Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

27. februar 1999

Stigende spændinger i Kosovo
*Spændingen steg fredag i Kosovo, da den jugoslaviske hær stationerede styrker og pansrede våben, mens flere internationale observatører blev forhindret i at komme ind i provinsen fra Makedonien.
Otte ansatte fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, blev tvunget til at tilbringe natten i deres biler, da de blev afvist ved grænsen. Fredag forsøgte OSCE at forhandle med jugoslaviske myndigheder om deres frigivelse, oplyste talskvinde Beatrice Lacoste fra OSCEs Kosovo Verifikation Mission, KVM.
De internationale observatører raporterede samtidig om, at jugoslaviske styrker fra hær og politi fortsat er i det område i det centrale Kosovo, hvor KVM torsdag afværgede kampe. Og styrkerne vokser i antal.

Aarhus Flydedok konkurs
*Både den nuværende og den tidligere formand for Dansk Metal rettede en kraftig kritik mod BG Bank, da flere måneders forsøg på at rekonstruere Aarhus Flydedok fredag faldt på gulvet og endte med en konkurs.
Det betyder, at mellem 800 og 1.000 arbejdspladser i Århus og hos datterselskabet Svendborg Værft risikerer at forsvinde. Skifteretten modtog konkursbegæringen fra Århus-virksomheden fredag kl. 14.
Formanden for bestyrelsen i Aarhus Flydedok, tidligere metalformand Georg Poulsen, sagde, at BG Bank ved at opsige sin mangeårige forretningaftale med flydedokken har trukket tæppet væk under værftet.

Racist dødsdømt for brutalt mord
*Den 24-årige hvide racist John King blev torsdag dødsdømt for det brutale mord sidste år på den 49-årige sorte mand James Byrd nær den lille by Jasper i Texas. De 12 nævninge, heraf 11 hvide, dødsdømte John King for at have ført an, da han sammen med to andre hvide lænkede ofret ved anklerne og trak ham tre kilometer efter en bil til han døde, da hans hoved og en skulder skiltes fra kroppen.

Torben Lund foreslår "gen-mærke"
*Salg af gensplejsede produkter skal standses i hele EU, indtil landene er enedes om nye og bedre regler på området. Godkendelsessystemet skal gøres mere sikkert, og gensplejsede produkter skal mærkes tydeligt med et offentligt kontrolleret "gen-mærke".
Sådan lyder udspillet fra en socialdemokratisk arbejdsgruppe med partiets spidskandidat til EU-parlamentsvalget, Torben Lund, som formand. Gruppens udspil skal til debat i partiet, men Torben Lund håber, at miljø- og energiminister Svend Auken (S) og fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) allerede nu vil rejse nogle af gruppens forslag i EU.
Danmarks Naturfredningsforening bakker det socialdemokratiske udspil om genteknologi op og opfordrer andre partier i Folketinget til at formulere deres holdninger til genteknologien.

Irans første lokal-valg i 20 år
*39 millioner iranske vælgere kunne i går stemme til det første kommunalvalg i landet i over 20 år. Valget ses som et barometer for de samfundsmæssige ændringer, som er sat i gang af den moderate præsident Mohammad Khatami.

Østrig ignorerede lavine-advarsler
*Et østrigsk dagblad beskyldte fredag myndighederne for at have ignoreret advarsler om alvorlig lavinefare. Advarslen blev givet i god tid, før laviner dræbte mindst 37 mennesker i Tyrol.
Anklagerne i dagbladet Kurier blev rettet mod myndighederne af blandt andre en vejr-mand fra østrigsk tv. Han hævdede, at han i sidste uge fortalte myndighederne, at der ville falde op til tre meter sne i flere områder, og at alle, der opholdt sig i risiko-områder omgående burde evakueres.
Guvernøren for Tyrol afviste fredag, at myndighederne kunne have gjort noget for at forhindre tragedierne.

Enhedslisten sikrer forsvarsudspil
*Enhedslisten er parat til at sikre regeringen parlamentarisk opbakning sammen med SF til at gennemføre forsvarsminister Hans Hækkerups (S) spareplan helt uændret.
"Vi vil garantere, at regeringen ikke bliver bragt i mindretal, når den tager skridt i den rigtige retning med besparelser og kasernenedlæggelser," siger forsvarsordfører Søren Søndergaard til Ritzau.
Hermed opgiver Enhedslisten sine alt-eller-intet krav til regeringen. En strategi, som Enhedslisten ellers anlagde ved finanslovsforhandlingerne, da partiet i realiteten meldte sig ud og overlod banen til de borgerlige, fordi regeringen ikke havde et alternativ at operere med til venstre i folketingssalen.

Ny krise truer EU-Kommissionen
*En ny krise truer nu EU-Kommissionen i forbindelse med nye beskyldninger mod den franske kommissær Edith Cresson, skriver Aktuelt.
Avisen skriver, at den er i besiddelse af et brev fra Cressons kollega, EU-kommissær Anita Gradin, der afslører fortielse af alvorlige mistanker om svindel med EU-støtte til efteruddannelse af unge i Europa.
Cresson fastholdt så sent som i tirsdags, at hun "ikke på noget tidspunkt har haft grund til mistanke om svindel" med de såkaldte Leonardo-støtteprogram. Men ifølge Aktuelts citat fra Gradins brev var Cresson informeret om problemerne i Leonardo-programmet, der hører under Cressons område. Gradin er EU's øverste ansvarlige for bekæmpelse af svindel.
Cresson og den spanske kommissær Manuel Marin var de mest udskældte kommissærer, da Europa-Parlamentet tidligere på året overvejede at afsætte hele Kommission.

Forlig for statsansatte
*De 200.000 ansatte i staten får tre ekstra feriefridage over de næste tre år. Som betaling for den ekstra frihed skal deres arbejdstid kunne planlægges mere fleksibelt.
Det blev resultatet af et kort overenskomstmøde fredag mellem arbejdsgiversidens forhandlingsleder finansminister Mogens Lykketoft (S) og topforhandleren fra Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, Niels
Juul. Der var tilfredshed med forliget på begge sider af forhandlingsbordet. Forliget er stort set en kopi af overenskomstforliget på det (amts)kommunale område.

Bornholmerne flygter fra S
*Regeringens forslag om nedlæggelse af Almegårds Kaserne ved Rønne er gået så hårdt ud over Socialdemokratiet, at Venstre står til at snuppe begge øens folketings-mandater, hvis der var valg i morgen, viser en opinionsundersøgelse foretaget af Jysk Analyseinstitut for Bornholms Tidende og TV2/Bornholm.
45 procent af bornholmerne vil stemme på Venstre, mens kun 22 procent vil give deres stemme til Socialdemokratiet. SF får 13 procent, mens ingen af de øvrige partier kommer over fire procent.
Jysk Analyseinstitut har også spurgt, om socialdemokraten Jeppe Kofoed, der er valgt på Bornholm, bør stemme imod, hvis forslaget om nedlæggelse af Bornholms Værn kommer til afstemning. Det mener hele 78 procent, at han skal.

Lang vej til udlevering af heroin
*Narkomaner i Danmark kommer sandsynligvis til at vente længe endnu, før politikerne siger ja eller nej til statslig udlevering af heroin. Uenigheden er stor, også inden for de enkelte partier, fremgik det fredag under førstebehandlingen af et SF-forslag om heroin-forsøg.
Sundhedsminister Carsten Koch (S) fastholdt under debatten sin skepsis og sagde, at selv om det skulle vise sig, at WHO er positiv over for heroin-forsøg i Schweiz, er der fortsat for mange uklarheder til, at han umiddelbart kan sige ja. Rapporten fra WHO ventes i april eller maj, og hidtil har Carsten Koch sagt, at den vil få afgørende betydning.
Socialdemokratiets ordfører på området Dorte Bennedsen udtrykte dog mere velvilje. Også i Venstre er meningerne delte.
Debatten om heroin fortsætter den kommende tid i Folketingets sundhedsudvalg og i løbet af forsommeren ventes det, at sundhedsministeren tager stilling.

Dansk økonomi blandt EU's bedste
*I går indberettede Danmark de seneste tal for den offentlige gæld til Europa-Kommissionen. Gælden forventes i år at falde til cirka 55 pct. af bruttonationalproduktet (BNP), hvilket er klart under EU's kriterium på højst 60 pct. af BNP.
Det offentlige overskud i Danmark skønnes til 9,3 milliarder kroner i 1998 og 32,2 milliarder kroner i 1999. Det svarer til henholdsvis 0,8 og 2,8 pct. af BNP. Danmark hører dermed til de EU-lande, der har det største overskud på de offentlige budgetter, oplyser Økonomiministeriet.

Cubanske systemkritikere for retten
*Myndighederne i Cuba planlægger mandag at indlede en retssag mod fire fremtrædende systemkritikere, hvis 19 måneder lange fæng-selsophold har vakt interna-tionalt pres mod Fidel Castros regering, oplyser pårørende til de fire dissidenter.
Cubas sikkerhedsmyndigheder bekræfter, at de fire, der anklages for at have opfordret til oprør efter åbent at have krævet reformer af Cubas et-parti-system, vil blive stillet for en domstol i Havana, skriver Ritzau.

EU-lande dybt splittede
*Fronterne i de 15 EU-landes slagsmål om reform af milliarderne i den fælles kasse blev trukket hårdt op på et uformelt topmøde fredag uden for Bonn.
Reformkomplekset, Dagsorden 2000, skal være færdigt på et topmøde i Berlin den 24. og 25. marts. Men det er stadig uklart, hvordan detaljerne i en budgetreform for årene 2000 til 2006, i en reform af regionalhjælpen og i en landbrugsreform kan skrues sammen til et forlig.

Thorsen-sag for Højesteret
*Advokat Ebbe Mogensen forsøger nu at fremskynde behandlingen af kæresagen om den varetægtsfængslede byggematador Kurt Thorsens ret til at møde tre journalister fra Ritzaus Bureau til et interview.
Fredag gav procesbevillingsnævnet Ebbe Mogensen og Kurt Thorsen lov til at få sagen prøvet ved Højesteret, og kort tid efter afleverede Ebbe Mogensen et kæreskrift til Højesteret. Sagen begyndte 10. februar, hvor Kurt Thorsen overgik fra isolationsfængsel til almindelig varetægt. Dermed mente de tre journalister fra Ritzau, at Kurt Thorsen var berettiget til at modtage besøg. Han sagde god for et interview med journalisterne, men politiet nægtede.
Afgørelse blev kæret til Københavns Byret, hvor dommer Lene Larsen sagde god for besøget. Den beslutning omgjorde Østre Landsret imidlertid med den begrundelse, at et besøg af den karakter vil vanskeliggøre forfølgningen af sagen.
Sagen har fået en række jurister op af stolen. Flere hævder, at den grundlovssikrede ytringsfrihed krænkes ved politiets afslag.

Redigeret af Helle Bruun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her