Læsetid: 1 min.

Kina kritiseres i Clinton-rapport

27. februar 1999

Clinton overvejer at fordømme Kina i FN's menneskerettighedskommission

BOSTON - Clinton-regeringen kritiserede i går skarpt Kina i sin årlige landerapport om overholdelse af menneskerettigheder verden rundt.
"I slutningen af 1998 forværredes situationen i Kina mærkbart, da myndighederne slog ned på organiseret politisk modstand. Lempelsen af kontrollen med politisk debat og aktiviteter, som var startet i 1997 og 1998, blev pludseligt indstillet," hedder det i rapporten fra udenrigsministeriet, som blev offentliggjort sent i går aftes.
Mere konkret henviser rapporten til anholdelsen af 30 medlemmer af Kinas Demokratiske Parti i november og fængselsstraffe på mellem 11 og 13 år, som tre partiledere blev dømt til i december.
Men ellers er der ikke de store ændringer i USA's syn på Kinas overholdelse af menneskerettighederne. "Om noget er det en mere balanceret rapport end sidste år. Man kritiserer, når der er belæg for det og er fair, når det påkaldes," siger en kilde i gruppen Human Rights Watch til Information.
Clinton-regeringen er samtidig kommet under stigende pres fra Kongressen. Torsdag vedtog Senatet enstemmigt en resolution, der fordømmer Kina "for udbredte og veldokumenterede overtrædelser af menneskerettighederne, tvungen familieplanlægning (abort og prævention, red.) og salg af menneskeorganer fra henrettede fanger."

Afventer møde
I særdeleshed opfordrer senatet USA's regering til at kritisere Kina åbent, når FN's menneskerettighedskommission samles den 22. marts i Geneve. I 1997 støttede USA en resolution, som blev lagt frem af Danmark. Den blev ikke vedtaget. Sidste år var præsident Clintons "konstruktive engagement" med Kina så langt fremme, at USA undlod at bringe menneskerettigheder op i FN-regi.
Ifølge kilder nær Det Hvide Hus vil Clinton først tage stilling til en eventuel FN-resolution, efter at udenrigsminister Madeleine Albright har været i Kina på mandag og tirsdag. Her skal hun også diskutere ømfindtlige emner som Beijings opbygning af sine raketbatterier rettet mod Taiwan, USA's planer om at forsyne sine allierede i Østasien med et raketværn, teknologisalg til Kina og et bilateralt handelsunderskud på 60 mia. dollar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu