Læsetid: 8 min.

Nyhedsoverblik

23. februar 1999

Serberne blokerer for fredsaftale
*Kun knapt et døgn før tidsfristen for en fredsaftale om Kosovo udløber blev fronterne mellem serbere og Kosovo-albanere på ny skærpet mandag eftermiddag.
Den serbiske ledelse i Beograd er stadig imod at lade udenlandske styrker komme ind i den borgerkrigshærgede provins for at håndhæve en fredaftale.
"Der er intet nyt i vor holdning. Vi er ikke enige i de militære aspekter af forslaget til en aftale," sagde Serbiens præsident, Milan Milutinovic, der er med ved forhandlingerne i Rambouillet i Frankrig.
Forhandlingerne om en fredelig løsning på Kosovo-striden blev i weekenden forlænget indtil kl. 15 tirsdag.
NATO har truet med at bombe serbiske militære stillinger, hvis serberne blokerer for en aftale.

Vestager bebuder 'ny' Tvindlov
*Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) meddelte mandag efter et møde med Folketingets uddannelsesordførere, at hun vil fremsætte et lovforslag, der fjerner alle særbestemmelserne om Tvind-skolerne, så loven bringes i overensstemmelse med fredagens højesteretsdom.
Undervisningsministeriet vil i løbet af denne uge tage kontakt til de skoler, som er berørt af loven. I første omgang skal ministeriet finde ud af, hvor mange af de skoler, der i henhold til Tvind-særloven fik afslag på ansøgning om offentligt tilskud, der stadig eksisterer. Derefter skal det så afklares, om de opfylder de forudsætninger, loven stiller for at få tilskud.

Advokater vil forsvare Öcalan
*En gruppe tyrkiske advokater ansøgte mandag om at få tilladelse til at forsvare kurdernes leder, den fængslede Abdullah Öcalan, ved den kommende retssag.
Gruppen af advokater sagde, at de er blevet bedt om at forsvare Öcalan af dennes familie.
Tyrkiske myndigheder afviste i sidste uge at lade nogle af Öcalans europæiske advokater forsvare ham under retssagen. Den tyrkiske ministerpræsident, Bulent Ecevit, sagde, at kun tyrkiske advokater får lov til at praktisere under sagen.
I alt 15 tyrkiske advokater har ansøgt om at få lov til at forsvare Öcalan. Flere af advokaterne er kendte forkæmpere for menneskerettighederne i Tyrkiet.

Grønland går til venstre
*Det socialdemokratiske Siumut og det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit danner nyt landsstyre (regering) i Grønland.
De to partier blev enige om de sidste uoverensstemmelser om fordelingen af landsstyreområder sent søndag aften. Siumuts Jonathan Motzfeldt fortsætter i en ny periode som landsstyreformand, desuden besætter Siumut landsstyreområderne: erhverv, infrastruktur herunder boliger, sociale anliggender og sikringsydelser samt kultur, uddannelse og forskning. Inuit Ataqatigiit, der har Josef Motzfeldt som formand, får landsstyreområdet for økonomi og handel herunder skatteområdet samt sundhed, miljø og kirke.

Israelske fly angriber Libanon
*Israelske kampfly angreb mandag formodede stillinger tilhørende den militante Hizbollah-militz i det sydlige Libanon, sagde libanesiske sikkerhedskilder.
Kilderne sagde, at to fly angreb området ved al-Botom og landsbyen Shaitiyeh nord for den israelske besættelseszone i Sydlibanon.
Der var ikke umiddelbart oplysninger om tab ved angrebet, der var Israels syttende luftangreb på Libanon i år.

Læger vil ikke gå politiets ærinde
*Læger skal ikke vudere, om en asylansøgers helbred kan holde til, at politiet fratager dem kost, lommepenge og tøj som straf for, at de ikke vil oplyse, hvor og hvordan de er kommet til Danmark. Det mener, Lægeforeningen på baggrund af en konkret sag fra Brovst i Nordjylland.
"Ved at foretage en lægelig vurdering af om medmennesker tåler straf, er vi allerede blevet en del af straffesystemet. Det minder meget om det, som vi i andre henseender advarer udsendte læger om at gå ind i, nemlig 'fit for flogging.' Altså: kan denne patient tåle 20, 30 eller 40 piskeslag," siger Ole Hartling fra Lægeforeningens Etiske Udvalg, til Ugeskrift for Læger.
Udtalelesen falder på baggrund af en konkret sag fra Brovst i november sidste år, hvor en læge blev bedt om at undersøge en kvindelig flygtning. Lægen vuderede, at det var uforsvarligt at fratage kvinden kost-, tøj-, og lommepenge.

Nigeria stemte på eks-diktators parti
*Partiet, som støtter Nigerias tidligere militær-diktator, Olusegun Obasanjo, som landets ny præsident, fik absolut flertal ved lørdagens parlamentsvalg, viste mandagens foreløbige optælling.
Folkets demokratiske parti (PDP) vandt 55 af 109 pladser i Nigerias ny senat. Hele Folkets parti (APP) fik 18 mandater, mens Alliancen for Demokrati vandt 19 pladser. Resultatet byggede på en optælling i 33 af Nigerias 36 delstater samt hovedstaden Abuja. PDP ventes også at få flertal i underhuset, Repræsentanternes Hus.

Politi efterforsker bombetrussel
*Det var mandag ikke lykkedes politiet at spore den person, der fredag indtelefonerede en bombetrussel til Københavns Hovedbanegård.
Truslen bevirkede, at togtrafikken stort set var lammet i seks timer, og det berørte omkring 200.000 togrejsende over hele landet. En 52-årig psykisk syg mand har indrømmet at stå bag den bombetrussel, der senere på dagen indløb mod Nørreport Station, men politiet mener ikke, at det også var ham, der indtelefonerede truslen mod Hovedbanegården.

Tidsubestemte domme falder ofte
*Flere og flere sindslidende bliver idømt tidsubestemte domme, og tendensen har været støt stigende igennem de seneste ti år. Det viser en landsdækkende undersøgelse foretaget af retspsykiater Jens Lund, Psykiatrisk Hospital i Risskov. Tallene er fra 1997, men endnu ikke offentliggjort, skriver bladet Sind.
Jens Lund foretog en lignende undersøgelse for 10 år siden, da var tallet på dem der ved dom kom under særforanstaltning - til anbringelse eller behandling - på 570, så steg det til 700-800," fortæller Jens Lund, og i dag er det oppe på over 1.000.

Nye angreb i Nord- og Sydirak
*Amerikanske og britiske krigsfly angreb mandag atter mål i både det nordlige og det sydlige Irak, efter at irakiske fly var trængt ind i den såkaldte flyveforbudszone.
I det sydlige Irak angreb britiske og amerikanske fly to irakiske kommunikationsinstallationer og våbenlagre nær byen Basra. I Nordirak bombede amerikanske fly irakisk antiluftskyts, som sigtede på USA's fly i zonen.
Ifølge det officielle irakiske nyhedsbureau INA blev en dræbt under angrebet.

Nordjyske beboere frygter nazister
*Beboerne omkring naziborgen på Niels Lykkesgade i Nørresundby appellerer nu til både byråd og justitsminister Frank Jensen om at bruge alle muligheder for at få nazisterne fjernet. Efter et møde søndag aften har beboerne skrevet et brev, hvor de de blandt andet skriver, at nazisternes tilstedeværelse indebærer en risiko - ikke mindst for børnene.
"De skal ikke vokse op i et miljø, hvor de risikerer en politisk og holdningsmæssig påvirkning fra personer med så menneskefjendske og frastødende synspunkter," skriver beboerne til både Aalborg Byråd og justitsminister Frank Jensen.

Sydkoreanske fanger får amnesti
*Sydkoreas regering besluttede mandag at give amnesti til 8.800 fængselsfanger, herunder den formodede "verdensrekord-holder" i politisk indespærring, 71-årige Woo Yong-Gak. Woo har været fængslet siden 1958, hvor han blev dømt for at spionere for Nordkorea. Ifølge det koreanske nyhedsbureau Yonhap er Woo den person, som har siddet bag tremmer i længst tid på grund af sin politiske overbevisning. Amnestien gennemføres på et-årsdagen for den sydkoreanske leder, Kim Dae-Jungs indsættelse i præsidentembedet.

FCK-sponsoraftale rejser kritik
*Superligaklubben FC København skrev mandag morgen en fireårig sponsorkontrakt med Carlsberg A/S. Dermed blæser FCK på aftalen mellem Divisionsforeningen og Faxe, der ellers blev forlænget med to år for nylig. Aftalen mellem Faxe og Divisionsforeningen indebærer, at ingen Superligaklubber må indgå aftaler med konkurrenter til Faxe Bryggerierne.
Kontrakten mellem Carlsberg og FC København, der angiveligt er omkring 50 millioner kroner værd, blev i går stærkt kritiseret af en række superliga-klubber, der tidligere har afvist sponsoraftaler med konkurrerende firmaer og dermed 'mistet'store beløb.

Line Knutzon får Niels-Prisen
*Dramatikeren Line Knutzon modtog mandag Niels Matthiasens Mindelegat på 100.000 kr.
"Line Knutzon er en storslået fortæller og hendes stykker er stærke, koncise og bevægende. De har ikke kun vakt opsigt og blevet berømmet nationalt, men også internationalt," hedder det blandt andet i motiveringen fra bestyrelsen. Line Knutzon har bl.a. skrevet "Splinten i hjertet" fra 1991, "De usynlige venner" fra 1992, "Det er så det nye" fra 1993 og "Først bliver man født" fra 1994.
Seneste udspil har været "Snart kommer tiden."

James Bond dropper smøgerne
*Skuespilleren Pierce Brosnan, som spiller James bond, vil sørge for, at den britiske spion efter 19 film nu lægger tobakken på hylden. Det sker ifølge den britiske avis Mirror, fordi han ikke vil være et dårligt eksempel for de unge. I den nye film "The World is not enough" skal der klæbes et diskret rygeforbudsskilt op i 007's rappe sportsvogn.

Napolean havde skotske aner
*Det vil sikkert ikke hue franskmændene, at der stilles spørgsmålstegn ved den franske kejser Napoleons franske bagland. Men en ikke desto mindre hævder en skotsk historiker nu, at Napoleon Bonapartes bedstefar skulle stamme fra en skotsk landsby. Robert Torrens mener, at en vis William Bayne forlod Skotland i 1745 for at søge lykken i udlandet. Skibet forliste under en storm og Bayne og familien blev reddet i land på Korsika, som Napoleon stammede fra. Navnet Bayne blev til Buon på lokal dialekt med tilføjelsen-aparte, da de var udlændinge, hævder historikeren, der nok ikke skal forvente de storeklap fra sine franske kollegaer.

20.000 skiturister strandet i Alperne
*Omkring 20.000 skiturister var mandag fortsat strandet på skisportsteder i den vestlige del af Østrig, mens to personer omkom, og adskillige var savnet, da laviner ramte de schweiziske og franske Alper samt Pyrenæerne.
Blandt de strandede turister er der 400 danskere, der befinder sig i i den østrigske skisportsby Ischgl. Et nyt snefald på mindst en halv meter natten til mandag har øget faren for laviner i området, og de lokale myndigheder holder fortsat vejene til og fra skisportsstedet lukkede.
"Det sner fortsat, og det ser absolut ikke ud til at stoppe. Det bliver svært for skisportstederne at holde modet oppe hos de indesneede," sagde en talsmand for den østrigske motororganisation til nyhedsbureauet Reuter.
I Schewiz savnes der fortsat mindst 12 personer efter det voldsomste snefald i årtier og nye laviner i de schweiziske og franske Alper sent søndag, oplyste redningsfolk mandag.
De fik reddet en kvæstet pige ud af snemasserne og fandt to lig, efter at en lavine havde ramt 10 feriehytter, som blev revet med i nærheden af Evolene i Valais-kantonen i det sydlige Schweiz.
Tidligere havde to laviner nær Lourtier i det sydlige Valais strejfet flere huse, herunder en skolebygning. Det førte til evakuering af 300 mennesker til en nærliggende by. Ifølge chefen for regionens sikkerhedsberedskab, er situationen fortsat kritisk, fordi der ventes yderligere snefald i området.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her