Læsetid: 3 min.

En minister indtager byen

18. februar 1999

Bolig- og nu også byminister Jytte Andersen vil 'løfte de nedslidte byer' - via sine ministerkolleger

"Og så skal det se ud, som om du cykler her."
Fotografen instruerer by- og boligminister Jytte Andersen, der i den bidende vintervind prøver at holde et skrummel af en budcykel oprejst. Cyklen bærer under stangen jernskiltet Kvartercenter NordVest.
Og det er, hvor vi er. I det københavnske Nordvest-kvarter, der de senere år har vundet ilde mediery for social belastning, men som også rummer mere upåagtede åndehuller. Som Dortheasvej 61, gårdspladsen foran det "kulturhus og byudviklingscenter", der for 20 mio. statslige kroner er indrettet i en gammel tekstilfabrik.
Med knælang brun pelsvams og højhælede støvletter ligner Jytte Andersen ikke en rigtig budcyklist. Men hun har et budskab, og til mediebrug er kulissen rigtig. Udover at befinde sig i ministerens valgkreds vidner det lyse og venlige kvartercenter om regeringens gode hensigter for landets nedslidte byområder.
I indkaldelsen til pressemødet med ministeren omtaler hendes informationsafdeling disse hensigter som "fokus på livskvaliteten i byerne og på den geografiske fordeling af velfærdsgoderne."

Ny ungdomsglans
Den gode nyhed er også denne: Boligministeriet søger at iscenesætte sin anden ungdom.
Født som ministeriet er af efterkrigstidens bolignød, har det - efter at nøden i 70'erne blev til en omend skævt fordelt rigelighed - fristet en hensygnende tilværelse: Byggeskandaler, sociale boligselskabers deroute.
Navnelisten over ministre bekræfter, at der ikke har været kø: Niels Bollmann, Agnete Laustsen, Sv. Erik Hovmand, Flemming Kofod-Svendsen.
Men da Jytte Andersen efter folketingsvalget sidste år indtog ministeriet, kom der ny boller på suppen. Som hun selv siger det i Nordvestcenteret:
"For et år siden fik vi en byminister. Eller rettere: Jeg fik et byministerium, og I fik en minister."
Nu står der også By på boligministerskiltet.
Ministeriet har gennem mange år bestyret en investeringssramme på to milliarder til byfornyelsen. Efter den kom frygteligt galt afsted under overborgmester Egon Weidekamps bortsanering af Københavns Indre Nørrebro, har byfornyelsen nu rehabiliteret sig. Mest markant på Vesterbro med investeringer i størrelsesordenen 15 milliarder. Men også uden for hovedstaden har byfornyelsesmidlerne tilført byerne ny glans.
Og det er med afsæt i byfornyelsens succes, at Jytte Andersen også er blevet byminister.

Andre har reglerne
Hun medgiver selv, at de lovregler, der for alvor styrer byerne, ligger under andre ministre: Navnlig miljøministeren med region-, kommune- og lokalplanlægning og bygningsbevaring, men også trafik- og socialministeren.
Her er Jytte Andersens scoop: Hun har fået det maget således, at Auken skal spørge hende, inden han anvender sine magtfulde beføjelser efter planlovgivningen:
"Jeg har fået en høringsret, en initiativret," forklarer hun: "Det er den form for kompetence, der kan tage brodden af borgmestrenes hjertesuk."
Dermed sigter Jytte Andersen til de udtalelser, der på pressemødet falder fra de to borgmestre i panel med hende: Nexøs Annelise Molin og Holbæks Jørn Sørensen. Begge har højlydt besværet sig over miljøministeriets planforvaltning, som de kalder "formalistisk og stiv".
Netop de to borgmestres tilstedeværelse begrunder Jytte Andersen med, at de "har vist sig meget optaget af byens rum og liv". Helt tilfældigt er det dog næppe, at borgmestrene samtidig kommer fra henholdsvis Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre.

Hip til Auken
Også i byministerens skriftligt omdelte materiale er der hip til Miljøministeriet. Det hedder således:
"Der eksisterer en betydelig viden om byernes udviklingsbetingelser, byplanlægning mv., men denne viden er i stort omfang ukoordineret, samtidig med, at der er problemer med at formidle den viden, der rent faktisk er tilstede."
Information spørger Jytte Andersen:
- Hvad kan du, som miljøministeren ikke kan?
"Vi kan sætte bypolitikken ind i en bredere sammenhæng. Men der er ikke noget modsætningsfyldt, i hvert fald ikke længere. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der har været nogle spændingsfelter undervejs," forklarer Jytte Andersen om det ministerkollegiale forhold.
- Hvad har du fået af ekstra penge at gøre godt med, siden du er blevet byminister?
"Det kommer an på, hvor snævert du ser det. Det, der er blevet tilført, er en koordination af den politik, der skal til for at forandre. Det er uinteressant at se særligt på de enkelte ministerier. Men helt konkret har jeg fået 96 millioner til bypolitiske forsøg. Men de skal bruges i sammenhæng med de midler, der er under andre ministerier: Undervisningsministeriet, Trafikministeriet, Socialministeriet og Miljøministeriet. Alt i alt taler vi om noget i retning af en kvart milliard - udover byfornyelsesmidlerne."
Forklarer by- og boligminister Jytte Andersen, hvis nys afgivne Bypolitiske redegørelse skal drøftes i Folketinget i midten af marts.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu