Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

6. februar 1999

KL: Hjemmehjælp er ikke beskåret
*Samlet set er der ikke skåret ned på hjemmehjælpen i landets kommuner. Det konkluderer Kommunernes Landsforening (KL) efter at have undersøgt niveauet i 250 af landets kommuner.
Dermed afviser KL de seneste dages heftige kritik af den kommunale hjemmehjælp. Ifølge formanden for KL's socialudvalg, Vagn Ry Nielsen (S), har ganske få kommuners besparelser fået alt for stor opmærksomhed og efterladt befolkningen i vildrede, hvad hjemmehjælpen angår.
Formanden for Folketingets socialudvalg, SF'eren Villy Søvndal, har ikke meget til overs for Kommunernes Landsforenings (KL) undersøgelse af hjemmehjælpen.
"Det er både uklogt og dumt af dem at lægge sådan en undersøgelse frem. Dermed tager KL nemlig en række slemme kommuner i forsvar, kommuner som har skåret op til en tredjedel af den praktiske hjemmehjælp væk," siger Villy Søvndal.

Hygum pynter på efterlønnen
* De beregninger, som regeringen har fremlagt af effekten af den nye efterløn, er skønmaleri, skriver Jyllands-Posten.
I arbejdsminister Ove Hygums (S) regneeksempler lægges folks private opsparinger og ATP-udbetalinger oven i den folkepension, som 65- og 66-årige fremover får udbetalt. Dermed stiger bruttoindkomsten med 14.880 kr. om året, hvis man kun har ATP og endnu mere, hvis man også har privat pension.
"Det er klart snyderi, som giver et vildledende billede af virkeligheden," siger finansordfører Jes Lunde (SF) til Jyllands-Posten. Og venstres politiske ordfører Ulla Tørnæs er enig.
"Det er at pynte på billedet, når man indregner private pensioner," siger hun.

Richard Butler træder tilbage
*Chefen for FN's våbeninspektion i Irak Richard Butler meddelte sent torsdag at han træder tilbage fra sin post når hans mandat udløber med udgangen af juni måned i år. Richard Butlers beslutning om at træde af kom efter, at den russiske udenrigsminister Igor Ivanov i sidste uge skrev til FN's generalsekretær Kofi Annan for at få ham til at fyre Butler, der ofte er løbet ind i kritik fra Rusland og andre medlemmer af FN's sikkerhedsråd, der traditionelt er sympatisk indstillet over for Irak. Det gælder bl.a. Frankrig og Kina.

Knald eller fald for freden
*Det er knald eller fald for freden og de fælles løsninger, når Kosovo-konfliktens stridende parter lørdag indleder forhandlinger på Rambouillet-slottet sydvest for Paris.
Forhandlingsgrundlaget, som parterne har maksimalt to uger - indtil lørdag den 20. februar - til at blive enige om, er på forhånd klart defineret af kontaktgruppen ud fra en flere gange revideret plan, der er udarbejdet af den amerikanske chefforhandler Christopher Hill. Det drejer sig om at sikre den serbiske Kosovo-provins udstrakt selvstyre inden for rammerne af den jugoslaviske forbundsrepublik. Fredsaftalen, der er målet med Rambouillet-forhandlingerne, skal gælde i foreløbig tre år, hvorefter den skal revideres.

SF's frieri fik en lunken modtagelse
*SF fik fredag en kurv fra Socialdemokratiet og en kvælende omfavnelse af den radikale leder, Marianne Jelved, som reaktion på partiformand Holger K. Nielsens frieri til at komme i regeringen.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Jacob Buksti, konstaterede, at hans parti vil have svært ved at finde fodslag med SF i forsvars- og EU-politikken.
Jelved erklærede, at hun tager SF-frieriet alvorligt. Men hun fordrede i samme åndedrag, at folkesocialisterne lægger kursen om i arbejdsmarkedspolitikken - netop det område, hvor SF har ømmet sig mest over SR-regeringens politik.
Enhedslisten vil ikke være parlamentarisk grundlag for sådan en regering. Og det kunne heller ikke KRF eller CD tænke sig.

Uenighed om nyt DNA-register
*Trods alvorlig skepsis hos flere grupper af eksperter, herunder Den Almindelige Danske Lægeforening (DADL) og Advokatrådet, tegner der sig et flertal i Folketinget for justitsminister Frank Jensens (S) planer om at oprette et DNA-register.
Advokatrådet og DADL vender sig imod den del af forslaget, som går ud på, at ikke blot dømte personer, men også folk, der har været sigtet i en sag, skal stå opført i registeret. De sigtede personer skal dog ifølge forslaget slettes af registeret efter ti år.
Både Venstre og de konservative er positive over for ideen om et DNA-register. Hos Enhedslisten vender retsordfører Søren Søndergaard på linje med SF's retsordøfrer Anne Baastrup sig imod, at sigtede skal opføres i registeret.

Færøsk økonomi bedre end ventet
*Færøernes økonomi det forgangne år gik så godt, at den færøske landskasse sidder inde med et overskud, der er 10 gange større end forventet ved årets begyndelse.
På Færøernes offentlige budget for 1998 var der kalkuleret med et overskud på godt 45 mio. kr. - men nu året er omme, viser overskuddet sig at blive godt 400 mio. kr. Årsagen til den forbedrede færøske økonomi er først og fremmest de gode fiskepriser på det internationale marked.

Rwander i fængsel for folkemord
*En rwandisk mand blev i går idømt 15 års fængsel for sine gerninger under folkemordet på tutsier i Rwanda i 1994. Dommen faldt i FN's særlige domstol, der er nedsat for at tage sig af krigsforbrydelserne i forbindelse med folkemordet.
Den dømte er Omar Serushago, som var leder af en lokal ekstremistisk gruppe, og han erklærede sig skyldig i folkemord og forbrydelser mod menneskeheden.
Han er den første ved FN-domstolen i Arusha i Tanzania, som kendes skyldig i folkemord og så får en straf, der er mindre en livsvarigt fængsel. Dommeren sagde, at der var formildende omstændigheder, fordi Serushago havde overgivet sig frivilligt. Samtidig har han samarbejdet med domstolen og udtrykt beklagelse over de gerninger, han har begået.

Filippinerne genindfører dødsstraf
*En filippinsk mand blev henrettet natten til fredag, og dermed har Filippinerne trods appeller fra store dele af verden genindført henrettelse som straf.
Senest forsøgte udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), der er på besøg i landet, at overtale den filippinske ledelse til at omstøde dødsdommen, men den danske udenrigsminister kunne ikke trænge igennem med sin appel.
Landet gik væk fra i dødsstraffen i 1987, men i 1994 genindførte Filippinerne så dødsstraf, og der er mere end 900 fanger på dødsgangene.

Thorsens spanske drøm er slut
*Fredag måtte Kurt Thorsens spydspids i Spanien, Anna Thygesen, erkende, at det ikke lykkedes hende at rejse den nødvendige kapital til at holde liv i det store feriecenter-projekt med omkring 5500 ferielejligheder i Benidorm.
150 millioner kroner skulle Kurt Thorsen Espana betale som første afdrag for den grund, feriecentret skulle opføres på. Nu har direktør i Kurt Thorsen Espana, Anna Thygesen, overgivet alle selskabets rettigheder til Banco Bilbao Vizcaya (BBV), der har stillet 920 millioner kroner til rådighed for Kurt Thorsen. Omkring 185 millioner kroner er hævet af kreditten, og de penge vil BBV forsøge at inddrive gennem Thorsens selskaber og evt. via de falske PFA-garantier.

Brasilien klar til at bekæmpe inflation
*Brasilien står foran en ny kamp mod en gammelkendt fjende, inflationen, mens landet i øvrigt forsøger at ride den finansielle storm af og undgå et pristignings-kaos.
Regeringen har meddelt, at den er nået til enighed med Den Internationale Valutafond (IMF) om et økonomisk program. Brasilien, som blandt andet plages af et stort underskud på statsfinanserne, måtte i sidste måned lade landets valuta, real'en, flyde frit på valutamarkedet.
Siden er real'en faldet markant over for den amerikanske dollar og har skabt frygt for en tilbagevenden til tidligere tiders enorme prisstigninger.
IIfølge den oprindelige aftale mellem Brasilien og IMF, der blev indgået i november sidste år, er der kun to veje. Enten skal skatterne i vejret eller også skal der skæres kraftigt i statsbudgettet.

Frugtbarhed kan genskabes
*Danske forskere står foran et internationalt gennembrud med en løsning for kvinder, der har fået deres æggestokke ødelagt af kemoterapi under kræftbehandling.
Men loven forbyder fremgangsmåden, der kan give kvinderne deres frugtbarhed tilbage, skriver Weekendavisen fredag.
Løsningen går ud på at tage æggestokkene ud før kemoterapien og fryse dem ned.
"Når kvinden er rask, får hun sin æggestok tilbage. Det er ikke så underligt dét her: Vi opbevarer kvindens egne æggestokke, til hun er parat til at få dem igen," siger forsker ved Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet, Anne Grete Byskov til Weekendavisen.
Men forskerne kan ikke komme videre. Lov om kunstig befrugtning fra 1997 indeholder et forbud mod transplantation af æggestokke.

Vrede blandtregnbuekrigere
*Regnbuekrigerne i det tyske Greenpeace er blevet vrede på deres høvding, Walter Homolka. Han beskæftiger sig ikke nok med miljøspørgsmål, engagerer sig ikke i organisationens aktioner og så er han et miljøsvin, lyder det bebrejdende fra medlemmerne. De har noteret, at han ofte tager en taxi til arbejde i stedet for at cykle. Homolka har været Greenpeace-chef i 10 måneder, men måske har han for travlt til at klatre op i skorstene og lænke sig til gifttransporter, for han er nemlig også landsrabbiner for Niedersachsen.

Kæmperegning fra EU til kødeksportører
*11 kødeksportfirmaer skal tilbagebetale ca. 88 mio. kr. plus renter - i alt omkring 175 mio. kr. til EU-direktoratet, fordi de uretmæssigt har modtaget de mange penge i eksportstøtte.
Det fastslog Højesteret fredag i en overraskende dom og underkendte dermed såvel en tidligere dom fra Østre Landsret samt EF-domstolen. Disse to retter har begge tidligere fundet, at eksportørerne handlede i god tro og placerede ansvaret på ringe offentlig kontrol.
Sagen er den hidtil største herhjemme om svindel med EU-støtte.
De dømte eksporterede oksekødsprodukter fra firmaet Slagtergården i Nordjylland, hvis direktør for længst er idømt to års fængsel, fordi han stod bag ulovlig tilsætning af oksekødspulver og soyaprotein til firmaets kødprodukter.
Sagen var indbragt for Højesteret af Landbrugs- og Fødevareministeriet mod de fire af de oprindeligt 11 eksportfirmaer, der har modtaget den største eksportstøtte. De fire er to oprindelige Nowaco-firmaer, Scandinavian Meat Company samt Steff-Houlberg Slagterierne.
Alle firmaerne bortset fra Steff-Houlberg er siden blevet opløst. Staten kommer dermed kun til at se de 36 mio. kr., som Steff-Houlberg tidligere under protest har tilbagebetalt til EU-direktoratet for at hindre modregning i senere eksportstøtte.
I Fødevareministeriet er der stor tilfredshed med højesteretsdommen om EU-million-kødsvindel. Dels spares skatteyderne for en trecifret millionerstatning, som formentlig var røget videre til staten, hvis eksportørerne havde vundet. Dels fastlægger dommen nogle principper, der forebygger lignende million-svindel i fremtiden.

Redigeret af Pernille Jensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her