Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

25. februar 1999

Græske styrker i højt beredskab
*Grækenland reagerede i går på Tyrkiets trusler og satte sine forsvarsstyrker på grænsen til Tyrkiet i forhøjet beredskab. Tyrkiet har i skarpe toner kritiseret Grækenland for at have taget imod den kurdiske oprørsleder Abdullah Öcalan, som opholdt sig på Grækenlands ambassade i Kenya, før han i sidste uge blev pågrebet og fløjet til Tyrkiet.
Den græske regerings talsmand, Dimitris Reppas, understregede dog, at man ikke forventer direkte sammenstød.
"Vi har taget skridt til et forhøjet beredskab i lyset af en sådan udvikling, som vi ikke forventer på dette tidspunkt," sagde Reppas.

Gen-forhandlinger brudt sammen
*Forhandlingerne i Colombia om en international aftale om sikkerhed ved handel med gensplejsede produkter er brudt sammen. Det blev ikke til en juridisk bindende protokol i denne omgang.
Aftalen skulle have været på plads tirsdag, men forhandlingerne blev suspenderet og genoptages ved en senere lejlighed.
Forhandlingerne, der foregår i FN-regi, har stået på i en uge og har samlet repræsentanter for flere end 150 lande. Der var uenighed om et par meget fundamentale punkter i aftalen, og set fra EU's synspunkt kommer der ingen aftale, med mindre USA og dets allierede Canada, Australien, Uruguay, Argentina og Chile viser vilje til at bevæge sig.
Artikel på forsiden og leder på bagsiden

Racist dømt for overlagt mord
*Den hvide, yderligtgående racist John William King blev tirsdag fundet skyldig i overlagt drab. Sammen med to kammerater bandt den 24-årige mand i juni sidste år en sort mand fast til en pick-up truck, med kæder og trak ham efter den, til han ramte en betonblok og nærmest blev halshugget.
Forbrydelsen chokerede den amerikanske offentlighed samt indbyggerne i den lille by Jaspers i Texas, hvor de tre gerningsmænd samt den dræbte kommer fra.
Et nævningeting med 11 hvide og ét sort medlem voterede i halvanden time og nåede til en enstemmig dom. Nu skal nævningene afgøre, om King skal have livsvarigt fængsel, eller om han skal henrettes med en dødelig indsprøjtning.

USA truer serberne
*USA advarede onsdag Serbien mod at indlede en forårsoffesiv i Kosovo-provinsen. Det ville være en alvorlig fejl, sagde udenrigsminister Madeleine Albright i Senatets udenrigsudvalg.
"Det ville være en alvorlig fejltagelse," sagde udenrigsministeren dagen efter de skibsbrudne fredsforhandlinger på Rambouillet-slottet i Frankrig.
Ifølge USA har Serbien ikke opgivet en forårsoffensiv i Kosovo, men udenrigsministeren vil de næste to uger prøve at få dem til at ændre mening, sagde Madeleine Albright.

Brandrisiko for stor på Barsebäck
*Inden sommer skal atomkraftværket Barsebäck have forbedret brandsikkerheden samt sikre tilkoblingen af reserve-strøm. Det krævede det svenske tilsyn med a-kraftværker, Statens Kärnkraftinspektion (SKI), onsdag af Barsebäcks ejer, Sydkraft.
SKI har gransket de rutinemæssige sikkerhedanalyser af Barsebäcks reaktorer fra december. Visse af anlæggets konstruktioner skal ombygges for at begrænse risikoen for, at brand eller oversvømmelse afbryder kølesystemet. Barsebäck har udbedret nogle af manglerne, men SKI kræver en langtidsholdbar løsning klar efter sommerens årlige stop og vedligeholdelse af anlægget.

Pinochet-høring udsat en måned
*En britisk domstol har udsat en høring om udleveringen af Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet, med en måned. Domstolen venter stadig på, at den britiske højesteret, House of Lords, tager stilling til, om Pinochets immunitet som tidligere statsoverhoved sikrer ham mod retsforfølgelse. En ny dato for afgørelsen er fastsat til den 22. marts.

Ingen kontrol med gen-import
*Danske myndigheder har ingen kontrol med, hvor store mængder gensplejset soja, der importeres til Danmark.
Plantedirektoratet mener, at der "stort set ikke anvendes gensplejset soja i de danske foderblandinger". Men ifølge oplysninger fra Danmarks Statistik kommer over halvdelen af soja-importen fra lande, som i stor målestok dyrker gensplejsede afgrøder.
Men oplysningerne er upræcise, skriver Aktuelt. I Argentina, som repræsenterer over halvdelen af den danske import, er der de seneste to år dyrket gensplejset soja og majs i stor målestok, og de gensplejsede produkter adskilles ikke fra resten af høsten.

Kurt Thorsen holder tæt
*Den varetægtsfængslede entreprenør Kurt Thorsen har valgt, at han ikke vil udtale sig til et indenretsligt forhør.
"Kurt Thorsen har intet at vinde ved et indenretsligt forhør. Og i går aftes (tirsdag aften, red.) sagde han til mig, at han havde besluttet sig til ikke at udtale sig, før han eventuelt bliver tiltalt, og retssagen kører," siger Thorsens forsvarer Ebbe Mogensen.
Derfor bliver det kun den tidligere direktør for PFA Byg Rasmus Trads, der kommer til at afgive sin forklaring til retsbogen ved et indenretsligt forhør. Han har allerede tilstået, at han har stået bag falsknerierne i PFA-sagen.
Selv om Kurt Thorsen ikke vil forhøres, vil han dog være til stede, når Trads skal i forhør. Det bliver nemlig muligt for Thorsen og Ebbe Mogensen at stille spørgsmål til Rasmus Trads' forklaringer.

S-nedtur fortsætter
*Socialdemokratiet har mistet halvdelen af de vælgere, der stemte på partiet ved valget for et år siden. Kun 48 pct. af S-vælgerne ville i dag stemme på partiet, viser en analyse som Vilstrup har foretaget for Politiken.
Vilstrup har analyseret udviklingen blandt S-vælgerne i de seneste tre måneder, hvor Socialdemokratiet ifølge instituttet har haft en rekordlav opbakning på omkring 20 pct. hos vælgerne.
Analysen viser, at 15 pct. af de frafaldne S-vælgere er gået til SF, seks pct. er gået til Venstre, mens 22 pct. foreløbig har valgt sofaen og ikke ved, hvad de vil stemme ved næste valg.

Meldesystem erklæres ulovligt
*Murere, entrepenører, elinstallatører og andre håndværkere må ikke længere meddele deres organisationer, hvis de ønsker at give tilbud på et bestemt arbejde. Det besluttede Konkurrencerådet på et møde onsdag.
Beslutningen er taget for at forebygge aftalt spil i forbindelse med bud på licitationer.
Flere af de 12 organisationer, der har søgt om at få godkendt deres meldesystemet, besluttede straks onsdag at anke afgørelsen til Konkurrenceankenævnet. Det gælder bl.a. Byggeriets Arbejdsgivere og Danske Entrepenører samt Dansk VVS.
"Konkurrencerådets påbud maltrakterer meldesystemet på grund af mistanke om ulovligheder, men man afskaffer da ikke lysregulerede kryds, fordi nogle går over for rødt," siger direktør Flemming Preisler.

To danskere savnes fortsat
*To danskere savnedes fortsat onsdag aften et døgn efter, at den østrigske by vintersportsby Galtür tirsdag blev ramt af en lavine. Det oplyser Danmarks ambassadør i Wien, Henrik Wøhlk, til Ritzau. Ambassaden har været i kontakt med 51 danskere i Galtür, som meldes i god behold.
Østrigske redningsmandskab begyndte onsdag eftermiddag at evakuere 2.800 udenlandske turister i byen. Mindst 50 mennersker frygtes omkommet under de voldsomme lavineskred.

24-årigs død skyldes kvælning
*Den 34-årige mand, der den 2. januar i år døde under et ophold i detentionen på Københavns Politis station 1, blev formentlig kvalt i madrester kombineret med en alkohol- og morfinforgiftning.
Det konkluderer Retsmedicinsk Institut i en endelig erklæring, der er sendt videre til vicestatsadvokat Karen-Inger Bast, som undersøger sagen.
Dødsårsagen er dog ikke endeligt fastslået.
"Efter resultatet af de supplerende undersøgelser er dødsårsagen forsat ikke sikkert oplyst, men må snarest antages at være de påviste indsugede føderester til luftvejene i kombination med den påviste alkohol- og morfinforgiftning," skriver retsmedicinerne i deres konklusion.
Sagen er endnu ikke afsluttet.

Kløver garanter rent mælk
*Mejeriselskabet Kløver Mælk i Fredericia måtte onsdag tilbagekalde en række enliters kartoner med mælk, fordi der ved en fejltagelse var kommet et rengøringsmiddel i de 160 liter.
Til trods for, at det er rengøringsmiddel, der er kommet i mælken, så lugter og smager mælken så grimt, at forbrugere opfordres til at levere mælken tilbage. Rengøringsmidlet er så fortyndet, at levnedsmiddelkontrollen mener, at det er risikofrit at drikke den.

USA angriber mål nær Bagdad
*Mindst en blev dræbt og flere såret, da amerikanske krigsfly i går angreb militære mål nær Iraks hovedstad Bagdad. Målene lå mindre end 50 km fra Bagdad, og lufsirenerne i hovedstaden blev sat i gang. Det er ikke sket siden amerikanerne og briterne bombaderede byen i fire dage i december sidste år.
En amerikansk militærtalsmand sagde i Washington, at amerikanske piloter, som befandt sig i den såkaldte flyveforbudszone over det sydlige Irak, havde rapporteret, at de så antiluftskyts fra positioner ved den irakiske hovedstad.
"Krigsfly fra skadevolderne nærmede sig vor elskede hovedstad og forsøgte at nå nogle mål, men vort luftforsvar afviste dem og tvang dem til at flygte," hed det i en meddelelse fra irakisk militær. Vestlige fly angriber jævnligt mål i de sydlige og nordlige flyveforbudszoner, som blev indført efter Golfkrigen i 1991.

Information retter
*Information skrev 15. februar i en artikel om danske bistandsprojekter i Somaliland, at folketingsmedlem Henrik Svane (R) skulle have været med til at starte bistandsorganisationen EUFIN.
Henrik Svane har nu gjort Information opmærksom på, at han ikke hører til EUFIN's grundlæggere, men at han ganske rigtigt i dag er medlem af dens bestyrelse. Information beklager fejlen.
red.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her