Læsetid: 3 min.

Manden bag pokerfjæset

19. februar 1999

Matt Damon fra Good Will Hunting er påny superbegavet - denne gang som pokerspiller. Men han må gå grueligt meget igennem for at bevise det

Ny film
Poker er ikke hasard. Det er et spil, der afgøres af talent for iagttagelse, koldblodig analyse, kombinationsevne, selvbeherskelse - og af en vis nådesløshed. "De søde mennesker er altid de letteste af blanke af," som den unge hovedperson, den fremragende pokerspiller Mike, betror os i en af sine mange fortæller-forklaringer af spillets mysterier. Og videre: "Hvis man ikke kan kigge en spille-idiot ud på en halv time, er det én selv, der er idioten."
Mike er jurastuderende, men hans lidenskab er poker, og gennem mange små sejre har han samlet en formue på 30.000 dollars.
Dem satser han i et opgør med den russiske spillekonge KGB, og da han taber hele formuen, forsager han spillet, tjener sine penge som lastbilchauffør og prøver at passe sine studier.
Men det er svært at undertrykke sit sande kald. Og da Mike tilmed indgår i partnerskab med en barndomsven, Worm, der lever og ånder for spillet, men altid kommer galt afsted, kan han ikke holde fingrene fra kortene.
Mike hjælper Worm ud af en livstruende knibe ved at hæfte for hans spillegæld - så turen går rundt til alle opdrivelige spillesteder, hvor alt for søde mennesker let lader sig blanke af. Men til slut venter det endelige opgør med hans gamle banemand - den djævelske mafia-russer ved navn KGB.

Store ambitioner
Sidste spil (The Rounders) er et behjertet og meget underholdende forsøg på at indføre os i pokerspillets forunderlige verden, hvor agtpågivenhed og almene karakter-egenskaber afgør udfaldet.
Det er den særlige variation af spillet, Texas Hold-em, som Mike sværger til. I denne kategori afholdes der hvert år verdensmesterskab i Las Vegas, og her drømmer Mike om at tage kampen op med de store, legendariske navne.
Men hverdagsrealiteterne omkring spillet er mere snuskede, og vi føres med sikker hånd ind i de tarvelige baglokaler og anløbne kredse, hvor spillet dyrkes af amatører såvel som professionelle. Mike og vennen Worm er på jagt efter nemme ofre, men kun Worm snyder direkte.
Filmens forbillede er tydeligvis Robert Rossens klassiker fra 1961, Hajen, hvor Paul Newman misbruger sit gudbenådede talent ved billardbordet. Men den moralske vægtning er en anden. Newmans ambition, der kun kunne udfoldes på bekostning af forholdet til kæresten, ses i Hajen som rådden og livsfornægtende, i hvert fald når den skal realiseres på kommercielle betingelser. Mens pointen i Sidste spil modsat er, at Mikes evner vælger for ham: det livsfornægtende ville være at undertrykke dem.

Enspændere
John Dahls instruktion er tiltalende ligefrem og sober, med vægten lagt på en relativt nuanceret person- og miljøskildring.
En række konflikter gennemspilles ganske vist på noget banal, forudsigelig vis. Nok er Edward Norton overbevisende som den evige taber Worm, men Matt Damons Mike virker til gengæld så solid og kløgtig, at forholdets sandsynlighedsbalance tipper over - ville denne Mike ikke for længst og med god grund have slået hånden af Worm, i stedet for at satse liv, lemmer og gode poker-evner for at redde ham ud af uføret?
Men en del af banaliteten ligger i selve moralen: en spillers lod er ensomhed, en enspænder-søgen efter den store gevinst. Og Mikes forhold til kæresten må derfor strande, når han foretrækker kortspil for sex.
Matt Damon underspiller det besatte ved figuren og ligner af type ikke nogen kynisk poker-haj. En fordel, for det giver ham en vis gådefuldhed og tiltrækkende nonchalance, når han f.eks. i en fin scene sætter en lille forsamling af pokerspillende juraprofessorer til vægs ved at læse deres ansigtsudtryk.
Underspil er derimod ikke just John Malkovich' sag som den diabolske russer, der bliver Mike's arvefjende. En tykkere russer-accent er næppe hørt på vestlige side af Atlanten. Mere et underholdende nummer end en redelig præstation.

*Sidste spil. Instruktion: John Dahl. Manuskript: David Levien og Brian Koppeman. Amerikansk (Scala, Palads)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her