Læsetid: 3 min.

... og klassisk kort

23. februar 1999

Ping, Pong og Pang
En historisk udgivelse kan man roligt kalde RCA Victor Red Seals udgivelse af Puccinis opera Turandot. Ikke nogen helt ny udgivelse, den har kørt på afspilleren i længere tid. Med musikken kørende mindes jeg Audrey Stottlers pragt- og magtfulde Turandot og Gitta-Maria Sjöbergs indtrængende Liu i Mikael Melbyes opsætning på Det Kongelige Teater den 2. marts 1995. Den aktuelle indspilning fra RCA er optaget i september 1998 i Den Forbudte By i Beijing. En spektakulær event og produktion med magnetisk tiltrækningskraft til turistbureauer og opera-freaks. Maestro Zubin Mehta leder slaget med orkester og kor fra Maggio Musicale Fiorentino. Rollerne som Ping, Pong og Pang og alle de andre kendte figurer varetages af glimrende sangere. Giovanna Casollas præstation som Turandot går helt fint igennem. Når det gælder de koriske indsatser, foretrækker jeg klangen fra vores eget Operakor.
Giacomo Puccini: Turandot. Zubin Mehta, Giovanna Casolla m.fl. Maggio Musicale Fiorentino. RCA Red Seal 74321 60617 2 (2cd).

En milesten
Året 2000 er også 250-året for Bachs død. Runde dage er noget, forlag kan bruge til lancering af store projekter. Forlaget Hänssler Verlag i Tyskland sætter forlagsrekord med indspilning af al musik af Johan Sebastian Bach. Sammen med Bachakademiet er Hänssler i gang med et udgivelsesprojekt, som skal ende med at omfatte 169 cd'er. De indeholder de ca. 1.100 værker, som kom fra mesterens hånd. I år 2000 vil serien være komplet. Den kendte Bach-connaisseur Helmuth Rilling vil være at finde blandt de specialister, der varetager udgivelsen. Foran mig ligger de seks solosuiter for cello, som er kommet i den store serie. Boris Pergamenschikow spiller godt - generelt en lille smule hurtigere tempi end den nye indspilning med Yo-Yo Ma, som omtales nedenfor.
Suiter for solocello. Boris Pergamenschikow. Hänssler Edition 120. Forlaget er repræsenteret i Danmark af OH Musik.

Musik og billede
Yo-Yo Ma er en af Sony Classicals mest betydelige aktiver. Ma har nu genindspillet de stykker, som i sin tid bragte ham international reputation: Bachs suiter for solo cello. Med udgangspunkt i hvert enkelt stykke har Yo Yo Ma samarbejdet med gode kunstnere inden for performance art. Resultatet er seks videoer plus cd, som er udgivet i Danmark. Jeg så en af videoerne på en tv-kanal for et stykke tid siden, hvor et balletkorps dansede til Mas spil. Det var noget af det bedste tv, jeg længe har set. Måske hed kanalen Muzzik, som jeg efterhånden reflektorisk tjekker hver gang tv'et tændes. Muzzik er en fremragende kanal, når det gælder jazz og klassisk musik. Mas fortolkning af Bach hører til de bedste efter denne lytters mening. Han dvæler lidt mere i klangen end andre, kæler for lyden. Skal angiveligt have spillet suiterne siden sit 4. år - øvelse gør mester.
Yo-Yo Ma: Inspired by Bach. The cello suites Sony Classical S2K 63203.

Hilarys Serenade
Den unge amerikanske violinist Hilary Hahn har indspillet Beethovens Violinkoncert med Baltimore Symphony Orchestra under David Zinman. Jeg har tidligere skrevet om Hahns talent, da hun udgav cd'en Hilary Hahn plays Bach (Sony Classical SK 62793). Den amerikanske violinist stod en overgang opstillet som gigantisk papfigur i Tower Records' klassiske pladeafdeling i New York. Sony satser på Hahn. Nu har plademærket udgivet Beethovens Violinkoncert og Bernsteins Serenade for violin, strygere harpe og slagtøj. Jeg lytter begejstret til Hahns spil, til tider er det bedre end det, man kan høre af Kyung Wha Chung i The Kyung Wha Chung Edition (Decca 460 016-2). I Bernsteins musik giver Hahn en smagsprøve på, hvor vidtfavnende hendes udtryksregister er.
Hilary Hahn spiller musik af Beethoven og Bernstein. Sony Classical SK 60584.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her