Læsetid: 3 min.

Milosevic og Albright rede til at løbe linen ud

20. februar 1999

Den serbiske leder tager næring fra selvskabte kriser, siger en amerikansk Balkan-ekspert. Milosevic afviste i går at give USA's forhandler foretræde i Beograd

BOSTON - En ukarakteristisk nervøsitet bredte sig i diplomatiske kredse, da det i går blev klart, at Serbiens præsident Slobodan Milosevic har i sinde at løbe linen ud, førend han agter at give indrømmelser i Kosovo-drøftelserne i Rambouillet.
"Vi har ikke i sinde at forære Kosovo væk, selv hvis prisen er et bombeangreb," sagde Milosevic til nyhedsbureauet Tanjug, kort før den amerikanske forhandler Christopher Hill ankom til Beograd i går.
Hill havde anmodet om et møde med Milosevic, men måtte ikke overraskende bide ydmygelsen i sig og nøjes med udenrigsminister Zivadin Jovanovich.
Erfarne iagttagere af Serbiens byzantinske indenrigspolitik pegede på, at præsidenten før har afvist møder med højstående vestlige diplomater under kriser.
Det antages, at Milosevic håber at lokke den engelske, franske og amerikanske udenrigsminister til Beograd i dag, hvilket ville demonstrere hans internationale statur over for det serbiske folk og give ham diplomatisk dække til at lade en NATO-styrke håndhæve en fredsaftale i Kosovo-provinsen.
"Vi har nu haft lejlighed til indgående at studere Milosevics stil gennem syv års krise i Bosnien og Kosovo, så vi ved meget om, hvad der driver ham. Men man kan aldrig være sikker," siger Ivo Daalder, tidligere Balkan-ekspert i præsident Clintons nationale sikkerhedsråd, til Information.

Milosevic brug for foto
I Rambouillet kalkulerer de seks lande i kontaktgruppen med, at Milosevic foretrækker at opgive den militære og politiske kontrol med Kosovo fremfor at lade Serbiens luftskytsværn og paramilitære tropper blive udbombet af NATO's luftstyrker i løbet af weekenden og næste uge.
"Men dét er i virkeligheden ikke overvejelsen, der driver ham til at løbe linen ud. Milosevic tager næring fra selvskabte kriser og demonstrerer sin magt ved at præsentere sig som den eneste, der er i stand til at løse konflikten," mener Ivo Daalder.
Læst på den baggrund har den serbiske leder desperat brug for at blive fotograferet i samtale med Robin Cook, Hubert Vedrine og Madeleine Albright i denne weekend. Det store spørgsmål er så, om den høgeagtige amerikanske udenrigsminister vil stå model til den slags propagandatricks.
Madeleine Albright har flere gange peget på, at hun fra sin barndomstid i Beograd kender serbisk mentalitet ud og ind.

Trives med sanktioner
Under forhandlingerne på det franske slot har kontaktgruppens tre repræsentanter tilbudt Serbien en vis lempelse af de politiske og økonomiske sanktioner, som er blevet opretholdt siden Bosnien-krigen. Det synes ikke at have haft nogen synderlig virkning.
"Årsagen er, at Slobodan Milosevic ligesom Fidel Castro trives med sanktioner. Det bedste middel til at underminere ham ville ganske enkelt være at ophæve embargoen. Det ville rive tæppet væk under hans fødder," siger den tidligere Balkan-ekspert i Det Hvide Hus.

USA vil løbe linen ud
I Washington er ingen i tvivl om, at den kosovo-albanske hær UCK straks vil gribe til våben og prøve at tilkæmpe sig en reel uafhængighed, dersom NATO iværksætter et luftangreb mod Serbien.
"At bombe serberne er at give grønt lys til en UCK-offensiv," mener Ivo Daalder.
Hvad der herefter ville ske, tør ingen eksperter gætte på. USA er ligesom Slobodan Milosevic rede til løbe linen ud, idet Washington ikke har nær så meget politisk prestige på spil som europæerne, især Frankrig, der har indtaget en vigtigere plads under forhandlingerne i Rambouillet end under Dayton-forhandlingerne om Bosnien i 1995.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her