Læsetid: 3 min.

Litteratur lidenskab på nettet

26. februar 1999

Lystlæsere og kværulanter; filosoffer og studenter; familiefædre, skabspoeter og en enkelt uvelkommen sælgertype - de er allesammen på, når der diskuteres bøger på internettet

LITTER@TUR
På internettet diskuterer danskerne litteratur på livet løs. Lige nu er der mere end 1.200 debatindlæg i den danske nyhedsgruppe for litteratur.
Det er godt fire gange så mange indlæg som den svenske og den norske litteraturnyhedsgruppe tæller tilsammen, og der kommer hele tiden nye debattører og indlæg til.
Nyhedsgrupperne fungerer som internettets forsamlingshuse. Der findes flere tusinde grupper om lige så mange emner, heriblandt bøger og litteratur.
Hver enkelt gruppe er en form for opslagstavle, hvor alle med en internetopkobling kan skrive beskeder, der kan læses af de personer, som efterfølgende besøger nyhedsgruppen på internettet. På den måde er der hele tiden en lang række diskussioner i gang.

Det stritter og stikker
Den anarkistiske debatkultur er befriende, især hvis man ellers mest bruger internettet til at hente informationer i junglen af officielle hjemmesider.
I nyhedsgrupperne møder man mennesker og meninger, der stritter og stikker. En farverig kontrast til webdesignere og professionelle tekstforfatteres glatslebne præsentationer af institutioner og virksomheder.
Jeg er i hvert fald jævnligt ved at dø over sælgernes evindelige sweet-talk. Køb dit, køb dat.
I den danske litteratur-nyheds gruppe er man for det meste fri for den slags. Undtagen når f.eks. Gyldendals web-master som forleden dag misbruger nyhedsgruppen til at markedsføre en ny kommerciel hjemmeside. Et ufint brud på den såkaldte netikette, der sikrer en hæderlig omgangstone på nettet.

Teori og billigbøger
Ellers blander unge og gamle, professionelle og entusiaster sig mellem hinanden.
Nogle stryger forbi med et enkelt spørgsmål og vender aldrig tilbage, andre hænger ud i nyhedsgruppen i årevis.
Enkelte bliver med tiden gode venner. Som nu f.eks. 'Bogus', en litteraturnørd fra Århus, som jeg stødte ind i sidste forår. Snakken, der i begyndelsen handlede om unge forfattere i 90'erne, er ikke slut endnu.
I debatterne, der handler om eksempelvis nyudgivelser, klassikere, forfattere, bogkøb og litteraturpolitik, tørner folk ind i hinanden på godt og ondt.
Rollerne fordeles hurtigt. En er kværulanten, en anden altid hjælpsom med litteraturlister af et omfang, der ville gøre enhver folkebibliotekar blød i knæene.
Man kan både følge minutiøse endevendinger af, hvordan man skal definere en sproglig metafor, og gode råd om hvor det for tiden er billigst at shoppe engelske bøger på internettet.
En ung gut er lige sprunget ud som bøsse og efterspørger litteratur om emnet. Det får han så.
Gymnasieelever og studerende, som skriver opgaver, udveksler litteraturhenvisninger og har plads til at lufte deres tvivlsspørgsmål. Eksempelvis spørger Stinne efter en konkret definition af kollektiv-romanen, og Martin vil forhøre sig, om der er en kobling mellem hereticanere og eksistentialister. Men det har ingen endnu vovet at svare på.

Læselysten smitter
Andre filosoferer over, hvilke bøger man skal læse for sine børn. En far til to på 5 og 8 år er forleden onsdag løbet tør for gode ideer, og efter tre dage har elleve mennesker meldt tilbage med udførlige forslag til gode højtlæsningsbøger. Klassikere som Ole Lund Kierkegaard og Astrid Lindgren hitter, men der er også mere utraditionelle forslag:
"Én af de bedste historier at fortælle for børn er sagnet fra Mayaskriftet Popol Vuh om tvillingerne Hunapuh og Ixbalanque og deres boldturnering mod dødsguderne," skriver en debattør ved navn Ole.
Læsningens smitsomme glæder fletter sig bestandigt ind og ud af indlæggene. For eksempel oser en debattør i den norske litteratur-nyhedsgruppe af begejstring for digteren Pablo Neruda:
"Dette er kraftige saker. Han skrev Los Versos Del Capitan til sin elskede Matilde, mens de tilbrakte en tid på Capri sammen, og dette er sterk poesi! Neruda er enorm, herlig og fullstendig rå!," udbryder Baktus, som den norske debattør kalder sig.
Bevæger man sig udenfor det nordiske sprogområde er der flere litterære diskussionsgrupper, man kan deltage i. Enkelte af de engelsksprogede grupper har dedi keret sig helt til at diskutere enkelte forfattere, f.eks. Charles Bukowski, James Joyce og George Orwell.
Fællesnævneren er 'litteraturlidenskaben', hvad enten man hænger ud i de dansksprogede eller de engelsksprogede nyhedsgrupper.

*Besøgte nyhedsgrupper:
dk.kultur.litteratur
no.litteratur
swnet.kultur.litteratur
alt.books.bukowski
alt.books.james-joyce
alt.books.george-orwell

*Vejledninger i, hvordan man kobler sig på nyhedsgrupper, finder man på internetudbydernes hjemmesider, for eksempel:
http://www.inet.tele.dk/support/ news/ ie4news.htm
http://www.inet.tele.dk/support/ faq/news.shtml

*Generel introduktion til nyhedsgrupper, skrevet af en entutiast:
http://malchau.dk/ng/ hvordan.shtml

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu