Læsetid: 2 min.

Narkomaner på gaden for hjælp

27. februar 1999

20 narkomaner demonstrerede uden for Christiansborg, mens politikerne drøftede SF's forslag om fri heroin til de hårdest belastede

En dobbeltdækker rullede lidt over middag i går ind på Christiansborg slotsplads, indeholdende ca. 20 narkomaner fra diverse væresteder på Vesterbro.
Med sig har de bannere og tulipaner, som bliver lagt som et kors midt på pladsen til minde om de 270, der døde af narko sidste år.
Brugerforeningen for aktive stofbrugere har arrangeret demonstrationen, og formanden, Jørgen Kjær, beklager det lave fremmøde:
"Det er pensionisternes lønningsdag i dag. Folk er ude at skæve sig. Selvom de er i behandling med metadon, har de brug for euforien."
Mens bannere bliver skrevet færdig og rejst, tænder Villy dagens første joint.
"Metadon løser ikke mit problem, for det er ikke euforiserende. Så alle mine penge går til mit sidemisbrug," siger Villy og bedyrer, at han næsten ikke er kriminel mere.
Jørgen Kjær forklarer, at metadonen suppleres med nerve- og sovepiller for at fremkalde et kick. Han mener, at de ca. 3000 narkomaner på landsplan, som får metadon, skal have muligheden for at vælge heroin i stedet.

Et uværdigt liv
Under en paraply står gadesygeplejerske Charlotte Fich og skutter sig sammen med Ilse, der er narkoman og hiv-positiv.
"Min lillebror har aids i udbrud og forrige år mistede jeg min mand, der døde af aids. Jeg synes det er bedre at give heroinen fri, i stedet for at folk står på toiletterne og fejlfixer sig selv, fordi de ikke kan se, hvor de rammer i det grønne lys," siger Ilse og fortsætter:
"Der går mange mennesker rundt på Vesterbro og forsøger at købe hiv-blod, fordi de lever et uværdigt liv derinde."
Charlotte Fich, der er gadesygeplejerske ved Mariakirken på Vesterbro, forklarer, at hvis narkomanerne har en hiv-diagnose, bliver det ikke altid forlangt, at de skal være clean for at modtage behandling.
Inden for murene på Christiansborg bliver det ikke diskuteret, om man skal erstatte metadon med heroin. SF's forslag går ud på at lægeordinere heroin til de hårdest belastede narkomaner for at nedbringe Danmarks tårnhøje dødsrate af narkorelaterede sygdomme.
Fra talerstolen lyder det bekymret fra Venstres Jørgen Winther, at hvis først en lille gruppe narkomaner får lægeordineret heroin, og det viser sig at give positive resultater, vil behandlingsformen brede sig til en ny gruppe, osv.
Sundhedsminister Carsten Koch vil se resultater fra lignende forsøg i Schweiz, før han tager endeligt stilling.
Udenfor i regnen spørger Charlotte Fich:
"Hvad er de bange for? Hvis folk bliver sunde og raske og får en højere livskvalitet, hvad galt er der i det? De taler så meget om, at undersøgelserne i Schweiz ikke er videnskabeligt bevist. Hvad skal vi bruge videnskab til, når vi har resultaterne. De schweiziske stofmisbrugere har en højere livskvalitet, sundhedstilstanden er forbedret og kriminaliteten er faldet. Vi behøver ikke videnskabelige beviser."

Historiens første
Danmarkshistoriens første demonstration, hvor narkomaner har organiseret sig for at få politikerne i tale, er på ingen måde voldsom. Folk står stille i en rundkreds omkring tulipankorset.
"Jeg synes det er smukt, at vi alle sammen kan være med til at mindes en masse mennesker, som er kommet uforskyldt ind i det her," udbryder Ilse.
På spørgsmålet om, hvad fremtiden skal bringe, svarer hun:
"Jeg vil ud at rejse. Rundt omkring i verden. England, Italien... Ja, jeg kunne godt tænke mig at komme til Rom."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu