Læsetid: 3 min.

K'NYT

10. februar 1999

Festen er forbi
*Thomas Vinterbergs Cannes-vinder, Festen, var ikke at finde blandt de nominerede til Bedste Udenlandske Film, da Oscar-nomineringerne blev offentliggjort i går. I stedet gik de fem nomineringer til argentinske Tango, der just har fået dansk premiere, iranske Children of Heaven, brasilianske Central Station, spanske The Grandfather og Roberto Benignis Livet er smukt, der får dansk premiere på fredag. Benignis film blev også nomineret til Bedste Film - hvilket ikke ikke er sket siden 1969 og Costa-Gavras' Z - for Bedste Instruktør, Bedste Mandlige Hovedrolle og Bedste Manuskript. Ellers blev John Maddens Shakespeare in Love (dansk premiere til marts) og Steven Spielbergs Saving Private Ryan de store vindere med henholdsvis 13 og 11 nomineringer. De eftertragtede, gyldne statuetter uddeles natten mellem den 21. og 22. marts.

Humaniora ved årtusindskiftet
*Med det kommende årtusindskifte som anledning afholder Det humanistiske Fakultet ved Århus Universitet fra midten af 1999 et større antal konferencer om humanioras og de humanistiske videnskabers situation. Der er fri adgang med adgangskort til alle konferencer. Der indledes med et stort arrangement den 4. juni, blandt andet med festforelæsninger af Paul Riceour og Maurice Godelier.

Kulturpolitisk forskning
*I morgen åbner et nyt forskningscenter ved Danmarks Biblioteksskole, Center for Kulturpolitiske Studier. Centret skal styrke såvel grundforskning som anvendt forskning inden for det kulturpolitiske felt. I praksis har centret været i gang i et års tid og har allerede to færdige projekter bag sig, men i morgen indvies det altså officielt.

Håndværkscenter på Hjerl Hede
*Et nyt videns- og kompetencecenter ved Hjerl Hede Frilandsmuseum skal være med til at fastholde de gamle danske håndværkstraditioner. Centret til 50 millioner kroner skal fungere som en naturlig videreudvikling af Hjerl Hede nordøst for Holstebro, der har en mangeårig tradition for levendegørelse af de gamle fag. Hvert år i sommerperioden bemander over 100 personer museets gårde, værksteder og møller, men den nye plan går ud på at lade håndværkere - både udlærte og nye under uddannelse - være tilknyttet Hjerl Hede på helårsbasis. Uddannelsen skal ske i tæt samarbejde med Holstebro Tekniske Skole, der skal stå for den teoretiske del af det, mens den praktiske del foregår på det kommende kompetencecenter.

Gammelt og nyt på Det Kgl. Teater
*Det Kgl. Teaters repertoire for den kommende sæson rummer både Ibsens klassiske drama Gengangerne og Strindbergs Hr. Bengts hustru. Gengangerne, hvor bl.a. Ghita Nørby og Jørgen Reenberg står på rollelisten, får premiere d. 17. november på Stærekassen, og vil i starten af det nye årtusinde kunne ses rundt om i landet. Hr. Bengts hustru får premiere d. 26. februar næste år ligeledes på Stærekassen. Blandt de medvirkende er Benedikte Hansen og Henrik Jandorf. Men trods de gamle kendinge, holder Nationalscenen også fast i at være arnested for ny dansk dramatik, idet filminstruktøren Carsten Rudolf d. 14. februar næste år debuterer som både dramatiker og instruktør med stykket Genfærd, der har undertitlen Det
ultimative opgør med
moderdyret, skriver Politiken.

Fastelavn i Folkets Park
*Søndag den 14. februar bliver der afholdt fastelavn i Folkets park på Nørrebro, København. Arrangementet er en del af den folkelige mobilisering, der i øjeblikket foregår for at stoppe planerne om byggeri på grunden og er støttet økonomisk af de lokale handlende. Dagen begynder klokken 14 med tøndeslagning, Tom McEwan vil underholde og klokken 18 er der økologisk-vegetarisk folkekøkken i Folkets Hus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her