Læsetid: 1 min.

Ny sejr til dansk film

22. februar 1999

En sølvbjørn til Søren Kragh-Jacobsens dogmefilm

filmfestival
BERLIN - I går høstede dansk film ny ære på filmfestivalen i Berlin: Søren Kragh-Jacobsen fik den internationale jurys grand prix, en Sølvbjørn for Mifunes sidste sang, der således er faldet lige så meget i juryens smag som i filmverdenens og berliner-publikummets.
Efterspørgslen på filmen har været helt overvældende , og Berliner Morgenposts læserjury har givet den sin første pris. Også skuespilleren Iben Hjejle, der spiller en hovedrolle i Mifune, har vakt opsigt og fik den internationale jury specielle ros som en ung kommende stjerne.
Hovedprisen, Guldbjørnen, gik til Terrence Malicks The Thin Red Line, der står foran sin danske premiere og prisen som bedste skuespillerinde gik samlet til de to titelpersoner i den tyske Aimåe & Jaguar, Juliane Köhler og Maria Schrader, mens Michael Gwisdek fik prisen som bedste skuespiller for sin rolle i Andreas Dresens tyske film Nachtgestalten. Tom Stoppard og Marc Norman fik ligeledes en Sølvbjørn for deres manuskript til John Maddens Shakespeare in Love.
Overraskende fik Stephen Frears en Sølvbjørn som bedste instruktør. Hans film The Hi-Lo Country hører ikke til i den vægtigste ende af hans produktion. Lige så overraskende forekommer det, at David Cronenberg fik en Sølvbjørn for en enestående kunstnerisk bedrift med EXistenZ, der som film ikke føjer nyt til hans enestående værk.
Derimod må man se med sympati på, at Den Blå Engel-pris gik til Yesim Ustaoglus tyrkiske Rejse til solen, som bedste europæiske film om et brændende samtidsemne. Også svenske Lukas Moodyssons Fucking Åmål blev prisbelønnet med Teddy-prisen af en jury der arbejder med at arrangere bøsse-lesbisk filmfestivaler, mens Henrik Ruben Genz' Bror, min bror af børnefilmjuryen fik en pris for bedste børnefilm.

Side 7: Altman i fin form med sort komedie

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her