Godt nok er kaninen ifølge det kinesiske horoskop normalt et blidt og venligt dyr, og disse egenskaber smitter sædvanligvis af på det år, som bærer dyrets navn (det kaldes også harens eller kattens år), men samtidig lurer en række farer forude.
Asiens farverige forsamling af spåmænd/koner, feng shui-eksperter, og hvad de nu ellers kaldes, står i hvert fald parate med alskens advarsler her ved indgangen til Kaninens År. Det noble britiske dagblad Financial Times bragte således forleden på fremtrædende plads en række feng shui-eksperters bud på Kaninens År: Mens Jiang Zemin isoleret set står til at få et godt år, venter en række problemer for Kina som sådan. Og for Hong Kong ser det bestemt heller ikke lyst ud - øget arbejdsløshed og recession, lyder buddet fra en af Hong Kongs utallige feng shui-mestre, der i øvrigt erklærer, at han personligt vil holde sig helt fra aktiemarkedet i år. Ud fra den betragtning at børsens hovedindgang ligger mod vest, og det er ensbetydende med dårlig energi i Kaninens År.

PÅ PAPIRET kan den slags forudsigelser måske virke en smule tvivlsomme, men i Østen tages den slags sædvanligvis alvorligt, især hvis 'virkeligheden' peger i samme retning. Så selvom Kinas ledere på den ene side forsikrer om, at alt er i sin fineste orden, er der ingen tvivl om, at nervøsiteten lige nu er fremherskende.
Jiang Zemin har i en intern tale til partiledere over hele landet advaret om, at det kommende år kan blive helt afgørende for partiet, hvorfor alle opfordres til at være i højeste beredskab. Det er en række jubilæer, der af ledelsen ses som 'følsomme' eller ligefrem 'farlige' datoer, som især bidrager til nervøsiteten. For eksempel den 8. marts, der er 10-årsdagen for indførelsen af undtagelsestilstand i Tibets hovedstad Lhasa, efterfulgt af 17. marts med 40-års 'jubilæet' for Dalai Lamas flugt fra Tibet.
Den 4. maj er der 80-års jubilæum for de første studenterdemonstrationer på Tiananmen Pladsen (Den Himmelske Freds Plads), dengang især mod Versaillestraktaten, men 'Fjerde Maj-bevægelsen' blev en revolutionær kraft i Kina, der senere har inspireret landets unge. Bl.a. studenterne i 1989, der blev nedkæmpet den 4. juni, og som er endnu en rund og farlig dato i år. Og endelig er der 1. oktober med Folkerepublikken Kinas 50-års jubilæum.

LEDERNE I KINA ser alle disse datoer som potentielle anledninger til uro og har derfor i de seneste måneder slået hårdt ned på al optræk til organiseret modstand, såsom samling af demokratiforkæmpere eller fagforeningsaktivister. Derfor de hårde domme mod stiftere af Kinas Demokratiske Parti, bl.a. Xu Wenli, der kort før vort nytår blev idømt 13 års fængsel.
Et organiseret oppositionsparti kunne f.eks. ved at alliere sig med utilfredse arbejdere og ikke mindst Kinas stigende antal arbejdsløse udgøre en så stor trussel mod Kommunistpartiets magt, at Jiang Zemin, Zhu Rongji og andre ledere, der ifølge rapporterne nu udgør en specialgruppe, som skal forhindre uro i det kommende år, valgte at slå til.
Herefter håber ledelsen tydeligvis at kunne få ro til at holde økonomien på nogenlunde ret kurs, mens resten af Asien fortsat lider under finanskrisen og dens eftervirkninger. Det helt afgørende spørgsmål i den forbindelse er stadig, om Kina kan og vil holde sit løfte om ikke at devaluere landets valuta, renminbien eller 'folkets penge'.

ANALYSER af dette spørgsmål er efterhånden talrige, men ingen kender svaret. Dels fordi så megen politisk og international prestige står på spil for Kinas ledere, der igen og igen har forsikret omverdenen om, at de under ingen omstændigheder vil devaluere; dels fordi svaret afhænger af så mange ydre omstændigheder, herunder hvordan USA's og Europas økonomier gebærder sig i de kommende måneder. Alt det i samspil med Kinas indre komplicerede puslespil peger i øjeblikket i en dyster retning, ligesom det faktum, at tidligere Kanin-år bl.a. tæller børskrakket i 1987, mordet på præsident Kennedy eller starten på Anden Verdenskrig i 1939. Men andre år i kaninens tegn har også bragt fremskridt, bl.a. i forholdet mellem USA og Sovjetunionen.
Om dette nye Kaninens År kan vi kun med sikkerhed sige, at det vil bringe os ind i et nyt årtusinde og med det kinesiske horoskop i hånden desuden fastslå, at årtusindets første år bliver Dragens. Indtil da er der sådan set ikke andet at gøre end at ønske godt nytår og på bedste kaninvis hoppe ud i det - og holde godt fast.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her