Læsetid: 5 min.

'Hvis katolske præster måtte gifte sig ville de hurtigt skifte holdning til præv

12. februar 1999

Gruppen af katolikker i opposition til pavedømmet vokser. De går ind for fri abort, for brug af prævention og fraskiltes ret til at gifte sig igen

FRIT VALG
HAAG - Frances Kissling er katolik, hun går til messe, nadver og skrifte.
Men hun er dybt uenig med paven og den katolske kirkes holdning til ægteskab, prævention og abort - og som præsident for Catholics for a Free Choice en meget fremtrædende figur i konferencelandskabet.
Frances Kissling giver Informations udsendte to eksempler på, hvad pavedømmets opfattelse af ægteskabet og prævention betyder:
"Katolske læger har spurgt Vatikanet om de må råde et ægtepar til at bruge kondom, hvis manden er smittet med HIV. Vatikanets svarede, at lægerne først skulle råde ægteparret til at leve i cølibat, men hvis det truede ægteskabet i form af skilsmisse, måtte lægerne råde ægteparret til at have samleje uden kondom."
"Og sidste år kanoniserede paven en kvinde, som - for flere århundreder siden - blev banket af sin mand, forlod ham gentagne gange, men vendte tilbage, blot for at blive banket igen. Hun blev gjort til helgen med den eksplicitte begrundelse, at hun respekterede det hellige ægteskab så højt, at hun udholdt trængslerne."
"For paven er ægteskabets hellighed altså vigtigere end kvinders liv og helbred," siger Frances Kissling.

Kirken er medskyldig
Catholics of a Free Choise anklager den katolske kirke for medskyld i, at hiv og aids spreder sig, i millionvis af illegale aborter, og i at kvinder og børns livsvilkår forringes verden over:
"I USA har katolske biskoppers succesfulde lobbyarbejde betydet, at Kongressen skar budgettet for familieplanlægning i USA med en tredjedel i 1996, og det er ikke blevet rettet op siden. Samtidigt er Kongressens bevillinger til børnebegrænsningsprogrammer verden over blevet beskåret voldsomt," siger Frances Kissling.

Skammen som motor
Hendes tætte lille pageklippede figur udstråler en venlig, bestemt energi, hvis kilde er barndommens sorg over, hvordan det omgivende samfund og kirken behandlede hendes mor, da hendes forældre blev skilt i 1950'erne:
"Min mor og jeg levede sammen med hendes nye mand. Det smertede mit 12-årige hjerte, at min mor blev anset for at være en skøge. Kirken tillader ikke fraskilte at gifte sig på ny, og hun kunne ikke modtage sakramentet. Jeg bad min skriftefader om råd og fik min mor til at gå til ham for at finde en udvej. Hans løsning var, at hun skulle leve som 'bror og søster' med sin nye mand - hvis hun gjorde det, kunne hun modtage sakramentet under private forhold. Ikke i kirken, hvor andre kirkegængere vidste, at hun havde levet i synd."
"Den splittelse mellem skam over min mor og kærlighed til hende er motoren i mit arbejde."

En splittet kirke
De konservative katolikkers beskyldninger om, at Catholics for a Free Choise slet ikke er katolikker, bider ikke på Frances Kissling:
"Kun paven og biskopperne kan udelukke folk, der går ind for abort og prævention, fra kirken. Men det gør de ikke - for så ville den katolske kirke blive splittet i to."
Sin overbevisning om, at hun taler for et flertal af katolikker henter Frances Kissling i uvildige undersøgelser om katolikkers holdning til og brug af prævention og abort verden over:
"I Polen, hvor folk elsker paven, går totredjedele ind for at legalisere abort. I Mexico mener et flertal, at det er forenligt med at være katolik, at få en abort. I Brasilien er mere end 90 procent af de kvinder, som bliver indlagt efter en livstruende illegal abort, katolikker. Og når man ser på hvor mange katolske kvinder, der bruger prævention rundt om i verden, afhænger det tydeligvis mere af om de har adgang til disse midler, end af kirkens læresætninger."

Mest rigide religion
Hertil ville en konservativ katolik sige, at det ikke handler om statistisk videnskab, men om tro. Og Frances Kisslings svar på det er, at den katolske kirke må lære at skelne mellem den religiøse og politiske sfære:
"Vi taler ikke om kirkens indre liv, men om politiske spørgsmål som retten til abort og adgang til prævention. Og som alle andre politiske problemer, skal de løses i overensstemmelse med befolkningens holdninger - ikke efter pavens hovede."
"Katolicismen er den mest rigide verdensreligion overhovedet. I islam er brug af prævention inden for ægteskabet tilladt. Og islamiske religiøse ledere har forskellige holdninger til abort, som gode muslimer kan træffe et valg mellem."
Hun er ikke i tvivl om, hvorfor katolicismen er så rigid:
"Det er den sidste religion, hvor kvinder ikke spiller nogen rolle i beslutningshierarkiet. Tænk blot hvis katolske præster måtte gifte sig - så ville de hurtigt skifte holdning til prævention, fordi de ville have brug for det."

Vatikanet ud af FN
Fordi Catholics for a Free Choice skelner mellem den religiøse og politiske sfære, mener organisationen, at Vatikanets særlige status som observatør i FN bør ophøre:
"Det er absurd, at en geografisk enhed, der primært består af museer og har 1.000 mandlige indbyggere, har FN-status som en stat på linie med Schweiz."
Dermed ikke sagt, at Vatikanet skal holde sig fra FN:
"Vatikanet skal deltage som i NGO (Non governmental Organisation) lige som alle andre. Den katolske kirke er en del af det civile samfund, det er ikke en regering," siger Frances Kissling.
Med samme begrundelse arbejder Catholics for a Free Choise for at demokratisere kirken, herunder valg af de reliøse overhoveder:
"Lige nu fungerer kirken som et tyranni og et diktatur i stedet for et religiøst rum, som hjælper og fremmer de troendes udvikling. Det har aldrig været Jesus' mening med kirken."
Alligevel er Frances Kissling omhyggelig med at udtrykke sin respekt for paven:
"Det er så tragisk, at omverden kun hører, hvad paven siger om sex. I hans tid har kirken gjort et stort arbejde for emigranter, for ældre og fattige verden over. Men kirken fremfører ikke disse spørgsmål med samme energi, som den bruger i kampen mod prævention."
"Pavens idealer om ægteskabet er smukke, og vi har brug for idealer i vores liv. Men de konservative katolikker mangler en erkendelse af menneskets skrøbelighed. Halvdelen af de katolske ægteskaber i USA bliver opløst. Hvis ægteskabet er så vidunderligt, som paven siger, hvorfor så ikke lade de fraskilte gifte sig igen - i stedet for at leve uden kirkens velsignelse?"

Fakta - Sygdomme og prævention

*Der er flere end 300 millioner nye tilfælde af seksuelt overførte sygdomme hvert år.
*I år 2.000 vil op mod 40 millioner mennesker være hiv-smittede.
*Hvert år dør 500.000 kvinder, det vil sige et dødsfald hvert minut, af graviditets-relaterede sygdomme. De 99 procent af dem bor i u-lande.
*120 millioner kvinder siger, de ikke ønsker at blive gravide, men at de ikke benytter præventive midler
*De 20 millioner aborter, som hvert år udføres under utilstrækkelige sundhedshensyn, resulterer i tusindvis af dødsfald og invaliditeter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu