Læsetid: 2 min.

K'nyt

23. februar 1999

Teaterstøtten skal kulegraves
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen har udpeget det udvalg, der skal analysere de nuværende teaterstøtteordninger og komme med forslag til forenklinger. Udvalgets formand bliver afdelingschef i Kulturministeriet, Poul Bache. De øvrige medlemmer bliver: Teaterrådets formand, Litten Hansen, rektor ved Skuespillerskolen i Odense, Lane Lind, leder af Dansescenen, Claus Lynge, teaterchef for Tåstrup
Teater, Mogens Holm, formand for Danmarks Teaterforeninger, Jørgen Hvidtfeldt, samt teaterleder for børneteatret Gruppe 38, Bodil Alling. Lektor Stig Jarl, Teatervidenskabeligt Institut ved Københavns Universitet, vil fungere som konsulent for udvalget.

Ny forening mod Utzon-plan
*Kunstmuseet Louisianas planer om at bygge et 1.000 kvadratmeter stort arkitekturmuseum som monument over Danmarks verdensberømte arkitekt Jørn Utzon, har fået en gruppe borgere i Fredensborg-Humlebæk Kommune til at samle sig i protest. De mener, at museumsprojektet er i strid med byggelovens bestemmelser om højde og afstand til skel, idet der i projektet indgår et 18 meter højt tårn, der skal placeres seks-otte meter fra strandkanten. Borgerne, der den 11. marts på en generalforsamling stifter støtteforeningen for Gl. Humlebæk Havn, mener, at byggeriet vil smadre det unikke miljø, der kendetegner havnen og området.

Dansk skamstøtte sendes til Mexico
*I dag transporteres kunstneren Jens Galschiøtts otte meter høje og tre tons tunge skamstøtte fra hans værksted i Odense til Rotterdam. Skamstøtten, der består af 50 forvredne menneskekroppe, skal sendes videre til Mexico By, hvor den i april skal markere åbningen af en stor kultur- og teaterfestival. Jens Galschiøtts skamstøtte indgår i en kunst-manifestation, som i løbet af de næste ti år skal brede sig ud over kloden. En gang hvert år skal der opstilles en ny skamstøtte for at markere et overgreb mod humanismen. Skamstøtten, der er blevet kaldt Overgrebenes Nobelpris, blev første gang rejst i Hongkong i juni 1997, hvor 55.000 mennesker markerede overgrebene på demokratibevægelsen i Beijing i 1989. Jens Galschiøtts skamstøtte skal sætte fokus på den mexicanske regerings overgreb på den indianske befolkning.

Forfattere får nyt leksikon
*Rosinantes forlag udgiver den 1. marts et nyt forfatterleksikon redigeret af Knud Michelsen. Leksikonet, der er i to bind, omfatter forfattere udenfor Danmark, Færøerne og Grønland, og i udvælgelsen af forfattere er der specielt lagt vægt på kvalitet, originalitet, betydning, international udbredelse og gennemslagskraft i Danmark. Derudover er hovedvægten lagt på 1900-tallet og på litteratur fra Norden, Europa (herunder Rusland), USA og Latinamerika. I alt kan man læse om ca. 2.000 udenlandske forfattere.

Årets Koch
*Efter en hektisk søndag i de små køkkener i Bella Center i København kunne Jesper Koch fra restaurant Christies i Tønder lade sig hylde som vinder af Danmarksmesterskabet for professionelle kokke, skriver Ritzau. Jesper Koch sikrede sig titlen og 25.000 kr. ved at frembringe en tre-retters menu bestående af fiske- og skaldyrssymfoni med æbler, poulard med sauce mysterie og jordskokgratin samt flydende karamelbavarois med søde, syltede grøntsager i kryddersirup og orangesorbet. Per Hallundbæk Hansen, Fakkelgården i Kruså, fik 10.000 kr., og Thomas H. Pedersen, Tinggården i Frederiksværk, 5.000 kr. som henholdsvis nummer to og tre i DM-konkurrencen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her