Læsetid: 0 min.

Kunstnere føler sig svigtede

20. februar 1999

Sidste år blev der fremsat en række forslag til, hvordan billedkunstnernes vilkår kan forbedres. Men ingen af forslagene er hidtil ført ud i livet

Sidste år fik en betænkning fra et udvalg nedsat under Kulturministeriet de danske billedkunstnere til at håbe på bedre tider. Betænkningen, som var en redegørelse for billedkunstnernes økonomiske og sociale situation, indeholdt nemlig en række forslag til, hvordan kunstnernes forhold kunne forbedres.
Men i dag er billedkunstnerne lige vidt. Ingen af forslagene er nemlig endnu blevet ført ud i livet. Og billedkunstnerne frygter, at de heller ikke vil blive det.
"Siden betænkningen kom, er det gået utroligt langsomt. Det er lige før, det er gået baglæns. Det er overordentligt svært at mobilisere den politiske vilje til at gennemføre de forslag, som er i betænkningen," siger Bjørn Nørgaard, som selv er kunstner og desuden var medlem af det udvalg, som udarbejdede betænkningen.
Han bakkes op af Ole Sporing, som er formand for Dansk Center for Billedkunst og tidligere næstformand for Billedkunstnernes Forbund, BKF.

En hård kamp
"Vi har ikke set nogle forandringer, men det er jo bestemt heller ikke første gang, vi ser, at man udarbejder en betænkning, som ikke har fået konsekvenser," siger han.
Også Karsten Ohrt, som er formand for det udvalg, som stod bag betænkningen, er skuffet over den manglende politiske opbakning.
"Jeg havde håbet på en større politisk opbakning. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at kæmpe en meget hård kamp, når politikerne går i gang med forhandlingerne for næste års finanslov. Og der er god grund til at frygte, at billedkunstnerne endnu engang vil stå som taberne," siger han.
Han peger på, at billedkunstnerne, modsat f.eks. teatrene og musikerne, ikke har et egentligt råd til at kæmpe for sig.
"Der er et teaterråd og et musikråd, men vi mangler et billedkunstnerråd, som kan kæmpe billedkunstnernes sag. Sådan som det er i dag, har vi ingen egentlig politisk gennemslagskraft, og det er et stort problem," siger han.

FAKTA
Ideer om billedkunst
Kulturministeriet udsendte sidste år en betænkning om billedkunstnernes økonomiske og sociale forhold Betænkningen anbefaler blandt andet:

*Boligministeriets såkaldte ét-procentsregel skal udvides, så 1,2 procent af byggesummen ved alle offentlige bygge- og anlægsarbejder skal anvendes til kunstnerisk udsmykning.
*Billedkunstnerens produktion skal støttes, og en formidlingspulje skal forbedre udstillingsstedernes mulighed for at vise samtidskunst.
*Der skal indføres en såkaldt visningsafgift, svarende til forfatteres biblioteksafgifter.
*Kunst, som indkøbes af virksomheder, skal være fradragsberettiget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her