Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

26. februar 1999

Tre fridage for en fleksibel aftale
*Tre feriefridage over de næste tre år for mere fleksible arbejdstidsafatale.
Det er hovedessensen af den tre-årige overenskomst, der torsdag morgen faldt endeligt på plads mellem forhandlere fra Kommunernes Landsforening, KL, Amtrådsforeningen, København og Frederiksberg kommuner og så KTO - Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, der tæller 640.000 ansatte i amter og kommuner. Samlet får de et forlig til en samlet værdi af 7,55 procent over de næste tre år. Heraf udgør de 1,42 det, som er afsat til diverse puljer. Værdien af de tre feriefridage sættes til en procent. Dermed er der cirka fire procent tilbage til generelle lønstigninger, hvortil kommer reguleringsordningen, der sikrer de offentlige ansatte en parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked.
Leder på forsiden

32 døde efter lavine i Østrig
*De to seneste laviner i dalen omkring Galtür i Tyrol i det vestlige Østrig har kostet 32 mennesker livet og syv er fortsat savnet. Det oplyste bjærgningsfolk torsdag. To af de døde var danskere.
Redningstjenesten i de lavineramte områder i Østrig planlægger at evakuere hele Paznaum-dalen. En sådan evakuering vil omfatte henved 10.000 turister.
Godt 620 danske skiturister i området omkring den østrigske by Ischgl evakueres fredag og lørdag med militærhelikopter fra området.
Gæsterne flyves til Innsbruck, hvorfra de kan komme hjem med fly, bus eller tog. DSB oplyste tidligere torsdag, at de tyske og østrigske jernbaner udsteder fribilletter til toget for rejsende, som ikke er dækket på anden vis. Nyhedsanalyse her på siden

Kasernelukning får alvorlige følger
*Storstrøms Amt påpeger torsdag i en henvendelse til Folketingets forsvarsudvalg, at en lukning af kasernerne i Vordingborg og Næstved i forbindelse med omlægningen af forsvaret vil få meget alvorlige beskæftigelsesmæssige følger for de to byer, oplyses det til Ritzaus Bureau.
Kasernerne er blandt de største arbejdspladser i byerne og beskæftiger i alt 2.400 personer.
I brevet fra amtsrådet understreges det, at amtet i forvejen gennem de seneste år har været ramt af flere statslige nedskæringer.

Fra folkeparti til folkeparti
*Medlem af Københavns Borgerrepræsentation Louise Frevert gik torsdag fra de konservatives gruppe og har skiftet sit politiske medlemskort ud med et fra Dansk Folkeparti.
Samtidig er Louise Frevert blevet tilknyttet Dansk Folkepartis gruppe ved Københavns Borgerrepræsentation.
Louise Frevert har valgt at beholde alle sine hverv i borgerrepræsentationen på trods af partiskiftet.
Det er især en markant retspolitik og udlændingepolitik, Louise Frevert savner hos sit gamle parti.

Nye kampe i Kosovo
*Serbisk politi og tropper fra den jugoslaviske hær åbnede torsdag ild mod etnisk albanske stillinger i det nordlige Kosovo, oplyste internationale observatører.
"Klokken 14.40 åbnede politiet ild mod landsbyen Bukos. De blev støttet af ild fra kampvogne, som afgav fem skud i minuttet," sagde en talskvinde fra Kosovo Verifikation Mission, KVM, som styres af OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Hun oplyste, at skyderiet blev indstillet omkring klokken 16.00 torsdag.
I Bruxelles oplyste NATO, at Beograd fortsatte med at sende styrker til positioner tæt på provinsen, og at den jugoslaviske hær fordelte antiluftskyts til de serbiske sikkerhedsstyrker.

Indrømmelse fra Auken
*Miljøminister Svend Auken tilbyder sommerhuskommunerne, at beboere, der er flyttet i sommerhus efter den 20. oktober 1998, kan få lov at blive boende i op til 10 år. Det er en pæn indrømmelse fra de to-fire år, som har været foreslået i Folketinget, til især ni kommuner, der har været særligt berørt af de skærpede regler for helårsbeboelse i sommerhuse.
Det drejer sig om kommunerne Bramsnæs, Dragsholm, Ebeltoft, Frederiksværk, Græsted-Gilleleje, Helsinge, Jægerspris, Vallø og Århus.

Hækkerup satser på borgerligt forlig
*Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) afviste efter torsdagens møde med forsvarsudvalget, at der var grund til bekymring for, at NATO ville være kritisk over for de planlagte nedskæringer i forsvarsbudgettet fra 17 mia. kr. til godt 13 mia. kr.
Selv om regerings udspil med nedskæringer på godt 3,6 milliarder kroner på nuværende tidspunkt er for stor en kamel at sluge for højrefløjen, satser Hans Hækkerup alligevel på et forlig med Venstre og de Konservative. Og han har ingen planer om at få Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti med i et forliget.
"Man skal tænke sig grundigt om, hvilke partier man vil udstyre med en vetoret," siger Hækkerup til spørgsmålet om, hvorvidt han vil samarbejde med Dansk Folkeparti.

Protest fra vindmøllefabrikker
*De danske vindmøllefabrikanter anklager nu politikerne for at tage livet af den private vindkraft i Danmark.
Det vil ske, hvis politikerne som led i reformen og liberaliseringen af den danske elforsyning sænker prisen for elektricitet fra vindkraftværker fra 60 til 43 øre pr. kilowatttime.
Den nye lave elpris vil gøre det meget svært at få investeringer i nye private vindmøller til at betale sig, fordi de fleste gode placeringer allerede er optaget.
Dansk vindmølleindustri eksporterer i år 85 pct. af produktionen til en værdi af syv milliarder kroner. Produktionen er blevet seksdoblet på fem år og beskæftiger nu 15.000 personer direkte og indirekte.

Advokater på besøg hos Öcalan
*To tyrkiske advokater blev torsdag sejlet til fængselsøen Imrali for at besøge den tilfangetagne kurdiske oprørsleder Abdullah Öcalan.
Advokaterne Ahmet Okcuoglu og Hatice Korkut fik onsdag lov til at besøge kurderlederen af den tyrkiske sikkerhedsdomstol på fængselsøen, der ellers hidtil har været forbudt område. En dommer fulgte med advokaterne ud på øen, og afsejlingen foregik under massive sikkerhedsforanstaltninger.
Tirsdag bestemte en dommer fra sikkerhedsdomstolen, at Öcalan skal forblive fængslet inden han i april skal for retten. Samtidig tillod dommeren, at Öcalan har lov til få advokater til at forsvare sig i den kommende retssag.

Skat sluger det bedste resultat
*Den Danske Bank havde i 1998 det største resultat nogensinde i bankens historie. Men så kom skattefar og ødelagde det hele. På grund af ændrede skatteregler måtte Danmarks største bank nemlig af med 1.292 mio. kr. skat sidste år, hvilket er 863 mio. mere end året før.
Det betød, at banken på bundlinien klarede sig en smule dårligere i 1998 end i 1997.

Aarhus Flydedok kæmper for livet
*Aarhus Flydedok A/S er ude i en desperat dødskamp for at undgå en truende konkurs, der vil gøre 1.000 værftsarbejdere i Århus og på datterværftet i Svendborg arbejdsløse, skriver Børsen.
Værftet fik kort før jul tilført 160 mio. kr. i ny kapital. Men pengene ser nu ud til at være brugt.
Ifølge avisens oplysninger har BG Bank smækket pengekassen i. Men om det er et led i magtkampen mellem værftets ejere og banken, eller om beslutningen er definitiv, er uklart. Bliver konkursen en realitet river flydedokken også datterværftet Svendborg Værft med sig i faldet. Her er omkring 400 medarbejdere beskæftiget.

Sundhedsvæsen på Grønland i krise
*Det grønlandske sundhedsvæsen befinder sig i en alvorlig krise, konkluderer en rapport, som Sundhedsdirektoratet under Grønlands hjemmestyre har fået udarbejdet med hjælp af PA Consulting Group i København.
Rapporten er meget kritisk overfor hjemmestyrets forsøg på at løse problemerne. Det fundamentale problem synes at være, at de investeringer, som er foretaget gennem årene, ikke har resulteret i et afkast i form af, at man er komment tættere på at opfylde hovedmålsætninger, som politikerne har formuleret.
Muligheden for at foretage yderligere investeringer har allerede overskredet den øvre grænse, som økonomien kan bære. En væsentlig årsag til problemerne er, at der er meget stor afstand mellem de politiske visioner og de økonomiske og geografiske realiteter.

Landbrugsreform på vej til udhuling
*EU's landbrugsreform, der skal være med til at bane vejen for udvidelsen mod Øst, var torsdag på vej til at blive kraftigt udhulet og desuden langt dyrere end hidtil ventet. I samarbejde med EU-Kommissionen fremlagde det tyske EU-formandskab torsdag morgen i Bruxelles et nyt kompromisforslag, der både arbejder med mindre prissænkninger end hidtil foreslået og med uddeling af flere præmier i støtteordningerne.
I stedet for - som det egentlig var meningen - at spare penge på landbrugsbudgettet, vil det nye kompromisforslag ifølge EU's landbrugskommisær Franz Fischler i givet fald koste mindst 30 milliarder kroner ekstra i perioden fra 2000 til 2006.
Artikel side 3

Russisk storm på Scientology
*Moskvas politi stormede torsdag Scientology-bevægelsens hovedkvarter i Rusland. Det skete som et led i en undersøgelse af bevægelsens økonomiske aktiviteter i landet.
Tv-stationen NTV viste billeder af aktionen, hvor bevæbnede betjente trængte ind i Scientology-bygningen i Moskva for at gennemgå de amerikanske lederes dokumenter.
I Rusland er Scientology ikke pålagt restriktioner, men er blevet fordømt af den russiske ortodokse kirke.

Politisk fangeskab slut efter 41 år
*Sydkorea løslod torsdag den 71-årige Woo Yong-Gak, der ifølge det koreanske nyhedsbureau Yonhap er den person, som har siddet bag tremmer i længst tid på grund af sin politiske overbevisning, næsten 41 år.
Woo har siden 1958 været isolationsfængslet for at have spioneret til fordel for Nordkorea.
Det var et led i Sydkoreas hidtil største amnesti, der gælder omkring 8.800 fanger, hvoraf langt størsteparten er småkriminelle.
Da Woo kom ud fra det provinsfængsel, hvor han har siddet indespærret, blev han mødt af en mængde journalister og menneskeretsaktivister. Nogle af de forsamlede gav ham blomster. Selv bukkede han for folkemængden og sagde, at "i over 40 år har jeg været i fængsel. Jeg er glad for at se lyset".
Nordkorea har udtrykt ønske om at få de spionagedømte tilbage, men Sydkorea har meddelt, at det kun vil ske i bytte for sydkoreanske krigsfanger i Nordkorea, hvoraf der menes at være 234.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her