Læsetid: 2 min.

Miljøfolk og elværker protesterer mod energi-reform

26. februar 1999

Frygt for dansk el-sektors fremtid under ny reform, der vil mindske forbruger-kontrollen. Samtidig vil det danske CO2 -mål komme i fare. Afgørende forhandlinger i dag

Hvis politikerne enes om det forslag til elreform, der ligger på bordet, kan Danmark næppe nå sit miljømål: 20 procents reduktion af CO2-udslippet i år 2005.
De politiske partier mødes i dag til en antagelig afgørende forhandling om reformen. I forhandlingsoplægget står der, at elsektorens udslip skal styres med en kvote på 20 millioner tons CO2 om året fra år 2000 til år 2003.
Men elværkerne kan overskride loftet, hvis de betaler en afgift til staten. Afgiften skal være 20 kr. pr. tons i år 2000, stigende til 50 kr. pr. tons i år 2003.

Kan betale sig fra det
"Det vil i praksis ikke sætte nogen begrænsning på CO2-udledningen," siger professor Niels I. Meyer, som i mange år har været forkæmper for den alternative energipolitik, og rådgiver for regeringen.
Sammen med bl.a. Københavns Miljøborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF) og Uffe Geertsen fra Det Økologiske Råd opfordrer han regeringen og Folketinget til at droppe de nuværende planer om elreformen.
"Vil SF virkelig medvirke til et forlig, der sætter Danmarks demokratiske elforsyning og miljømålsætningen på spil," spørger Niels Meyer.
I de jysk-fynske værker, Elsam, er der også utilfredshed med afgiftsplanerne.
"Hvis vi får en strafafgift, vil de tyske og svenske elgiganter blot få en tilsvarende ekstra fortjeneste," siger sekretariatschef Hans Høyer.
Udviklingschef Christian Nissen, forklarer, at Elsam vil undlade at producere ekstra strøm i de perioder, hvor salgspriserne er i bund. Men når priserne stiger, vil den store ledige kapacitet på de danske værker blive benyttet.
"I perioder med vandmangel i Norge og Sverige vil markedsprisen stige til måske 20 øre. Så vil vi producere el, selv om der skal betales afgift", siger han. Den planlagte afgift vil gradvist stige til ca. 4 øre pr. kilowatttime. I følge Elsam er den typiske fremstillingspris i dag på op mod 15 øre pr. kilowatttime.
"Hvis salgsprisen er høj, producerer vi alligevel. Hvis priserne er lave, vil produktionen bare ske på tyske værker i stedet. Det har ingen virkning på det globale klima," lyder Flemming Nissens konklusion. Han mener at omlægningen til vedvarende energi er vigtig, men den skal gennemføres via et marked for grøn el.

Nye monopoler?
Niels I. Meyer og gruppen EnergiDebat understreger, at Danmarks ledende rolle og det nationale miljømål, som Folketinget og skiftende regeringer hidtil har fastholdt, skal bevares.
Hvis CO2-kvoterne skal have virkning, så må afgiften ikke være mindre end prisen for at spare CO2 andre steder i samfundet, påpeger han.
Gruppen vender sig også mod forslaget om at gennemføre en fuldstændig åbning af elmarkedet. Det vil sætte skub i et hav af uoverskuelige tilbud ligesom på telefonområdet og "fremme en miljøbelastende el-forbrugerisme", skriver de.
De frygter også, at udenlandske værker kan overtage den danske elsektor - i lighed med selskabet bag Barsebäcks, Sydkraft, der er overtaget af PreussenElektra og det norske Statkraft. Gruppen kritiserer samtidig, at forbrugerne mister demokratisk indflydelse. I selve kraftværkerne og de kommende handels-selskaber er forbrugerindflydelsen helt afskaffet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her