Læsetid: 2 min.

K'nyt

27. februar 1999

'Skuespillere' politianmeldt
*Den svenske journalist, Erik Sidenbladh, har politianmeldt to svenske straffefanger, der i Lars Noréns stykke 7:3 hylder nynazismen, skriver det svenske blad Expressen. Norén har hjulpet de to fanger med at fremføre deres meninger som teater, og nu turnerer de som 'dem selv'. Sidenbladh har anmeldt de to fanger for 'hetz mod befolkningsgrupper', og han mener, at Lars Norén og producenten, Isa Stenberg, også vil kunne holdes ansvarlige. "Jeg mener, at man bør få prøvet om fiktionen, begrebet 'teater', kan skabe en niche i samfundet, hvor lov og normal anstændighed ikke gælder," siger han.

Forfatteren Andre Dubus død
*Den amerikanske forfatter Andre Dubus er død, 62 år gammel. Han skrev om mænd og mandeverdener i militæret, i sport, jagtklubber, værtshuse, omkring biler - med en søgende, religiøs undertone: Hvordan orienterer mænd sig i en verden, hvor traditionelle mandeværdier og hele det gamle moralkodeks er i opløsning? Dubus fik i 1988 ved et trafikuheld begge sine ben kørt af. Hans essayistiske reflektioner over det nye liv som handicappet, Broken Vessel, gav ham i 1991 et nyt gennembrud. Hans Selected Stories, som findes i en paperbackudgave fra 1989, er et absolut hovedværk i amerikansk novellelitteratur. (Et lille udvalg findes oversat til dansk i Erik Thygesens Amerikanske noveller, 1994).

Kristelige imod stor filmstøtte
*Kristeligt Folkeparti har udsendt en bandbulle mod den forøgede filmstøtte, som andre partiet er blevet enige om. Den er helt ude af proportioner, mener partiet.

Trier og Bier på filmfestivaler
*Lars von Triers Riget 2 og Susanne Biers Sekten er blandt de 200 film, der vises ved den internationale festival Fantasporto, der åbnede i den portugisiske by Porto i går. Det Danske Filminstituts liste over danske festival-bidrag i de kommende måneder viser, at Lars von Trier mere end nogen anden instruktør har appel langt ud over landets grænser. En reprospektiv serie med von Trier-film vises i marts i Skopje i Makedonien og i midten af april i Plzen i Tjekkiet. Serien omfatter bl.a. Breaking the Waves, Forbrydelsens Element, de to Riget-film samt dogme-værket Idioterne.

Frisind betyder ikke mere sex
*I takt med at de visuelle stimuli tager til i styrke, dyrkes der mindre og mindre erotik i de små hjem. Frisind og tolerance fører ikke automatisk til en mere sanselig tilværelse, hedder det i en pressemeddelelse, som fortæller, at et nyt nummer af Blender er udkommet. Betragtningerne står at læse i en artikel af Signe Løntoft. Lars Movin har interviewet Douglas Coupland, og blandt det øvrige stof er en artikel om bandet med det kitschede navn, Gramsespektrum.

En milliard vil se Lewinsky
*Monica Lewinsky interviewes den 4. marts for første gang om sin store affære og mediebegivenhed. TV 2's seere får fornøjelsen, men må dele den med en milliard seere verden over. Det ved man af en eller anden grund allerede nu.

Mutter atter til Danmark
*Den verdensberømte violinist Anne-Sophie Mutter gæster igen i år Danmark. For 13. gang kan hun opleves i Tivolis Koncertsal, hvor hun den 10. maj vil fremføre Vivaldis "De fire årstider" sammen med Trondhjems Kammerorkester. Første gang Mutter spillede i Tivoli var i 1982.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her