Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

15. februar 1999

Vidne mod politi afgav forklaring
*Statsadvokaturen i København kunne søndag bekræfte, at et vidne lørdag afgav forklaring foran en dommer i forbindelse med efterforskningen af beskyldninger mod københavnske politibetjente.
Vicestatsadvokat Karen-Inger Bast ønskede søndag hverken at be- eller afkræfte, hvorvidt vidnet var den 37-årige narkoprostituerede Jeannie Maribo. Oplysningen om, at den 37-årige kvinde har henvendt sig til statsadvokaturen og lod sig afhøre, stammer fra Morgenavisen Jyllands-Posten.
Ifølge avisen afgav hun en detaljeret forklaring om en politimand fra Station 1 i København, som hun hævder i et par år har misbrugt hende seksuelt mindst 30 gange, truet hende på livet og "betalt" for sex med narko.
Den 37-årige kvindes forklaring er den hidtil stærkeste og mest opsigtsvækkende beretning om påstået magtmisbrug, begået af politifolk.
Ifølge Jyllands-Posten har den 37-årige kvinde forklaret, at hun kender betjentens navn, hun ved, hvor han bor og kan også på anden måde udpege den pågældende med stor sikkerhed.

Nordisk samling mod nazisme
*Der kaldes nu til nordisk samling for at dæmme op for nazismen og racismen. På et møde i København i weekenden har repræsentanter for norske og danske antiracistiske/antinazistiske organisationer vedtaget at indbyde til en nordisk konference i Oslo for at forene kræfterne mod den truende fare, som racismen og nazismen udgør.
Den nordiske konference mod racisme og nazisme afvikles i dagene 3.-5. september og støttes af Nordisk Råd. Formålet med den planlagte konference er at drøfte veje og midler til at tilbagevise den offensiv, der blandt andet giver sig udslag i, at nazisterne nu har etableret tre "førerbunkere" i Danmark - i Greve, på Langeland og i Nørresundby.
To af de anholdte fra lørdagens nazidemonstration i Aalborg blev i øvrigt søndag varetægtsfængslet indtil 1. marts for vold mod politiet.
Det drejer sig om en 18-årig mand fra Nørresundby samt en 23-årig kvinde fra København. De er begge sigtet for at have kastet sten mod politiet, men de har begge nægtet dette og kærede varetægtsfængslingerne til landsretten, skriver Ritzaus Bureau.

Ahern langer ud efter IRA
*Forhandlingerne om fred i Nordirland fik søndag endnu engang længere udsigter, efter at Irlands premierminister krævede afvæbning af IRA, inden fredsprocessen kan fortsætte. Bertie Aherns meldinger til den Irske Republikanske Hær, IRA, blev godt modtaget af de pro-britiske protestantiske politikere, mens IRA's politiske gren, Sinn Fein, betegnede dem som udtryk for en chokerende indstilling til fredsforhandlingerne. Ifølge Sinn Fein-leder Mitchel McLaughlin kan premierministerens udtalelser føre til en krise i fredsforhandlingerne.
Forhandlingerne om oprettelsen af en form for fælles politisk myndighed mellem de stridende parter i den britisk styrede provins er blevet udskudt i flere måneder på grund af uenighed om, hvorvidt Sinn Fein kan deltage i forhandlinger, uden at IRA nedlægger våbnene.

Kosovo-forhandlinger forlænges
*Kosovo-konferencen i Rambouillet ved Paris forlænges med en uge til næste lørdag, så serbere og albanere kan nå at indgå en fredsaftale for provinsen.De besluttede Kontaktgruppen af stormagter efter søndagens møde i Paris, oplyste den franske udenrigsminister Hubert Vedrine.
Kontaktgrupen består af USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien.

Pinochet ville købe våben
*Den tidligere chilenske diktator Augusto Pinochet var ikke kun i London for at blive opereret, da han i oktober blev arresteret i Storbritannien. Han var også på en kæmpemæssig våbenindkøbsmission til en værdi af 130 mio. dollar, skriver den britiske avis The Independent søndag.
Ifølge avisen, som citerede kilder i forsvarsindustrien, var Pinochets hovedopgave at slutte en joint venture-aftale om et raket-system, samt et radar system til det chilenske søværn. Det britiske forsvarsministerium har hidtil fastholdt, at det var et tilfælde, at den tidligere eks-diktator var i London samtidig med at en chilensk våbenindkøbs-delegation.
Spørgsmålet er væsentligt, fordi Pinochets deltagelse i en officiel delegation styrker Chiles oplysninger om, at han nød diplomatisk immunitet og derfor ikke skulle være arresteret. Det britiske overhus ventes i næste uge at tage difinitiv stilling til, om Pichonet skal udleveres til retsforfølgelse i Spanien.

S ser ingen garanti i radikalt forslag
*Socialdemokratiet finder tankegangen fair i det radikale forslag om, at fremtidige ændringer i efterlønnen skal respektere, at alle skal have ret til efterløn på de vilkår, der gjaldt, da de tilmeldte sig ordningen. Men nogen garanti er der ikke tale om, siger Socialdemokratiets arbejdsmarkedspolitiske ordfører Poul Erik Dyrlund.
"Som jeg har forstået de radikale, påpeger de, at hvis der i fremtiden viser sig et flertal for at ændre loven, så bør man til den tid sørge for, at ændringen ikke omfatter dem, der allerede er under ordningen." Poul Erik Dyrlund tilføjer, at det er en fair tankegang, der ikke er Socialdemokratiet fremmed.

Sydafrika vil stramme våbenlov
*Sydafrika planlægger at stramme våbenloven i et forsøg på at komme den bølge af voldelig kriminalitet, der hærger landet, til livs, skrev den sydafrikanske avis Sunday Times søndag. Ifølge avisen skal sikkerhedsminister Sydney Mufamadi stå i spidsen for et udvalg, der skal skitsere de nye love, der bl.a. kommer til at betyde et forbud mod automatiske våben og et forbud mod legetøjsvåben, der ligner rigtige våben. Skydevåben koster dagligt omkring 30 mennesker livet i Sydafrika.
Der er omkring to mio. lovlige våben i omløb i Sydafrika. Derudover er der også et voksende antal illegale våben i omløb.

Massegrav fundet i Algeriet
*Et tip fra en tidligere militant algerisk oprører har ført til fundet af en massegrav tæt på Algeriets hovedstad, Algier. Søndag arbejdede myndighederne med udgravningerne af graven i Ouled Allel-området, der ligger omkring 20 kilometer fra hovedstaden. Graven formodes at rumme op til 40 lig.
Samtidig rapporterede et algerisk dagblad om kampe mellem de militante muslimske oprørere og regeringsstyrker. Kampene, der fandt sted i en skov i Tizi-Ouzou-provinsen 60 kilometer fra hovedstaden, kostede 19 oprørere livet.
Graven rummer sandsyneligvis ofre for bortførelser, som de muslimske oprørere udførte i 1994 og 1995, hvor området var i hænderne på oprørerne. Regeringsstyrker genvandt herredømmet over området i 1996 efter voldsomme kampe.

'Rushdie-fatwaen gælder stadig'
*Lederen af den iranske religiøse og politiske organisation Khordad-15 oplyste søndag, at dødsdommen - den såkaldte fatwa - mod den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie vil blive ført ud i livet. Søndag var det 10 år siden, at Irans daværende religiøse leder ayatollah Ruhollah Khomeini nedkaldte fatwaen over Rushdie.
I en erklæring fra lederen af Khordad-15, ayatollah Hassan Sanei, som blev bragt af en iransk avis, stod der, at fatwaen stadig er gældende.
"Iran forsvarer den historiske fatwa, og vil se den blive gennemført", stod der i erklæringen fra Hassan Sanei, der understregede, at tanken om Salman Rushdies tilintetgørelse er mere i live end nogensinde. Khordad-15 har tidligere udlovet en dusør på 2,8 mio. dollar (godt 18 mio. kr) til den, der dræber Salman Rushdie. I september erklærede Irans moderate udenrigsminister, at landet ikke ville udføre fatwaen mod forfatteren.

Iran anholder mord-mistænkte
*Iran har anholdt flere mistænkte for en stribe brutale mord på systemkritikere sidste år, oplyste en særlig undersøgelseskommission ifølge nyhedsbureauet AFP søndag til Irans moderate præsident Mohammad Khatami.
I januar oplyste efterretningstjenesten, at flere af dens agenter var indblandet i mordene. Det fik for nylig den konservative minister for efterretningstjenesten, Qorbanali Dorri-Najafabadi, til at gå af.

Krig på Afrikas Horn breder sig
*Kampene mellem Eritrea og Etiopien bredte sig søndag til en tredje front i øst, hvor Eritrea sagde, at det havde skudt en etiopisk kamphelikopter ned.
Den etiopiske regeringstalskvinde Salome Tadesse sagde desuden, at eritreisk artilleri var begyndt at beskyde etiopiske stillinger på østfronten tidligt søndag, og at Etiopien svarede igen med artilleri. Eritreas udenrigsministerium har på sin side beskyldt Etiopien for at have indledt søndagens angreb før daggry.
Meddelelsen om nedskydningen af den etiopiske kamphelikopter, der blev givet over eritreisk radio, førte til glæde i hovedstaden Asmara, hvor bilister trykkede hornet i bund, og fodgængere hujede.
Det er første gang under den igangværende konflikt, at en af parterne har skudt en fjendtlig helikopter ned.

Varm velkomst til dogmefilm i Berlin
*Søren Kragh-Jacobsens dogmefilm "Mifunes sidste sang" fik et overvældende flot bifald, da den tidligt lørdag aften blev vist for 1480 mennesker ved filmfestivalen i Berlin og dermed trådte ind i hovedkonkurrencen om Guldbjørnen. De første anmeldelser i en række Berlin-aviser i weekenden var også ubetinget positive over for den tredje dogmefilm, der blev rost for dens varme og humor.
Reportage side 7

Ultra- ortodokse protester
*Den altdominerende farve var sort, da op imod en kvart million ultra-ortodokse jøder søndag samledes i Jerusalem for at protestere mod Israels verdslige retssystem i almindelighed og Israels Højesteret i særdeleshed.
Samtidig samledes henved 50.000 verdslige jøder i en moddemonstration i Jerusalems offentlige park. til støtte for de verdslige love og demokratiske værdier. Men Jerusalems gader var et bølgende hav af fortrinsvis mænd med sorte hatte og skæg, iklædt lange sorte frakker.
De ultra-ortodokse jøder beskylder Israels Højesteret for at udfordre rabbinernes monopol på jødedommen. Nogle rabbinere har endog beskyldt højesterets præsident, Aharon Barak, for at være "jøde-forfølger".
Det er første gang, at hele den ultra-ortodokse lejr direkte har trodset Israels juridiske system ved at sige, at den religiøse tradition er hævet over loven.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her