Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

12. februar 1999

Regeringen slipper for påtale
*Regeringen slap torsdag fra en dagsordensdebat med anklager imod specielt Socialdemokratiet for brudte valgløfter uden at få skriftlige anmærkninger i karakterbogen.
Enhedslisten måtte opgive at få stemplet regeringen som løftebryder i en dagsordensvedtagelse, fordi de gamle firkløverpartier ikke ville stemme for. Men heller ikke det gamle, borgerlige firkløver kunne samle flertal for et andet dagsordensforslag, der på papiret ville have bundet regeringen fremover til politiske forlig til højre.
Absurd, selvsving, drilleri lød karakteristikker fra både højre og venstre i salen af den over fire timer lange debat, som statsminister Poul Nyrup Rasmussen til slut affærdigede som "en kontant mistænkeliggørelse" af hans person.
"Jeg ser en lige linje fra uld-i-mund, til snublekyse og Rushdie. Jeg foretrækker en rent politisk dyst. Den her mudderkastning, der har et helt andet formål, synes jeg ikke er fair," sagde Poul Nyrup, som selv skød mere på Venstre end på Enhedslisten, der ellers havde rejst debatten.
Artikel side 4

Tre advokater skal for Advokatnævnet
*Tre advokater i PFA-Kurt Thorsen-sagen indbringes nu for Advokatnævnet for brud på reglerne om god advokatskik. De tre advokater er Robert Koch-Nielsen, John Adamsen og Jørgen Grønborg.
Samtidig besluttede Advokatrådet på mødet torsdag at opfordre samtlige 4.000 medlemmer af Advokatsamfundet til at være mere omhyggelige med vitterlighedsunderskrifter. Med andre ord skal de sikre, at underskrifterne er ægte, inden de skriver under som vitterlighedsvidne.
Artikel på forsiden

Udvalg skal skabe forskerligestilling
*Forskningsminister Jan Trøjborg (S) nedsætter nu et udvalg, der skal undersøge, hvordan man kan skabe flere forskerstillinger på universiteterne. De flere forskerstillinger skal samtidig øge antallet af kvindelige forskere og dermed fremme ligestillingen på universiteterne.
Det sagde forskningsministeren torsdag under en forspørgselsdebat i Folketinget om ligestilling i forskningsverdenen, som alle partiernes uddannelsespolitiske ordførere stod bag.
Udvalget bliver nedsat, fordi et enigt folketing mener, at udviklingen mod ligestilling blandt forskere går for langsomt. I perioden 1993 til 1996 er antallet af kvindelige forskere steget en anelse på alle niveauer, nemlig fra 25 procent til 34 procent blandt adjunkter, fra 17 til 19 procent blandt lektorer - og endelig fra 4 til 7 procent blandt professorer, hvor professorer ligger øverst i hierarkiet og adjunkter lavest.

Fatwaen står stadig ved magt
*Forsikringen om, at den iranske regering ikke længere har til hensigt at gøre noget konkret for at true Rushdies liv, betyder ikke noget. Det mener docent i Statskundskab på Århus Universitet Mehdi Mozaffari, der er tidligere professor ved Teherans Universitet og har skrevet en bog om fatwaen mod Salman Rushdie.
"Fatwaen er ikke ophævet. Den står stadig ved magt. Den iranske regering sagde bare, at den ikke selv ville gøre noget for at slå Rushdie ihjel. Men flere iranske autoriteter har sagt, at fatwaen absolut ikke er ophævet," siger Mehdi Mozaffari til Ritzau.
Salman Rushdie har da også, under et besøg i Mexico tidligere i år, indrømmet, at han endnu ikke lever et normalt liv.

Somaliere får forsørgelseshjælp
*Omkring 50 somaliere, der har fået asyl i Danmark efter at have opgivet falske oplysninger, vil få forsørgelseshjælp i en periode, indtil det er blevet afklaret, hvad der skal ske med dem, sagde indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) torsdag i Berlin.
"Der findes ikke en lovgivning, som tager højde for den situation, vi står i, hvor et halvt hundrede flygtninge har fået asyl ved svig. Men vi bliver nødt til at tage hold om situationen, indtil der er blevet fundet en løsning," sagde den danske indenrigsminister.

Statsadvokaten foretager afhøring
*Statsadvokaten for København foretog torsdag den første afhøring for at komme til klarhed om de påståede politiovergreb fra betjente på den københavnske Station 1 på Vesterbro.
Københavns Politidirektør, Hanne Bech Hansen, har bedt statsadvokaten undersøge, om der er hold i de anklager om chikane, trusler og seksuelle krænkelser, som en række unavngivne borgere, især prostituerede, har fremsat mod betjentene fra Station 1.
Senest er en prostitueret trådt frem med navn og har fortalt om, hvordan en betjent fra Station 1 i årevis har forsynet hende med beslaglagt narko mod at få sex.
Jeannie Maribo, som den prostituerede hedder siger, at hun kender betjentens navn og adresse.
Statsadvokaten har aftalt med politiet, at Jeannie Maribo skal tilbydes kørsel til statsadvokaturen, hvis politiet møder hende. Det er også aftalt, at kvindens advokat, Thorkild Høyer, kan deltage i en afhøring af hende. Men hverken statsadvokaten eller advokaten havde torsdag hørt fra Jeannie Maribo.

Solenergi præget af træghed
*Det går trægt med at få udbredt solenergien i Danmark. Det var konklusionen, da Danmarks Solenergigruppe torsdag holdt møde om fremtidige solenergiprojekter.
Ifølge Hanne Moltke, evaluator på Energistyrelsens Solenergihandlingsplan skyldes en del af trægheden, at formidlingen af viden om solenergi er for dårlig.
"Mange ved for eksempel ikke, at de kan søge penge til solenergiprojekter. Så her ligger der helt klart en opgave, der skal løses, hvis vi skal have gang i udbredelsen af solenergi i Danmark," siger Hanne Moltke.

Polen bliver medlem af NATO
*Polen bliver den 12. marts medlem af NATO, når udenrigsminister Bronislaw Geremek i Washington underskriver tiltrædelses-dokumentet.
Det oplyste det polske nyhedsbureau PAP torsdag aften med henvisning til udenrigsministeriets talsmand Pawel Dobrowolski.
Det polske parlament, Sejmen, stemmer den 17. februar om medlemskab af alliancen.
For knap to uger siden modtog Polen den officielle opfordring til at tiltræde NATO fra generalsekretær Javier Solana. Ifølge Geremek betegner Polens medlemskab den endelige afslutning på den 2. verdenskrig og dens følger for landet.

56 partier stiller op til valg i Israel
*Ved det israelske valg den 17. maj opstiller 56 partier, oplyste valgkommissionen torsdag, da fristen udløb for at tilmelde sig. Dermed opstiller 21 flere partier end ved valget i 1996. De færreste klarer spærregrænsen på halvanden procent til Israels parlament, Knesset, med 120 pladser.
De to største partier er den højreorienterede Likud-blok og Arbejderpartiet. De udfordres af det ny Center-parti, anført af Likuds fhv. forsvarsminister Yitzhak Mordechai, den fhv. militærchef Amnon Lipkin-Shahak og andre udbrydere fra Likud.
Israels arabiske mindretal repræsenteres af fire partier, mens to partier bejler til godt en mio russiske emigranter. Andre partier repræsenterer rumænske og marokkanske immigranter, etiopiske jøder samt folkepensionister.

Clinton tæt på symbolsk sejr
*Formelt slipper USA's præsident, Bill Clinton, sandsynligvis let fra sin rigsretssag. I går var der, forud for den afgørende afstemning, som ventet langt fra stemmer nok til en domfældelse. Samtidig tegnede der sig end ikke et flertal for tildelingen af en næse i forbindelse med sex-og-løgne-skandalen.
Tidspunktet for den endelige afstemning var torsdag eftermiddag ikke fastlagt, men kilder ved Senatet sagde, at den formentlig vil finde sted senest i løbet af fredagen.
Opløbet til afstemningen var præget af strid i den republikanske lejr, der råder over 55 af Senatets 100 pladser.
Mindst tre republikanske senatorer tilkendegav i går, at de vil stemme mod anklagepunkterne. Clinton er anklaget for at have løjet under ed om sit forhold til praktikanten Monica Lewinsky og for efterfølgende at have søgt at hindre efterforskningen af sagen.

Naturgas Sjælland siger nej til staten
*Repræsentantskabet i Naturgas Sjælland sagde torsdag nej til statens tilbud om at overtage selskabet. Ud af 57 fremmødte repræsentanter sagde 48 nej, syv sagde ja, mens to repræsentanter havde forladt mødet inden afstemningen.
Regeringen har tilbudt de 28 kommuner bag Naturgas Sjælland 100 millioner kroner for selskabet. Tilbuddet er fremsat overfor de fem regionale naturgasselskaber i Danmark, fordi regeringen ønsker at samle naturgassektoren i ét selskab.
Men ude i selskaberne er der udbredt modstand mod tanken om ét naturgasselskab under statens kontrol. De fleste kommuner ønsker at bevare indflydelsen på sektoren. Det tjener forbrugerne bedst, mener de.

Kirkelig pris til Festen
*Den danske instruktør Thomas Vinterbergs succesfilm Festen blev torsdag tildelt en endnu en pris. Denne gang er der tale om en særpris af Den Europæiske Kirkekonference i Geneve.
I begrundelsen anfører juryen, at filmen på en kreativ og kontroversiel måde beskæftiger sig med det vanskelige emne, som seksuel misbrug af børn er.
Hovedprisen, Tempelton-filmprisen, gik til en anden af tidens store biograf-hits, den britiske instruktør Ken Loachs "My Name is Joe" om en alkoholiker, der kæmper for et nyt indhold i tilværelsen.
Kirkekonferencen er en sammenslutning af 125 kirker i Europa.

Information retter
*Information fik ved en fejl i torsdagsavisen udnævnt Mogens Holm til tidligere direktør for Advokatnævnet. Han er tidligere direktør i Advokatsamfundet.
Vi beklager fejlen. (Red.)

Et sidste farvel i Racek
*Tusinder af etniske albanere strømmede torsdag til den lille landsby Racak for at begrave de 40 ofre for massakren i januar, som førte til de nuværende fredsforhandlinger i Frankrig.
Forhandlingerne forlænges formentlig i næste uge, fordi serberne trækker dem i langdrag.
Det sagde den britiske udenrigsminister Robin Cook i går aftes, hvor han lagde pres på parterne sammen med sin franske kollega Hubert Vedrine.
De drøftede forhandlingerne ved en frokost med Serbiens præsident Milan Milutinovic. Robin Cook beskyldte serberne for at insistere på, at Kosovo-albanerne underskriver en ti-punktsplan fra Kontaktgruppen for det fhv. Jugoslavien.
Albanerne frygter, at de med underskriften opgiver kravet om et uafhængigt Kosovo.
Planen omfatter blandt andet et øjeblikkeligt stop for kampene i Kosovo, en fredelig løsning på konflikten ved dialog samt valg under overvågning af den europæiske organisation for fred og sikkerhed, OSCE.
Kontaktgruppen omfatter de seks lande USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien og Rusland.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu