Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

19. februar 1999

Tre græske ministre går af
*Den græske ministerpræsident Kostas Simitis omdannede torsdag aften regeringen efter at have afskediget tre ministre for deres rolle i sagen om den nu fængslede tyrkiske kurderleder, Abdullah Öcalan.
Regeringens talsmand sagde, at George Papandreou var blevet udnævnt til ny udenrigsminister, Vasso Papandreou (de er ikke i familie) blev inderigsminister og Micaelis Chrysohoidis blev udnævnt til minister for offentligt orden.

Rørdam forsvarer flygtninge-præst
*Forsvarsadvokat Thomas Rørdam skal forsvare Sognepræst Leif Bork Hansen i retten. Det sker, når sagen tages op i Lyngby Ret torsdag den 18. marts 1999.
Leif Bork Hansen er anklaget for at have medvirket til at holde 27 udviste serbere skjult i Danmark.
Bliver han dømt, risikerer han op til to års fængsel.

Sproget er den største barriere
*Det danske sprog er den største hindring for indvandreres adgang til arbejdsmarkedet. Det konstaterer både indvandrere og arbejdsgivere i en ny rapport, udarbejdet for Arbejdsmarkedsrådet i Københavns Amt.
Rapporten, som endnu ikke er offentliggjort, er baseret på interview med 100 indvandrere og en række arbejdsgivere. Den konkluderer, at dårligt uddannede indvandrere med ringe danskkundskaber har sværest ved at finde arbejde. I rapporten foreslås det, at der indføres tvungen danskundervisning til ledige indvandrere, der modtager dagpenge.

Cubansk lov også for udlændinge
*Udenlandske korrespondenter risikerer op til 20 års fængsel på Cuba, hvis de offentliggør oplysninger, som tjener USA's interesser.
Det oplyste Cubas parlamentsformand Ricardo Alarcon onsdag.
"Udlændinge må respektere lovene i det land, de bor i. Hvem, der end bryder loven...kan straffes i overensstemmelse med loven," sagde han.
Efter den ny lov om "beskyttelse af Cubas nationale uafhængighed og økonomi" risikerer systemkritikere og cubanske journalister også 20 års fængsel eller store bøder, hvis de modarbejder Cubas interesser.
Loven er et modtræk mod USA's Helms-Burton lov, som giver sanktioner mod udenlandske firmaer, der samhandler med Cuba.

Krav om stop for gen-afgrøder
*Forbrugerrådet kan ikke acceptere nye forsøg med udsætning af gensplejsede afgrøder.
Det har rådet torsdag meddelt Skov- og Naturstyrelsen og dermed afvist at støtte tre ansøgninger om nye udsætningstilladelser.
Forbrugerrådet har fået kendskab til en hidtil tilbageholdt rapport fra det britiske miljøministerium, som ifølge den britiske miljøorganisation Friends of the Earth sætter spørgsmålstegn ved sikkerheden i forbindelse med forsøgsudsætning af gensplejsede afgrøder og ved genteknologiens virkning på mennesker og dyr i det hele taget. Rådet har endnu ikke haft lejlighed til at vurdere rapporten, da den endnu ikke er offentliggjort. Det ventes at ske i denne uge.
Rådet har også hæftet sig ved, at en dansk forsker fra Risø, der laver det meste af den danske risikovurdering, har påpeget, at private bioteknologiske virksomheder har afgørende indflydelse på forskningen.
Tema side 5

Serbere sendes videre til England
*En advokat i Storbritannien har overbevist de britiske myndigheder om, at Danmark ikke er et sikkert asylland.
På den konto har nogle serbiske flygtninge fra Østslavonien fået ophold i Storbritannien, selvom de kom fra Danmark.
Det oplyser Balkan-eksperten, lektor Karsten Fledelius til Ritzau. Han ved dog ikke, hvor mange afviste asylansøgere det drejer sig om.
"En advokat i England har haft held til at forhindre, at de blev udvist til Danmark," siger Karsten Fledelius.
Nogle af de serbere, der nu opholder sig i Storbritannien har tidligere holdt sig skjult i Danmark med Lyngby-præsten Leif Bork Hansens hjælp.

Strejke afværget i 12. time
*"Et godt kompromis gør ondt på begge parter," sagde den tyske forligsmand Hans-Jochen Vogel. Da fristen for forlig udløb kl. 24.00 onsdag nat satte han uret i stå og fortsatte forhandlingerne mellem metalarbejderne og arbejdsgiverne. Forliget betyder en lønstigning på 3,2 procent - arbejdsgiverne havde tilbudt 2,3, lønmodtagerne 6,5 procent.

Centralbank fastholder rente
*Som ventet valgte Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag at fastholde sin toneangivende rente uændret.
Det betyder, at den såkaldte refi-rente fortsat er på tre pct.
"Styrelsesrådet bekræftede sin tidligere vurdering, at udsigterne til prisstabilitet fortsat er gunstige, og at der ikke kan påvises hverken op- eller nedadgående pres (på priserne, red.)," hedder det med ECB's ord efter dagens ordinære ledelsesmøde i Frankfurt.
Blandt andet Tysklands finansminister, Oskar Lafontaine, har krævet lavere renter for at imødegå den lavere aktivitet i europæisk økonomi.

Hård kamp om telekunderne
*I løbet af en måned har flere end 100.000 telefonkunder truffet en aftale med en af Tele Danmarks konkurrenter om fast at afvikle deres telefonsamtaler. Det svarer til, at 3.000 kunder hver dag forlader Tele Danmarks net, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.
"Vi har endnu ikke nået 100.000 kunder, men er stærkt på vej," siger direktør Ebbe Jørgensen, Tele2.
Han oplyser, at Tele2 allerede har nået det kundetal, der var budgetteret med et halvt år fremme. Tele2 trækker både private og små erhvervskunder til.
Hos Telia, der er nr. to på markedet, taler marketingdirektør Thomas Boe Bramsen om en meget stor tilstrømning af kunder. Han ønsker dog ikke at sætte konkrete tal på.

Mindre vold ved karneval i Rio
*Voldsomheder under det årlige karneval i Brasilien har kostet mindst 368 mennesker livet, heraf 230 i Sao Paulos industriområde, oplyste brasiliansk politi torsdag.
Myndighederne er fortsat i færd med at tælle antallet af omkomne under de vilde karnevalsfestligheder, som begyndte i fredags og sluttede onsdag.
Indtil nu lyder opgørelsen på, at 33 mennesker er blevet dræbt i den sydøstlige del af delstaten Rio de Janeiro, heraf 21 i Rio by, som kunne notere et 30 procents fald i antallet af døde under karnevalet i forhold til i fjor.

Trossamfund dropper kirkegård
*Det Islamiske Trossamfund i Danmark besluttede torsdag at droppe planerne om en muslimsk kirkegård i Kvistgård i Nordsjælland.
Talsmanden for Det Islamiske Trossamfund, Hamid El Mousti, begrunder beslutningen med, at en lokalplan er på vej for området, som er tænkt anvendt til biodynamisk landbrug og gartneri. Økonomiudvalget i Helsingør Kommune har på et møde den 9. februar indstillet, at der arbejdes videre med planerne for gartneriet.
"Det er ren chikane, og det er udelukkende et forsøg på at blokere for vores planer," siger en vred Hamid El Mousti til Ritzau.
Nu arbejder Det Islamiske Trossamfund videre med planer om køb af en anden grund. Og samtidig har man besluttet at anlægge sag mod Københavns Kommune, som tidligere har afvist at have plads til en muslimsk kirkegård.

Ingen ændring af pensionstillæg
*Socialminister Karen Jespersen (S) afviser blankt et forslag fra Kommunernes Landsforening (KL) om at ændre på reglerne for de såkaldte personlige tillæg til folkepensionister og førtidspensionister.
"Det er der ikke brug for. De får i forvejen ikke mere end dem i den erhvervsaktive alder. Samtidig er jeg imod, at KL nu snakker om at udvide kredsen af borgere, som skal have særtilskud," siger Karen Jespersen.
Socialministerens kommentar kommer efter, at KL har foreslået en gennemgribende omfordeling af de mange millioner kroner, som de dårligst stillede folkepensionister og førtidspensionister i dag modtager.

Ambassade klar til hurtig lukning
*Personalet på den danske ambassade i Jugoslaviens hovedstad, Beograd, er i gang med forberedelser med henblik på at kunne forlade landet med meget kort varsel.
Det siger Danmarks ambassadør i Beograd, Jørgen Andersen, til Ritzau.
"Det store flertal af EU/NATO-ambassaderne i Beograd er i samme position som den danske. Det vil sige, at vi ikke har nogen specifikke instruktioner fra København, men vi er i gang med forberedelserne til at kunne lukke ambassaden meget hurtigt," siger Jørgen Andersen.
Artikel side 5

Udvalg skal kulegrave teaterstøtte
*Teaterstøtte-loven er blevet kaldt det største kludetæppe i dansk kulturpolitik. Det skal der nu laves om på.
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen har nedsat et udvalg, der skal gå teaterstøtteordningerne efter i sømmene.
Meningen med udvalget er ikke at spare penge kun at fordele midlerne bedre. Desuden skal udvalget tage stilling til hvilke typer af teater, der skal fremmes i forhold til andre. Udvalgets formand bliver Poul Bache, der er afdelingschef i Kulturministeriet. Alle andre medlemmer er til dagligt ansat i den danske teaterverden.

USA sender trusler mod Milosevic
*USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, understregede torsdag over for den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, at NATO's trusler om luftangreb, hvis det ikke lykkes at nå frem til en aftale om den serbiske Kosovo-provins, står ved magt.
"Milosevic skal forstå, at eventuelle luftangreb vil ramme hårdt. Jeg talte med ham i morges, og jeg tror på, at han forstår, at der er tale om et meget vigtigt øjeblik i relation til Jugoslaviens fremtid," sagde Madeleine Albright.
Serbere og etniske albanere har fået frist af det internationale samfund til lørdag middag til at finde en holdbar løsning for den uroplagede serbiske Kosovo-provins.
Den amerikanske udenrigsminister understregede, at det "gik alt for langsomt" ved fredskonferencen i Rambouillet uden for Paris og tilføjede, at både de etniske albanere og serberne ikke bør undervurdere omkostningerne ved at afvise en fredsaftale.
Præsident Boris Jeltsin åbnede torsdag et topmøde mellem EU og Rusland med en advarsel til USA om at holde sig ude af Jugoslaviens omstridte provins Kosovo. Jeltsin bød den tyske forbundskansler velkommen til Kreml og sagde, at han havde gjort sin stilling klar over for den amerikanske præsident Bill Clinton i en række telefonsamtaler og diplomatiske noter.
Artikel side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her