Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

20. februar 1999

Tvindloven strider mod Grundloven
*Højesteret fastslog i går, at den stærkt omdiskuterede særlov for Tvind-skoler strider mod Grundloven.
Højesteret fastslog, at lovindgrebet i 1996 var i strid med magtadskillelsen i grundlovens paragraf 3 og derfor ugyldig.

NATO-angreb nærmer sig
*Risikoen for at NATO iværksætter luftangreb mod Jugoslavien blev fredag alvorligt forøget.
Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic afviste at mødes med den amerikanske fredsmægler Christopher Hill, der var rejst til Beograd i et sidste-øjebliks forsøg på at få jugoslaverne til at acceptere en fredsaftale for Kosovo før udløbet af den frist, som NATO har sat til lørdag.
Milosevic fastslog samtidig, at Serbien vil holde fast på Kosovo, uanset om landet bliver bombet. Og han holder kategorisk fast på, at en international, bevæbnet fredsstyrke ikke vil få adgang til jugoslavisk territorium.

Hovedstadsreform udsat på ubestemt
*Ifølge den radikale Vibeke Peschardt har regeringen lagt Hovedstadsreformen død
"Det er min opfattelse på baggrund af den orientering, den radikale folketingsgruppe har fået af Marianne Jelved, at regeringens top har lagt hovedstadsreformen død," siger det radikale folketingsmedlem Vibeke Peschard.
Ifølge hendes oplysninger er der ikke sat årstal på, hvornår arbejdet med hovedstadsreformen skal genoptages.
Vibeke Peschard beklager, at arbejdet er udsat , mens de konservative mener, at der er den bedste løsning.
"Det er langt at foretrække fremfor det makværk, som et lille hovedstadsamt ville være. Vi mener, at der er behov for en stor regionsmodel. En lille model ville ikke løse nogen problemer. Tværtimod. Det kan i værste fald låse udviklingen mange år frem i tiden," siger den konservative leder, Pia Christmas-Møller.

Kurdiske protester fortsætter
*Flere steder i Europa demonstrerede kurdere i går fredeligt i protest mod Tyrkiets tilfangetagelse af PKK-lederen Abdullah Öcalan. I Rumænien greb politiet dog til tåregas for at sprede omkring 150 kurdiske demonstranter, der forsøgte at gå mod den græske ambassade i Bukarest.
I Tyrkiet opfordrede den tyrkiske præsident, Suleyman Demirel, til at vedtage en "omvendelseslov", der giver tilhængere af den fængslede kurdiske oprørsleder immunitet, hvis de kommer ned fra bjergene.
Der er tidligere blevet vedtaget lignende "omvendelseslove". Den seneste, foreslået i 1996, er ikke blevet vedtaget. Den tilbyder immunitet til alle PKK-medlemmer som overgiver sig og har informationer om PKK-angreb. Men de mange tyrkiske partier synes ikke indstillet på at støtte en indkaldelse af parlamentet, inden valget i april.

Landsretsdom om Thorsen trak ud
*Først kort før kl. 20 fredag aften var anklager og forsvarere færdige med deres afsluttende procedurer i spørgsmålet om fortsat varetægtsfængsling eller løsladelse af de to sigtede i PFA-sagen, entreprenør Kurt Thorsen og tidligere PFA Byg-direktør Rasmus Trads.
De tre landsdommere i Østre Landsret begyndte dernæst deres votering om afgørelsen, der ikke var kommet ved redaktionens afslutning.

Bombetrussel afbrød togtrafikken
*En anonym telefonisk bombetrussel mod DSB Rejsecenter på Københavns Hovedbanegård fik fredag eftermiddag DSB og politiet til at rekvirere assistance fra sprængningseksperter fra Farum Kaserne. Samtidig blev området evakueret og al togdrift til og fra Hovedbanegården indstillet.
Bombealarmen blev afblæst kl. 18.00 men banegården var stadig afspærret først på aftenen fredag, mens bombehunde og betjente foretog de sidste undersøgelser.
Selve bombetruslen indløb til DSB Rejsecenter allerede kl. 13.05. En mand, der talte dansk - måske med accent - sagde, at han havde placeret en bombe ved rejsecentret, og at den ville sprænge kl. 14.30. Kort efter opdagede personalet i rejsecentret en rygsæk, der var efterladt. Der blev ikke opgivet noget motiv bag bombetruslen.

Dødeligt syge skal ikke straffes i skat
*Dødeligt syge danskere skal ikke straffes i skat, hvis de ønsker at få udbetalt deres sparepenge og få glæde af dem, mens de endnu lever.
Det siger skatteordførere fra alle sider af folketingssalen til Berlingske Tidende fredag. Det sker i forlængelse af et tilfælde med en 48-årig mand, der trods 13 års liv med den alvorlige hiv-diagnose fortsat må kigge langt efter sin kapitalpension på en halv million kroner.
"Mennesker, der lider af en livstruende sygdom, og som ud fra et lægeligt skøn ikke kan forventes at runde de 60 år, må have mulighed for at få udbetalt deres kapitalpension til den lave skattesats," siger Aage Frandsen, skatteordfører for SF.
Hæver man en kapitalpension i utide, sætter skattevæsenet sig på 60 pct. af pengene i stedet for de normale 40 pct.

Salmonellakontrol med dyrefoder
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen vil skærpe kontrollen med importeret dyrefoder for at forhindre, at salmonellabakterier på den måde kommer ind i landet. Det skriver fødevareministeren i et svar til SF's folketingsmedlem Kristen Touborg.
Men på grund af EU kan Danmark ikke egenhændigt kræve, at importeret foder er salmonellafrit, fremgår det af svaret. Det danske krav om salmonellafrit foder gælder derfor kun virksomheder her i landet, der producerer og forhandler foderstoffer og omfatter ikke landmænds direkte indførsel af foder til brug i egen bedrift.

Japans finanslov godkendes
*Det japanske parlament vedtog i går regeringens finanslov på 4.480 mia. kroner.
"Jeg er lettet. Jeg har det, som om jeg er klatret over en større bakke," sagde ministerpræsident Keizo Obuchi, da underhuset i parlamentet, Diet, havde vedtaget finansloven.
Finansloven gælder fra den 1. april og skal redde landet ud af dets økonomiske problemer.
Der var 297 stemmer for og 188 stemmer imod regeringens finanslovforslag. Fredagens afstemning var den hurtigste vedtagelse af en finanslov siden den Anden Verdenskrig. Regeringspartiet Liberaldemokraterne fik støtte fra sin koalitionspartner, de liberale, og Komei partiet fra oppositionen.

Siumut og IA tæt på samarbejde
*Ifølge Grønlands Radio fredag er det socialdemokratiske Siumut og det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit (IA) meget tæt på at danne et nyt grønlandsk landsstyre - regering - efter landstingsvalget tirsdag.
Siumuts formand, Jonathan Motzfeldt, afviser dog, at han er i landsstyreforhandlinger med Inuit Ataqatigiit.
"Intet er afklaret endnu. Og det kan stadig gå begge veje," understreger partiformanden.
Jonathan Motzfeldt var fredag aften ved at forberede hovedbestyrelsesmøde, som skulle starte klokken 21 dansk tid. Her ville han orientere Siumuts hovedbestyrelse om de hidtidige forhandlinger og hvilke muligheder der er.

48 mio. dollar til Mitch-ofre
*Verdensbanken og den Interamerikanske Udviklingsbank bekræftede torsdag, at den vil bevilge 48 mio. dollar (310 mio. kr) til hjælp til genopbygning af Honduras, som blev hårdest ramt af orkanen Mitch sidste år i oktober.
Pengene skal bruges til blandt andet reperation af drikkevandsledninger samt reperation af veje.
Den største del af de 20 mio. dollar fra Verdensbanken skal investeres i genopbygningen af hovedvejen langs kysten mod Den Mexicanske Golf og vejen, der forbinder hovedstaden Tegucigalpa med San Pedro Sula i den nordlige del af landet.
Honduras har sammen med de øvrige ramte lande i Mellemamerika bedt om at få henstand eller eftergivet den store udlandsgæld for at kunne komme sig efter katastrofen.

42 dræbt under kampe i Colombia
*Mindst 12 soldater og 30 marxistiske guerillaer er blevet dræbt under de hårdeste kampe i det seneste år i det nordøstlige Colombia.
Kampene fandt sted i den olierige provins Arauca ved Colombias grænse til Venezuela mellem hæren og venstreorienterede guerillaer fra oprørsbevægelsen FARC, Colombias revolutionære væbnede styrker.
I provinsen kæmper FARC, som er landets største oprørsgruppe, sammen med den mindre nationale befrielseshær, ELN. FARC og ELN har afbrudt foreløbige fredsforhandlinger med præsident Andres Pastrana. Han har gjort en aftale til topprioritet, siden han blev valgt for et halvt år siden.

Slagteriarbejdere siger ja til OK
*16.000 slagteriarbejdere har stemt deres nye overenskomst hjem. Fredag stod det klart, at 67,4 procent havde sagt ja, mens 32,6 procent stemte nej. Slagteriarbejderne har opnået de samme forbedringer som en række faggrupper fik efter regeringsindgrebet efter storkonflikten i foråret sidste år. Det betyder blandt andet tre ekstra fridage, en stigning i pensionsbidraget på to gange 0,9 procent samt lønstigninger på hhv. 2,25 og 2,20 procent over de næste to år.

Fynsk skamstøtte til Mexico
*Den kontroversielle fynske billedkunstner Jens Galschiøts skulptur "Skamstøtten" - et af de 10 eksemplarer, der er fremstillet - bliver på tirsdag sendt til Mexico. Her opstilles den den 18. april i Chapultepec Parken i Mexico By. Senere køres "Skamstøtten" gennem hovedstadens gader i forbindelse med 1. maj-demonstrationen, og skulpturen overdrages herefter til CNI, en organisation, der varetager indianernes interesser i Mexico.

Friheden får luft under vingerne
*Intet mindre end et af verdens største transportfly kunne gøre det, da en af Frankrigs helt store nationalskatte revolutionsmaleren Eugene Delacroix's maleri 'La Liberté guidant le peuple' i går skulle fragtes til Japan.
Og for at ingen skulle tage fejl af den dyrebare last var flyet tilmed udsmykket med en kopi af Delacroix's værk, der for mange franskmænd er selve billedet på den franske revolution.
Maleriet hænger til daglig på Louvre i Paris men er udlånt til Nationalmuseet i Tokyo, hvor det kan ses fra den 26. februar.
Anledningen er, at Japan i år sætter fokus på Frankrig - en begivenhed, der dog ikke er har tiltrukket sig den store interesse i Frankrig trods det store pr-arbejde.

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu