Læsetid: 4 min.

Oprustning til kampen om kasernerne

17. februar 1999

Infrastruktur, godt forhold til lokalbefolkningen, central beliggenhed og ren og skær retfærdighed. Argumenterne for at bevare landets kaserner er lige så mange, som der er garnisonsbyer

Næstved og garderhusarerne er noget særligt.
Der er et helt specielt forhold mellem kasernen og byen, forklarer byens borgmester Henning Jensen (S).
Byen byggede selv en kaserne til garderhusarerne i 1940. Det siger noget om viljen til at have en kaserne, forklarer han. Og hver onsdag rider garderhusarerne stadig gennem byens gader.
Desuden skæpper de godt 500 faste arbejdspladser på kasernen og 450 værnepligtige om året godt i kassen for kommunen og byen. Især på en del af Sjælland som den frembusende økonomiske udvikling ikke rigtigt har fået øje på.
"Vi ligger trods alt i en yderzone. Det er jo ikke her det sner mest med udviklingen i erhvervslivet. Vi føler snarere, at vi halter lidt bagefter andre dele af landet," siger Henning Jensen.
Derfor holder Næstved Kommune i dag pressemøde. Borgmesteren vil præsentere en rapport om effekterne af at fjerne kasernen. For militæret og for lokalområdet. Garderhusarerne kommer også, så der bliver mulighed for billeder, forklarer de på borgmesterkontoret.
Næstved er blot en af en række garnisonsbyer, hvor de i øjeblikket skeler nervøst til signalerne fra Christiansborg.
Inden den 1. marts skal regeringen fremlægge sit udspil til et nyt forsvarsforlig. Ifølge de første rygter vil forsvarsminister Hans Hækkerup lægge op til besparelser på 1,4 milliard om året - knap ti procent af budgettet.
I forvejen er politikerne på Christiansborg enige om, at danske styrker i fremtiden skal bruges mere i internationale aktioner. Ligesom de omkring 900 soldater, der i øjeblikket er i Bosnien. Men det er dyrt, og pengene skal findes et sted.
Derfor skal der efter al sandsynlighed lukkes kaserner. Forsvarskommissionen anbefalede i sin rapport fra november bl.a., at i hvert fald Østre Landkommando i Ringsted bliver nedlagt, og at der skæres ned med "et antal regimenter" i hæren. Men står oplysningerne om regeringens sparekrav til troende, er det ikke nok, mener overarkivar Hans Christian Bjerg, der er medlem af Forsvarskommissionen.
"Kommissionens anbefalinger er lavet ud fra en forventning om, at forsvarsbudgettet er det samme som i dag. Hvis man vil spare over en milliard kroner, kan det betyde tre-fire eller måske fem kaserner skal nedlægges, hvis man ikke kan skaffe besparelserne et andet sted fra," siger Hans Christian Bjerg.
Han understreger, at han ikke tror, at besparelserne vil blive så store, når forliget er på plads. Men nervøsiteten breder sig i garnisonsbyerne.
I Varde har de måske ikke så meget brug for kasernen for at holde liv i byen som i Næstved. Til gengæld mener borgmester Kaj Nielsen (V), at der er gode militærtekniske argumenter for at bevare Varde Kaserne, hjemsted for Sønderjydske Artilleriregiment og Hærens Artilleriskole. Især når der er rygter om, at artilleriet i Varde og Skive skal lægges sammen.
I løbet af få dage vil Varde kommune kontakte Forsvarsministeriet.
"Vi vil forklare, at artilleriet helt naturligt hører hjemme i Varde. Afstanden til øvelsesområdet i Oksbøl er lille, og vi har god infrastruktur. Vejene til øvelsesområdet går bag om byerne, så de er lettere at komme til," forklarer Kaj Nielsen
"Det er vigtigt for hele det sønderjyske, at man bevarer kasernen i Varde. Tønder kaserne er i fare, og hvis man vil samle det hele i den nordlige region, ville der ikke blive meget tilbage til os," forklarer Kaj Nielsen.
Hans kollega i Tønder Rudi Jensen (K) mener dog ikke, at det bliver aktuelt at lukke Tønder Kaserne. Som den eneste af de seks garnisonsbykommuner, Information har talt med, han Tønder ikke forsøgt at lægge pres på beslutningstagerne.
I forvejen er der blevet flyttet så mange institutioner fra Tønder, at borgmesteren ikke tror på, der vil blive flyttet flere.
"Vi har i forvejen 8.000 kvadratmeter tomme bygninger fra Seminariet, der blev flyttet. Og Vestegnens Selskabsligning og matrikelkontoret har man også lige flyttet. Efterhånden har vi mindre opmærksomhed herude i det sydvestjydske end Færøerne. Så jeg tror da ikke, at de vil flytte kasernen også," siger Rudi Jensen.

Arrig borgmester
I Ringsted er de anderledes aktive.
I sin rapport anbefaler Forsvarskommissionen at nedlægge Østre Landkommando, der ligger på Ringsted Kaserne. Og uden for citat vil folk fra forsvaret godt byde på Ringsted som en kaserne, der er i fare for at blive nedlagt.
Men borgmester Rasmus Kristensen (V) bliver næsten arrig, når han hører det.
"Der er intet, der siger, at Ringsted Kaserne er i større fare end andre kaserner. Østre Landkommando er kun få folk. Der er masser af ting, der stadig kan blive på kasernen," forklarer han. Ringsted er en god garnisonsby, fordi den ligger centralt, forklarer han.
"Ringsted ligger jo godt. Militær bliver jo flyttet rundt. Man siger ofte, at de bor i en kuffert. Her vil det være nemt at komme til, ligegyldigt, hvor på Sjælland de bor. Det vil det jo ikke være, hvis man bor på Sydsjælland og skal på arbejde på en kaserne på Nordsjælland," siger Rasmus Kristensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her