Læsetid: 4 min.

Luderen og studentermenigheden

26. februar 1999

Gulerødder i numsen og nøgne mænd, der vil malkes. Alle fortællingens farvekridt kom i brug, da Jackie Siwens onsdag aften fortalte studentermenigheden i Århus om sit liv som prostitueret

"Har du nogensinde oplevet den sjælelige kærlighed?"
Spørgsmålet faldt på klingende jysk, da den tidligere prostituerede Jackie Siwens onsdag aften i et par timer havde fortalt studentermenigheden i Århus om sit omtumlede liv.
Med medlevende ansigter og kirkekaffe i kopperne fik de unge århusianere både historien om lorten i mappen, manden der ville malkes og Jackie Siwens kamp for at forbedre de prostitueredes forhold.
Bagefter væltede spørgsmålene ned over den mørkhårede kvinde, der har arbejdet som prostitueret i mere end 30 år, og hun kunne både fortælle om det hårde liv på Halmtorvet i København og tiden som massagepige og pornomodel.
"Jeg bruger mit eget sprog. Det har I ikke noget imod, vel?" spurgte Jackie i begyndelsen.
Det havde menigheden ikke, og så fortalte Jackie Siwens løs:
"Der var engang en kunde, der spurgte, om jeg ville se ham skide. Så satte han sig ned og tog et spejl frem, så han kunne se sin egen numseballe.
"Hvad skal jeg gøre?" spurgte jeg.
"Ikke noget," svarede han.
"Du skal bare se mig skide."
Og så blev han helt blå i hovedet.
Bagefter, da jeg fulgte ham ned, havde han en brun mappe med.
"Hvad har du gjort af al den lort?" spurgte jeg.
"Den har jeg i tasken. Men jeg skal skynde mig, for jeg skal nå bussen," svarede han."

Malkekoen
"Og så var der også ham, der skulle malkes som en ko. Han stillede sig frem over sofabordet med spredte ben, og så skulle jeg sidde på en lille, sort malkeskammel ved siden af og hive. Først med den ene hånd, så med den anden. Og så sagde han: 'Hvis du ved, hvordan du skal malke, ved du også, at hvis jeg muh'er, er det fordi, du hiver for hårdt,'" fortalte Jackie Siwens og inkasserede en vantro latter.
Selv om hun har arbejdet med mænd et helt liv, kan hun stadig blive overrasket over dem.
Som dengang med guleroden.
Hun havde besøg af en kunde, der i begyndelsen bare ville snakke og drikke vin.
"Nej, sådan skulle de allesammen være," tænkte Jackie Siwens, men så fandt kunden pludselig en gulerod frem. Han havde boret et hul i toppen og stukket en snor igennem. Uden videre forklaring tog han guleroden, stak den op i numsen, bandt snoren om maven og satte sig ned og drak kaffe.
"Jeg tænkte: Hvad fanden får han ud af det? Hvad får han ud af det?" spurgte Jackie Siewens.
Det fandt hun aldrig ud af, men en dag fik hun en forklaring af den anden kunde, der mange gange kom igen for at blive malket.
"Det var fordi, han engang var kommet ud på en gård, hvor han så sin mor malke. Og så var han blevet så smaskliderlig, at han selv fik lyst til at være en ko," forklarede Jackie Siewens.

Ingen ynk
Selv om hendes liv på mange måder har været hårdt, og hun for eksempel ikke har lyst til at leve i et almindeligt kæresteforhold, ynker hun ikke sig selv.
"Jeg savner da stadig miljøet, og engang imellem kommer jeg på besøg. Der er et helt andet venindeskab. Jeg ville aldrig nogensinde kunne sætte mig over til jeres bord og så have det lige så sjovt som sammen med fem ludere," provokerede hun og gjorde et hovedkast mod en gruppe unge kvinder.
"Jeg keder mig, når jeg er sammen med dem, jeg kalder de borgerlige kvinder, der kun kan tale om kartoffelpriser."
I 1992 stiftede Jackie Siwens verdens første fagblad for prostituerede, og siden har hun kæmpet for ændringer i lovene om prostitution.
Blandt andet er hun en varm fortaler for legalisering.
Men den holdning fik bogstavelig talt flere af tilhørerne op af stolene.

Pige på omgang
Blandt andet én af de frivillige fra Reden i Århus:
"Hvis kvinder tager skade af at være prostituerede, kan det ikke passe, at samfundet skal acceptere, at kvinder tager skade hver eneste dag. Jeg håber, holdningen kan ændres, så det om 20 år ikke kan lade sig gøre at sidde til en fest og sige: Jeg sendte en pige på omgang i går. Så gav hun mig fransk, så gav hun min ven fransk, og så sad vi lidt og grinede ad det."
Men det argument købte Jackie Siwens ikke.
"Den holdning bliver aldrig ændret, du. Man kan ikke stoppe det, før man kapper fyren af alle mændene!"
Det sjælelige aspekt, mente Jackie Siewens aldrig, hun havde oplevet med en mand til trods for 13 ægteskaber.
Men der har da været forskel på kunder og kærester.
"Når det var en kunde, fik jeg for det meste elefanthud i skeden og tænkte på, hvad jeg skulle købe ind, om jeg skulle vaske tøj og hvornår, jeg skulle gå tur med hunden," fortalte hun.
Foredraget, der blev holdt i Møllevangskirken i Århus, er et af mange forskellige foredrag, der hver anden onsdag bliver holdt efter gudstjenesten i studentermenigheden.
"Vi har valgt foredraget med Jackie Siwens, fordi det er anderledes, og fordi vores program ikke kun skal være for teologistuderende," smiler Hanne Thomsen, der er 26 år, lærerstuderende og med i rådet for studentermenigheden.
"Foredragene behøver ikke at have noget med kirken at gøre, men vi prøver altid at få et bindeled mellem foredraget og gudstjenesten. I dag blev prædikenen derfor holdt af en tidligere korshærspræst, der kender miljøet og bl.a. talte om, at vi bliver tilgivet af Gud, uanset hvad vi gør."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her