Læsetid: 3 min.

Det er kvinderne der dominerer i familien

1. februar 1999

Mændene overlader det stadig til kvinderne at opdrage børnene og tage ansvar for familiens sociale samvær, viser ny undersøgelse - der også overraskende afslører en højere grad af kønslighed i tyrkiske og tamilske familier

Kvinden er den dominerende internt i familien Danmark. Hun både taler mest og bestemmer mest. Kvinden er den, der - sociologisk bedømt - hyppigst udøver direkte magt i familien, idet hun oftest beder andre familiemedlemmer om at udføre bestemte handlinger.
Det fremgår af en ny undersøgelse, "Familier i Danmark" gennemført af sociologen Torben Berg Sørensen, Århus.
Undersøgelsen omfatter også tyrkiske og tamilske familier, der overraskede forskeren ved at vise en højere grad af kønslighed. Også i de tyrkiske og tamilske familier taler moderen mest, men forskellen på moderens og faderens dominans i forbindelse med socialt samvær omkring de aftensmåltider, der er undersøgt, er mest markant for de danske familiers vedkommende.
Kvindedominansen i de danske familier kom bag på Torben Berg Sørensen.
"Dels er det farligt område at bede andre om noget - det rummer en fare for at vedkommende til at tabe ansigt. Det kunne i princippet skræmme kvinder," siger han.
"Dels troede jeg, at kønsrollerne var mere udlignede i familien Danmark, end min undersøgelse tyder på. Vi har jo set undersøgelser fra bl.a. Socialforskningsinstituttet, der viser en udvikling i retning af mere ligestilling med hensyn til fordelingen af de huslige forpligtelser . Min forestilling var derfor, at der også eksisterede en højere grad af ligestilling mellem de voksne med hensyn til børneopdragelse og indbyrdes samvær," siger Torben Berg Sørensen til Information.
Han tilføjer, at det jo ikke er nok, at manden kan finde ud af at tage en støveklud eller vaske op, hvis han gør det i sine egne tanker.
"At leve i en familie handler også om at bidrage følelsesmæssigt og socialt, så samværet bliver en nydelse for alle parter. Her må jeg konstatere, at mændene i samtlige undersøgte familier overlader den opgave til kvinderne," siger sociologen.
Hans undersøgelse viser, at det stadigvæk er mødrene, der f.eks. påtager sig den irettesættende del af børnenes opdragelse. Det er hende, der siger "Spis ordentligt." Sid pænt." osv.

Kvinden taler dobbelt
Virkeligheden, som den afspejler sig i Torben Berg Sørensens undersøgelse, er, at kvinden i en dansk kontanthjælpsfamilie taler næsten dobbelt så ofte som sin mand. For hver 38 gange, hun siger noget, lukker faderen munden op 20 gange.
I danske familier, som forsørger sig selv, er der en højere grad af lighed - moderen taler 37 gange mod faderens 28. I de tyrkiske familier snakker kvinden og manden derimod næsten lige meget (31 mod 28). Mens forskellen i de tamilske familier er en kende mere udtalt end i de tyrkiske familier.
Det overordnede mål i Torben Berg Sørensens undersøgelse, der er udkommet i bogen "Familier i Danmark" (forlaget Gestus) er at bidrage til analysen af begrebet den sociale arv. Sociologens ønske er at afsløre mekanikker i familielivet, der muligvis bidrager til familiemdlemmernes senere evne til at klare sig selv - i samfundet.
Der indgår både danske kontanthjælpsfamilier, enlige såvel som samlevende, og familier, der selv tjener til opretholdelsen af tilværelsen i undersøgelsen. I samtlige både danske, tyrkiske og tamilske familier dominerer moderen, mens faderen ligger på andenpladsen, og børnene i bunden.
De tyrkiske familier markerer sig ved et meget højt antal "direktiver." Her kommanderer man i vid udstrækning rundt med hinanden - ikke bare moderen med børnene, men også faderen med moderen.
Torben Berg Sørensen:
"'Giv mig en øl', kan manden finde på at sige. Hvor en dansk mand, der beder en kvinde om noget, altid vil pakke det pænt ind."
Torben Berg Sørensen siger, at mange danskere bliver rystet over den tyrkiske tone, der skaber problemer i omgangen med danskere, f.eks. på arbejdsmarkedet.
I bogen Familier i Danmark kan man også læse om, hvordan den danske arbejderklasseprægede kontanthjælpsfamilie både har det hyggeligere og sjovere, men også mere konfliktfyldt end middelklassefamilien.
Middelklassefamilien er rationelt betonet og bruger mest samtaletiden på at informere om, hvad der er sket af relevans for de øvrige familiemedlemmer, samt berette om fremtidige planer.
"Det kan godt virke som et lidt grå tilværelse," mener forskeren.
De tamilske familier er dem, der taler mest om politik og samfund.
Torben Berg Sørensens sociologen har ønsket et så autentisk materiale som muligt og har derfor sat en båndoptager til, når de 18 involverede familier spiste aftensmad. Båndoptagelserne er suppleret med interviews.
Undersøgelsen er finansieret af Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd og Den sociale Højskole i Århus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her