Læsetid: 3 min.

Minister åben for heroinforslag

26. februar 1999

Sundhedsministeren vil ikke afvise, at det kan være en god idé at tilbyde narkomaner heroin som et led i deres behandling. Men han vil se konkrete resultater, før han tager endelig stilling

POLtiIKERNE
Sundhedsminister Carsten Koch (S) er åben over for SF's forslag om at tilbyde hårdt belastede narkomaner heroin som et led i deres behandling. Men han vil først se beviser for, at det virker.
"Tiden er slet ikke moden til at vedtage sådan noget før vi ved, om det overhovedet virker. Derfor mener jeg, at det mest fornuftige, vi kan gøre er at afvente WHO's evaluering af de schweiziske forsøg, før vi i regeringen tager endelig stilling til det her spørgsmål," siger Carsten Koch til Information.
"Jeg har endnu ikke definitivt afskrevet heroin som et middel, men jeg vil samtidig heller ikke sige ja til det, før vi er sikre på, at heroin kan løse problemer, som ikke kan blive løst på en anden måde," siger han.

Unuanceret debat
Carsten Koch peger samtidig på, at den hidtidige debat har været meget unuanceret.
"Vi er nødt til at få afklaret helt præcist, hvad det er, vi egentlig vil. Hvad det helt præcist er for nogle grupper, vi vil have fat i, og hvordan omstændighederne omkring et eventuelt forsøg skal være. Alt det er slet ikke defineret endnu, og så længe
vi ikke har fået det klarlagt, mener jeg ikke, at kan diskutere spørgsmålet på et ordentligt grundlag," siger han.
Villy Søvndal, som står bag forslaget fra SF, håber på, at debatten vil blive nuanceret.
"Der er brug for, at der snart sker noget på det her område. Vi har i Danmark den næsthøjeste narkodødsrate, 20 gange højere end den i Holland. Det er et problem, vi er nødt til at forholde os til, og det nytter ikke noget, at man holder de ideologiske parader så højt, at man ikke kan hjælpe mennesker i nød," siger han.
Også Enhedslistens Frank Aaen går ind for forslaget, hvis det bliver en del af en afvænningsplan.
I Venstre er man splittede på spørgsmålet. Tove Fergo, som er partiets narkoordfører, synes det er en god idé at ordinere heroin til de hårdest belastede, men det syn deler hun ikke med hovedparten af gruppen.
Karen Rønde (V) er imod forslaget: "Vi løser ingen problemer ved at gøre misbrugere til statsnarkomaner, tværtimod. Det er en menneskefjendsk holdning at have, at man vil tillade, at mennesker slår sig selv ihjel," siger hun.

Et etisk problem
Flere politikere er bange for, at det vil gå med heroin, som det gjorde med metadon, som også i starten var beregnet til en lille gruppe af de hårdest ramte narkomaner.
"Det her forslag skal skydes ned. Vi ser det som en kapitulation over for narkomanerne og som aktiv dødshjælp," siger social- og sundhedsordfører Tove Videbæk fra Kristeligt Folkeparti.
"Jeg mener, at vi har et etisk problem i det øjeblik, man giver narkomaner det stof, som er skyld i deres ulykke. Nogle narkomaner vil få det bedre, men der er en risiko for, at det vil ende, som det gjorde med metadon," siger de konservatives Gitte Seeberg.
Villy Søvndal frygter at der ikke bliver flertal for forslaget i denne omgang.
"Men om et år eller to vil det være besluttet politik, og så vil SF endnu engang have spillet rollen som spejdere for en ny tid," slutter han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her