Læsetid: 2 min.

Meget mere kan spares

12. februar 1999

En reform af energiforbruget ville gavne mere

end en reform af energiforsyningen, siger formanden for Elsparefonden
Det går sløjt med at spare på energien. Det siger Jørgen S. Nørgaard, formand for Elsparefonden og forkæmper for energibesparelser i årtier.
"I de første udkast til den såkaldte energireform var besparelserne slet ikke med. Jeg tillod mig at fortolke det sådan, at der ville komme en besparelsesreform efter forsyningsreformen. Men det var jo nok naivt," siger Jørgen S. Nørgaard, til daglig ansat ved Danmarks Tekniske Universitet. Regeringens energiplan lægger op til, at det er el-selskaberne selv, som skal motivere forbrugerne til at spare på energien.
"Det er halsløs gerning at pålægge de samme selskaber, som skal konkurrere om at sælge strøm på et frit marked, at hjælpe forbrugerne med at spare," mener han.
Teoretisk set kan selskaberne godt konkurre om at yde "spareservice" til kunderne. Men hvad nu hvis det ene selskab f. eks. bruger penge på at få forbrugerne til at spare - og de så skifter leverandør til et andet selskab, der er billigere, fordi de ikke har brugt penge på den slags service, spørger Jørgen S. Nørgaard.
Elsparefonden støtter omlægning fra elvarme til centralvarme. Derudover har den kun 20 millioner til at støtte andre energibesparelser.

Kræver større indsats
Der er brug for milliardbeløb til at fremme de bedste muligheder for at bruge mindre energi, mener Jørgen S. Nørgaard.
"Man nøjes med at skumme fløden - i stedet for at støtte udviklingen og markedsføringen af de bedste løsninger," siger han. "Varmebesparelserne er stort set gået i stå, måske fordi den offentlige sektor har investeret store beløb i fjernvarme- og gasnet, som de skal have afskrevet. De har ikke interesse i at forbruget går ned."
Energistyrelsen er i gang med at undersøge, hvordan det går med energibesparelserne. Resultatet skal bruges til den energipolitiske redegørelse i foråret. Indtil da vil styrelsen ikke oplyse tal.
I 1995, før planen Energi 21, blev sparemulighederne kortlagt. Undersøgelsen viste, at man kan spare halvdelen af energiforbruget i industri og handel og service-sektor - og en tredjedel af elforbruget i boligerne - med kendt og gennemprøvet teknik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her