Læsetid: 2 min.

Paven er med på en lytter i FN

12. februar 1999

Pavestolen er den eneste religiøse stemme i FN

SÆRLIG STATUS
HAAG - Som eneste religion har den katolske kirke observatørstatus i FN - præcis som Schweiz. Det er ikke selve Vatikanet, som er en lille bystat i Rom, men pavestolen (The Holy See) - overhøjhed for både Vatikanet og den katolske verdenskirke, der har mere end en milliard medlemmer - som har denne unikke position.
Observatørerne har adgang til alle papirer og forhandlinger i FN. De har taleret, men ingen stemmeret. Denne særstatus giver den katolske kirke langt større muligheder for at gøre sin indflydelse gældende end for eksempel islam, som tæller endnu flere troende.
Paven brugte hårde ord i forbindelse med Cairo-konferencen i 1994, som forhandlede sig frem til en handlingsplan for befolknings- og udviklingsspørgsmål:
Konferencens holdning til familieplanlægning ville "lægge familien i ruiner," det er "djævlens fælde" og fremmer en "dødskultur", som repræsenterer "et alvorligt tilbageskridt for menneskeheden," tordnede han.
Og her på Haag-konferencen fem år efter puster folk, der var med i Cairo, ved den blotte erindring om de døgnlange forhandlingmareridt, der skulle til for at få teksten til at falde på plads.
Men eftersom Cairo-dokumentet ikke skal genforhandles i Haag - konferencen koncentrerer sig om at evaluere de resultater, der er opnået de seneste fem år - er stemningen ikke så konfrontatorisk i de officielle indlæg.
Det er på gulvplan i de forskellige work-shops, at stemmerne ind i mellem bliver højrøstede.

Camoufleret abort
I sin officielle tale onsdag formiddag, understregede lederen af The Holy See's delegation, Frank J. Dewane, at Cairo-dokumentet også handler om at styrke familien, om respekt for det enkelte individ om uddannelse og om at bekæmpe fattigdom.
Frank J. Dewane satte sin finger på det skel, der er mellem på den ene side Cairo-dokumentets formuleringer om, at abort ikke må bruges som præventionsmetode og på den anden side udbredelsen af abortpillen.
"Det er abort camoufleret som prævention og i klar modstrid til de nationale love, som beskytter liv fra befrugtningsøjeblikket," sagde han.
Frank J. Dewane ser også et skred i definitionen af menneskerettighederne, hvor retten til abort inklusive en sundhedsservice, som 'beskytter' kvinder mod at foretage livsfarlige illegale aborter, sniger sig ind ad bagdøren:
"På et tidspunkt, hvor begrebet rettigheder rammes af inflation, er det nødvendigt at påpege, at rettigheder smuldrer, hvis ikke de forpligtelser og det ansvar, der påhviler det enkelte menneske, ikke tages mere alvorligt," sagde han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu